Haberler

Bartın'da 2.5 Milyon Fındık Ağacı

Güncelleme:

Bir çok meyve üretiminin olduğu Bartın'da, yaklaşık 2 milyon 500 bin fındık ağacı tespit edildi.

Bir çok meyve üretiminin olduğu Bartın'da, yaklaşık 2 milyon 500 bin fındık ağacı olduğu tespit edildi.

Bartın Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulsetter Bayram, Bartın'daki tarım çalışmalarını ve yapılması düşünülen çalışmaları değerlendirdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulsetter Bayram, " Bartın'da toplam alanı 214 bin 300 hektar civarında arazinin 73 bin 119 hektarı tarım arazisidir. Bir de bizi ilgilendiren mera vardır. Bu mera alanı bin 348 hektar, çayır alanımız da 13 bin 652 hektardır. Şöyle bir dağılıma baktığımızda tarım arazileri toplam alanın yüzde 33'ünü oluşturmaktadır. Bartın alanında tarım arazisi, diğer illerimize kıyasla toplam alana göre biraz düşüktür. Ama düşük birimden verim alanı yüksek olan ürünleri projelerimizle destekleyerek, projeler geliştirerek birim alandan en yüksek verimli, bölgeye, Bartın'a en uygun ürünleri almaya çalışacağız. Şöyle bir baktığımızda meyve çeşitleri olarak en fazla 2 milyon 389 bin fındık ağacı var. Ondan sonra sırasıyla armut, elma, erik, ceviz gibi ürünler gelmektedir. Bartın'da hayvancılık ve yer bitkileri de son yıllarda artan bir değer. Çilek üretimi de dikkat çekmektedir. Ben yeni geldiğim için Bartın'ın önce güçlü yönlerini, zayıf yönlerini ve fırsatlarını tespit edip, tespitten sonra projeler geliştirmemiz gerekir. Ama ilk etapta şöyle bir baktığımızda Bartın'da yapılacak çok şeylerin olduğunu görüyoruz. Bunların başında meyve fidanı desteklemesi, bölgeye en uygun meyve çeşitlerinin belirlendikten sonra yüzde 50 devlet desteklemeli projeler söz konusudur. Bunlar kivi olur, elma olur, armut olur, kiraz olur, çilek olur çiftçiyi desteklemek adına ilk göze çarpan projelerimizdir. Analiz edeceğiz tahlil yapıcağız, araştıracağız" dedi.

ANAİZ LABORATUVARI KURULACAK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulsetter Bayram, Bartın'a bir gıda aracı ve laboratuar kuracaklarını belirtti. Bayram, "Bir gıda aracına ihtiyacımız var. Gıda aracı almamız lazım. Gıda aldığımız numunelerin zamanında laboratuara yetişmesi için buna ihtiyacımız var. Yine seyyar toprak analiz laboratuarı alma projemiz var. Toprak analizi tarım için önemli bir olaydır. Çiftçilerimize toprak analizi yaptırmak için ya biz seyyar toprak analizi laboratuar aracını alarak topraktan örnek alınarak analiz edilecektir. ya da toprak analizinin devlet tarafından bir kısmı karşılanarak, özellikle Özel İdare destekleri ile böyle bir projeyi başarabilirsek toprak analizini yaptırmak. Bu da çiftçinin yararına olacaktır. Hangi gübreyi nasıl kullanacağını ve ne kadar kullanacağını öğrenecektir. Diğer göze çarpan diğer bir tarım işi ise, seracılıktır. Bartın'ın arazisi küçük arazilerden oluşuyor. Birim alanında en yüksek verimi alan ürünlere, üretim şekline dönüştürmemiz gerekiyor. Bunların başında seracılık geliyor. Bununla ilgili projelerimizi geliştirmemiz gerekiyor. Şu anda Bartın'da bir çiftçimizin topraklı katlı projesi var. Bunun üzerinde çalışmaları yapıyoruz. 20 dekarlık alanda yapacak. Ancak 3 kat yapacağı için bu 50 dekar olacaktır. Bu projeyi de çilek meyvesi üzerinde yapacaktır. Bu tür yatırımcıları desteklememiz gerekiyor. Bu tür projelerin daha verimli olması için sivil toplum kuruluşları ile ortak akıl toplantısı yapılması gerekiyor. Bu tür projeler için sivil toplum kuruluşlarının da desteklerine ihtiyacımız var. Yine bir diğer husus hayvancılık üzerine yapılacak olan çalışmalar. Modern ahır, açık ahırları yönlendirmek amacı ile katkılı proje desteklenmesi söz konusu olabilir. Yem bitkilerinin geliştirilmesi için ayrıca bizim zaten yüzde 50 hibeli katkılarımız vardır. Yonca gibi ürünlerin üretilmesinde de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca desteklerimiz var. Ancak bunun dışında yine yarı bir finansman kaynağı olursa bu yönde de destekleme yapmamız gerekebilir. Yem bitkileri gelişiyor. Hayvancılık gelişiyor. Birde bunu yanında sütün değerlendirilmesi için süt toplama merkezleri süt işleme merkezlerinin geliştirilmesi gerekiyor ki, pazarlamada sıkıntı yaşanmasın. Süt toplama merkezleri incelenerek araştırılacak. Uygun görülürse o yönde bir projemiz olacaktır. İlk etapta üzerinde çalışma yapmak isteğimiz hususlar bunlar. İnşallah bahsettiğimiz projeleri gerçekleştirme şansını bulabiliriz" dedi. - BARTIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Abdulsetter Bayram Bartın Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title