Haberler

Bartholomeos Hakkında Takipsizlik Kararı

Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı, ''görev sırasında din hizmetlerini kötüye kullandığı'' iddiasıyla Fener Rum Patriği Bartholomeos (Dimitri Bartholomeos Arhondoni) hakkında başlatılan soruşturmada ''kovuşturmaya yer olmadığına'' karar verdi.

Beyoğlu Cumhuriyet Savcısı Ahmet Çakar, Bulgar Ortodoks Kilisesi eski yönetim kurulu üyesi Bujidar Cipof'un şikayeti üzerine başlatılan soruşturmayı tamamladı.

Kararda, gazetecilerin, 12 Temmuz 2007 tarihinde Hilton Oteli'nde düzenlenen 2. Uluslararası Ortadoks Gençliği Konferansı'nda Bartholomeos'a, Yargıtayın ''patrikhanenin tamamen Türk hukukuna tabi olduğuna ve ekümenik olduğu iddiasının yasal bir dayanağı bulunmadığına'' yönelik kararına ilişkin soru sordukları anlatıldı.

Patrik Bartholomeos'un da ''Patrikhanemiz 6. asırdan beri ekümeniktir, bu tarihi bir unvandır ve herkes bütün dünya bunu tanıyor 6. asırdan beri'' dediği kaydedilen kararda, Cipof'un, bu sözler üzerine Bartholomeos hakkında Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenen ''görev sırasında din hizmetlerini kötüye kullanma'' suçunu işlediği iddiasıyla soruşturma açılmasını istediği belirtildi.

Fener Rum Patriği Bartholomeos'un konferansta yaptığı konuşmaya yer verilen kararda, şöyle devam edildi:

''Bartholomeos konferansta, 'Patrikhanemiz 6. asırdan beri ekümeniktir, bu tarihi bir unvandır, siyasi içeriği ve siyasi amacı katiyetle yoktur ve herkes bütün dünya bunu tanıyor 6. asırdan beri... Bildiğiniz gibi Patrikhane ulusal bir kilise değildir, kutsal mesajın ekümenik boyutlarıyla ifade edilişi ve kilise tarihindeki önemli rolü nedeniyle pederler ve konseyler ona ekümenik adını vermiştir' demiştir. Yargıtay'ın patrikhanenin tamamen Türk hukukuna tabi olduğuna ve ekümenik olduğu iddiasının yasal bir dayanağı bulunmadığına yönelik kararına ilişkin soru üzerine de 'patrikhanemiz 6. asırdan beri ekümeniktir, bu tarihi bir unvandır, siyasi içeriği ve siyasi amacı katiyetli yoktur ve herkes bütün dünya bunu tanıyor 6. asırdan beri' diye konuşmuştur.''

Bartholomeos'un avukatı tarafından Cumhuriyet Başsavcılığına verilen dilekçeye de atıfta bulunulan kararda, dilekçede, Cipof'un, ''senelerdir patrik ve patrikhane aleyhine faaliyetler içinde yer aldığı, yıldırma, sindirme, korkutma, şantaj ve tehdit ile cemaati rahatsız ettiği, ayinleri engellediği, hukuka aykırı bu tür taleplerinin her seferinde yargı tarafından reddedildiği'' belirterek, Bartholomeos'un suçsuz olduğunun savunulduğu kaydedildi.

Kararda, dilekçede, Bulgar Kilisesinin iç yönetiminde, eksarh ve piskopos seçiminde özerk olmasına rağmen manevi ve ruhani törensel ayin ve işlemlerde Ortadoks Patrikhanesinin aslı (umumi-ekümenik) sayıldığı, patrik ve patrikhanenin kendi cemaatlerinin iç ilişkilerini düzenleyen ibadet ve ayinlerini kapsayan konuların kamu düzenini bozmadıkça laik yargının konusu olmayacağının ileri sürüldüğü anlatıldı.

Şüpheli Patrik Bartholomeos'un ifadesinin alınması için çağrıldığı belirtilen kararda, şöyle denildi:

''Hazırlık evrakının sürüncemede kalmaması bakımından tebligat parçasının dönüşünün beklenmesine gerek olmadığına, hazırlık evrakı içeriğine nazaran olay yeterince açık ve seçik olup ifadesinin alınması evrakın sürüncemede kalmasına mucip olacağından ifadesinin alınmasına da gerek olmadığına karar verildi.

Şüpheli Bartholomeos'un konferanstaki açıklamasının kamu düzenini bozmadığı, fiiliyata dönüşen bir durum olmadığı, konuşma içeriğinde suç teşkil eden bir durumun da olmadığı, görev sırasında dini hizmetlerin kötüye kullanma durumumun da olmadığı, Yargıtay kararını eleştiri durumunun da olmadığı, müspet suçlamayla ilgili hakkında kamu davasının açılması için yeterli şüphe oluşturacak delil de elde edilemediğinden şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.''

Bu arada, Çipof'un avukatı Kemal Kerinçsiz, bu karara itiraz edeceklerini bildirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title