Haberler

Baro Başkanlarından Ortak Tepki: "Şiddet Sarmalı Son Bulmalıdır"

Türkiye’de son dönemde giderek artan terör olayları ve her gün şehit haberlerinin gelmesine beş barodan ortak tepki geldi.

Türkiye'de son dönemde giderek artan terör olayları ve her gün şehit haberlerinin gelmesine beş barodan ortak tepki geldi. Mersin, Adana, Gaziantep, Hatay ve Osmaniye Barolarının başkanları, imza attıkları ortak açıklamayla Türkiye'de şiddet kimden gelirse gelsin şiddetin, terörün ve ölümün her türlüsüne 'hayır' dedi.

Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, Adana, Gaziantep, Hatay ve Osmaniye Barolarının başkanları ile birlikte yaptığı ortak yazılı açıklamada, "Koşulsuz, 'ama'sız olarak teröre terör diyoruz ve şiddet ortamı koşulsuz ve 'ama'sız olarak durmalıdır" dedi. 7 Haziran 2015 tarihinde yapılan milletvekili seçimlerinin ardından kurulamayan hükümetin sancısı içinde Suriye ile savaş koşulları dahil olmak üzere Doğu ve Güneydoğu illeri başta olmak üzere Türkiye'nin kendini bir şiddet sarmalında bulduğunu belirten Antmen, "Bir yanda 2011 yılından bu yana Suriye'de yaşanan iç çatışma ortamının ülkemize yüklediği ekonomik, sosyal ve siyasal yük artarken, giderek Suriye'de yaşanan iç çatışmanın tarafı olmaya niyetli adımlarla karşı karşıya kaldık. Diğer yanda 1984-2013 yılları arasında 40 bin kadar insanın ölümüne, acılara yol açan şiddet ortamı, yerini 2013 yılının Haziran ayından sonra çatışmasız ortama bırakmasına rağmen, ne yazık ki, Temmuz 2015'den sonra ülkemiz kan gölüne döndü" ifadelerini kullandı.

"ŞİDDET SARMALI SON BULMALIDIR"

Ülkenin iç gündeminin ve 'iç güvenlik' kaygısının hukuk, anayasa, sosyal politikalar önceliğine dayanmadığını öne süren Antmen, şöyle devam etti:

"Uluslararası hukukun meşru saydığı bir çerçeve içinde konum belirlemek zorundayız. Şiddet şiddeti doğurmakta ve bundan beslenen ortam Türkiye'yi kan gölüne çevirmektedir. Temmuz ayından bu yana ülkede gittikçe artan şiddet sarmalı hepimizi yakmaya devam ediyor. Bu şiddet sarmalı son bulmalıdır. Her gün ölüm haberleri alıyoruz. Önceki gün, dün ve nerdeyse her gün ölüm haberleri alır olduk. Siirt'in Şirvan ile Pervari ilçeleri arasındaki karayolunda devriye görevini yürüten askeri aracın geçişi sırasında yola tuzaklanan bombanın uzaktan kumanda ile patlatılması sonucu 8 asker hayatını kaybetti. Türkiye'nin ihtiyacı olan şey, demokrasi ve hukuk devletidir. Türkiye'nin elbette tartışmasız bir yeni bir Anayasaya ihtiyacı var. Ancak bu ihtiyaç yönetim sisteminin fiilen değişmesi ve fiilen değişen sisteme uygun bir Anayasa yapılması ile değil, toplumun tüm dinamiklerinin tamamının bir araya gelmesiyle çözülecek bir sorundur."

"ŞİDDETE, TERÖRE KOŞULSUZ VE 'AMA'SIZ OLARAK DUR DİYORUZ"

Beş baro başkanının yaptığı ortak açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Elbirliği ile tüm sorunlarımızı çözecek hem enerjimiz hem yeteneğimiz var. Tüm şiddet ve savaş söylemlerini, şiddet ve terör eylemlerini, savaş çığırtkanlığını bir tarafa bırakmak gerekiyor. Koşulsuz, 'ama'sız olarak teröre terör diyoruz ve şiddet ortamı koşulsuz ve 'ama'sız olarak durmalıdır diyoruz. Net olarak söylüyoruz, savaşın kazananı olmaz savaşa hayır diyoruz. Ülkemizin bir savaş macerasına atılmasını istemiyoruz. Komşularımızla sorun yaratan, ülkemizi ve ilimizi güvenlik kaygısı yaşanır hale getiren politikalara son verilmesini, sınırların bir devlete yakışır şekilde tahkim edilerek kontrol altına alınmasını ve ülkemiz içinden başka ülkelere savaş ihraç eden tüm terör gruplarının önlenmesini istiyoruz. Net olarak söylüyoruz, Türkiye'de şiddet kimden gelirse gelsin, şiddetin, terörün ve ölümün her türlüsüne hayır diyoruz. Terörün her türlüsünü kınıyoruz. Saldırılarda yaşamını yitiren tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz." - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Alpay Antmen Türkiye Mersin Politika Güncel Haberler

title