Haberler

Barroso: Türkiye ile AB Ortak Kaderi Paylaşıyor

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, güvenlik politikalarında Türkiye'nin, AB ile birlikte önemli bir rol üstlendiğini kaydetti. Barroso, "AB ve Türkiye de dünyayı daha güvenli bir yer haline getirmek için işbirliği içinde yer alıyor. Türkiye, AB için dış güvenlik politikalarında önemli bir ortak" dedi.

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde konuşan Barroso, geçen yıl AB'nin 50. yılının kutlandığını anımsatarak, AB'nin uluslararası sahnede nispeten genç bir oyuncu olmasına rağmen, başarısıyla etkileyici bir performans gösterdiğini söyledi. Geçmiş yıllarda devletlerarasında bazı düşmanlıkların yaşandığını kaydeden Barroso, pek çok kurucu isimlerle daha iyi bir Avrupa düzenine ulaşılarak, uzlaşıya, barışa, demokrasi ve özgürlüğe dayanan bir yapıya kavuşulduğunu dile getirdi.

-"AB İÇİNDEKİ EN BÜYÜK ÜYE DEVLET KÜRESEL ZORLUKLARA TEK BAŞINA KARŞI KOYAMAZ"-

Barroso, "Küreselleşen dünyada, küresel sorunlar görüyoruz. İklim değişikliği, güvenlik tehditleri, uluslararası terör veya salgın hastalıklar, enerji güvenliği sorunları gibi sorunlarla karşı karşıyayız. Hatta AB içerisindeki en büyük üye devlet bile bu zorluklara tek başına karşı koyamaz. Ama birlikte bir fark yaratabiliriz. Sadece Avrupa için değil, dünya için de bir fark yaratabiliriz. Aynı anda kendi çıkarlarımızı birlikte savunabiliriz. Ortak değerlerimizi daha büyük bir arenada teşvik edebilir, tanıtabiliriz" diye konuştu. AB ile "gurur duyulması" gerektiğini söyleyen Barroso, AB'nin, demokratik yönetişimin, küreselleşme sürecindeki önemini gösterdiğini ifade etti.

-"AB ÜYESİ OLMAK, ULUSAL DEVLET KAPASİTESİNİ AZALTMAZ"-

AB üyelerinin her birinin kendi tarihleriyle gurur duyan ülkeler olduğunu belirten Barroso, bu ülkelerin kendi ulusal vatandaşlarına AB sayesinde, ortak bir Avrupa vatandaşlığını eklediğini kaydetti. AB üyesi olmanın ulusal devlet kapasitesini azaltmadığını ifade eden Barroso, AB üyeliğiyle tek bir Avrupa devleti olarak yapılabileceklere daha fazla kapasitenin kazandırıldığını bildirdi. AB'nin ticari anlamda en büyük ihracatçı olduğunu belirten Barroso, AB'nin hem siyasal, hem, ekonomik, hem de sosyal açıdan önemli bir proje olduğunu ifade etti. Barroso, şunları söyledi:

"En az beş genişleme dalgasıyla başardığımız bir şey. Bu genişleme dalgası da işbirliğinin derinleştirilmesiyle aynı doğrultudadır. Bu yaklaşım, ülkelerin Avrupa içerisindeki dönüşümlerine de katkıda bulunmaktadır. Çünkü demokratik dönüşümü de beraberinde getirmiş ve demokrasilerin de konsolizasyonuna yardımcı olmuş bir yaklaşımdır."

Türkiye'nin, AB gündeminin son derece önemli bir parçası olduğunu dile getiren Barroso, şöyle konuştu:

"Bizim ortak değerlerimiz de şöyledir; Türkiye'nin tam üye olmasıdır. Diğer üyelerle kıyaslandığında eşit haklarla, eşit yükümlülüklerle. Bazı AB liderliklerinde Türkiye'de kimi zaman ters giden şeylere odaklar oluyor ikili ilişkilerde ve ya kısa vadeli engellere, kısa vadeli zorluklara odaklanılıyor. Kimi zaman da AB'de şu söyleniyor, "Türkiye, üyelik için hazır değil' diyorlar. "En nihayetinde AB içinde Türkiye'yi istemiyor' diyenler oluyor. Türkiye'de de bazı kesimler "Biz Birlik dışında kalmak istiyoruz' diyorlar. Bu iki taraf da aslında baktığımızda hem Türkiye, hem de AB ortak bir kaderi paylaşıyorlar. Her ikisinde de, AB'nin ve Türkiye'nin çıkarları, birlikte olmak, ortak bir geleceği paylaşmaktan geçiyor"

-"AB İLE TÜRKİYE, DÜNYAYI DAHA GÜVENLİ BİR YER HALİNE GETİRMEK İÇİN İŞBİRLİĞİ İÇİNDE YER ALIYOR"-

Türkiye ve AB arasındaki yakın ilişkileri üç örnek üzerinden değerlendiren Barroso, ekonomik ve ticari ilişkilerin önemine dikkat çekti. Barroso, Türkiye ve AB'nin 1995'ten bu yana Gümrük Birliği'nde yer aldığını anımsatarak, Türkiye'nin, AB'nin 7. en büyük ortağı olduğuna işaret etti. Hindistan, Kanada gibi ülkelerle kıyaslandığında dört yıl içinde AB'nin Türkiye'deki yatırımlarının 500 milyon dolardan, 2006 yılında 15 milyar dolara yükseldiğini kaydeden Barroso, "Türkiye'nin dinamik büyüme oranlarıyla dünya içerisindeki en büyük ekonomiler arasında yer almakta. Güvenlik politikalarına baktığımızda, Türkiye, AB ile birlikte önemli bir rol üstleniyor. Türkiye, pek çok ülkeyle komşuluk ilişkisi içerisinde ve son derece önemli bir konumda yer alıyor. AB ve Türkiye de dünyayı daha güvenli bir yer haline getirmek için işbirliği içinde yer alıyor" diye konuştu. Barroso, Türkiye'nin, AB için dış güvenlik politikalarında önemli bir ortak olduğunu dile getirdi.

Barroso, enerji konusunda da Türkiye'yle AB'nin birbirine bağlı olduğunu belirterek, Türkiye'nin, Avrupa, Orta Asya ve Ortadoğu'dan enerji tedariklerinde önemli bir ortak olduğunu vurguladı. Türkiye'nin, tedariklerin güvenliğinin arttırılmasında ve Hazar petrol rezervleri konusunda son derece önemli bir ortak olduğunu söyleyen Barroso, AB'nin enerji kaynaklarının çeşitlendirmesi ve enerji güvenliği konusunda karşılaşacağı zorluklarda Türkiye ile AB arasındaki işbirliğinin önümüzdeki yıllarda artacağını kaydetti. (ANKA)

(SÜRECEK)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title