Haberler

Baro Seçimine İptal İstemi

Antalya Barosunun Yarın Başlayacak, Pazar Günü de Yapılacak Seçimle Baro Başkanlığı ve Yönetim Kurulunu Belirleyecek Olağan Genel Kurulu'nun İptali İstemiyle Dava Açıldı

Antalya Barosunun yarın başlayacak, pazar günü de yapılacak seçimle Baro Başkanlığı ve yönetim kurulunu belirleyecek Olağan Genel Kurulu'nun iptali istemiyle dava açıldı. Talep 7. Asliye Hukuk Mahkemesince reddedilirken, idare mahkemesindeki yasal süreç devam edecek.

Antalya Barosu Avukatlarından Mehmet Taylan Karakum, Antalya Barosuna başvurarak, 23-24 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek Antalya Barosu Olağan Genel Kurulu'nda yönetim kurulu üyesi adayı olmayı planladığını ancak ilan edilen genel kurul gündeminde usulsüzlük bulunduğu fark ettiğini belirterek, hukuk kurallarına uymak ve uyulmasını sağlamak amacıyla genel kurulun iptalini talep etti.

Karakum, Antalya Barosuna yaptığı başvurunun ardından da Antalya Nöbetçi İdare Mahkemesine, seçimli genel kurulun iptali ve yürütmesinin durdurulması, Antalya Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesine de seçimle genel kurulla ilgili ihtiyati tedbir kararı konulması talepleriyle iki dava açtı. Karakum, Antalya Seçim Kurulu Başkanlığına da seçimin iptali istemiyle başvurdu.

Avukat Taylan Karakum, Antalya Nöbetçi İdare Mahkemesine yaptığı başvurunun dilekçesinde, Olağan Genel Kurul'a ilişkin Antalya Barosu Yönetim Kurulu'nca alınan 15 Eylül 2010 tarihli kararla genel kurul ilanının yapıldığını, bu ilan ve genel kurul gündeminin Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Kanunu Yönetmeliği'ne aykırı olarak hazırlandığını ve duyurulduğunu savundu.

Olağan genel kurul gündeminin, zorunlu olarak yer alan usule uygun hazırlanmadığını, gündemde yer alan raporların ve bütçenin görüşülmesi hususunun ise bulunmadığını belirten Karakum, yapılması planlanan Antalya Barosu Genel Kurulu'nun, Avukatlık Kanunu ile TBB Avukatlık Kanunu Yönetmeliği'ne aykırılık oluşturduğunu öne sürdü.

Baro Yönetim Kurulunun gündem maddeleri üzerinde görüşme yapmadığını, bunda da usule aykırılık olduğunu öne süren Karakum, 24-24 Ekim tarihinde yapılacak Antalya Barosu 2010 Genel Kurulu'nun süre dikkate alınarak acilen yürütmesinin durdurulmasını talep etti.

Dava talebi üzerine Antalya 3. İdare Mahkemesi, ihtiyati tedbir talebi üzerine de Antalya 7. Asliye Hukuk Mahkemesinin başvuruyu incelemeye aldığı belirtilirken, Asliye Hukuk Mahkemesinin, Antalya Barosundan genel kurul gündeminin yer aldığı evrakı talep ettiği öğrenildi.

Mahkeme, yaptığı incelemenin ardından görevsizlik kararı ile ihtiyati tedbir isteğini; Antalya Seçim Kurulu Başkanlığı da avukat Mehmet Taylan Karakum'un seçimin iptali yönündeki talebini reddetti.

- 'HUKUKA ÖNCE HUKUKÇU ÖZEN GÖSTERSİN'-

Karakum, AA muhabirine yaptığı açıklamada, genel kurula ek gündem maddesinin konulamayacağını, gündem maddelerinde bütçe ve raporlarının görüşülmesi bölümüne ise zorunluluğa rağmen yer verilmeden maddenin doğrudan kabulünün oylanacağının belirtildiğini söyledi.

Hukuk kurallarına uymanın ve uyulmasını sağlamanın avukatların ve baroların öncelikli görevi olduğunu kaydeden Karakum, şöyle konuştu:

'Mesleğe dair mevzuatı bilmek ve uygulamak bir namus meselesidir. Yönetim kurulu adayı olmayı planlarken fark ettiğimiz bu usulsüzlüğe iştirak etmek yerine, bir daha tekrarlanmaması için konuyu yargıya taşıdım. Mevzuata göre genel kurul gündemine başka bir madde eklenemez. Hukuka özen gösteren insanlar, baroda yönetici olsunlar. Yarın genel kurul yapılsa da, ileride yargı sürecinde genel kurulun iptali yönünde kararlar çıkarsa kaos çıkar. Talebimi Antalya Barosu'na önceden bildirdim ama gerektiği kadar ciddiye alınmadı. Bu nedenle dava açtım. Yargı süreci yürüyor.'

Öte yandan Karakum'un dava başvuruları üzerine, Antalya Barosu Yönetim Kurulu da yeniden aday olan Başkan Zafer Köken tarafından olağanüstü toplandı. Yönetim kurulunun, dava başvurusuna yönelik değerlendirme yaptığı öğrenildi.

Antalya Barosu Başkanı Zafer Köken AA muhabirine yaptığı açıklamada, avukat meslektaşlarının başvurusu üzerine Antalya 7. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin red kararı verdiğini, genel kurulun, normal gündemiyle yarın ve pazar günü seçimli olarak gerçekleşeceğini bildirdi.

(SEY-ŞEN-İU) - ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title