Haberler

Barış Turuna, Olmert'e Sitemle Başladı

Ortadoğu Ülkeleri 'Barış Turu'nun İlk Ayağı Suriye'ye Hareketinden Önce Konuşan Başbakan Erdoğan, İsrail'e Tepkisini Yineledi.

Ortadoğu ülkeleri ’barış turu’nun ilk ayağı Suriye’ye hareketinden önce konuşan Başbakan Erdoğan, İsrail’e tepkisini yineledi.

İsrail Başkanı Olmert’in Ankara temaslarından birkaç gün sonra başlatılıp Gazze’de yüzlerce can alan İsrail saldırılarının "Türkiye’ye saygısızlık" olduğunun altını tekrar çizen Erdoğan, "Bu görüşmeler üzerindeki spekülasyonları tabii hazmetmemiz mümkün değil" dedi.

İSRAİL Başbakanı Ehud Olmert ile yapılan barış görüşmelerine rağmen Gazze’ye yönelik saldırıları "Türkiye’ye saygısızlık" olarak değerlendiren Başbakan Tayyip Erdoğan, saygısızlık yapıldığını Olmert’in yüzüne karşı da söyleyeceğini belirtti. Erdoğan, "Yarın, bir gün bir araya geldiğimizde yine açık, net söylerim" dedi. Erdoğan, Ortadoğu ülkelerine yönelik barış turunun ilk durağı Suriye’ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, şunları söyledi:

Spekülasyonlar hazmedilir değil

"Bugünkü medyaya da yansımış olan, özellikle operasyonların başladığı cumartesi gününden 4 gün önce, bizim Sayın Başbakan Olmert ile Ankara’da yaptığımız görüşmeler var. Bu görüşmeler üzerindeki spekülasyonları tabii hazmetmemiz mümkün değil. Bizim görüşmelerimiz tamamıyla İsrail - Suriye olaylarına yönelik, bunun 5. raundunun yapılabilmesine yönelik görüşmelerdir. Bu görüşmelerin yanında biz kendilerine şunu da söyledik; özellikle Filistin - İsrail, Gazze - İsrail noktasındaki sıkıntılarda ’Türkiye olarak, orada da barışın sağlanmasına yönelik Mısır ile de bir mutabakat içerisinde biz yardımcı olmaya çalışabiliriz’ dedik. Bunu farklı yerlere çekmeyi ben samimiyetsiz, doğrusu farklı düşüncelere yönelik yaklaşımlar olarak görüyorum.

Görüştük, 3 gün sonra vurdular

Özellikle bu görüşmeleri yaptıktan 3 gün, 4 gün sonra Gazze’ye yapılan bu acımasız operasyonlar, saldırılar, barış noktasında bir gayrete girmiş Türkiye’ye karşı saygısızlıktır. Bunu çok açık, net söyledik. Bugün yine söylüyorum, yarın, bir gün bir araya geldiğimizde yine açık, net söylerim. Çünkü biz, barış için bu mücadeleyi verdik, veriyoruz, bundan sonra da Türkiye olarak bizim derdimiz, hep barıştır."

Hamas’la planlanmış görüşme yok

Basın toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, "Ortadoğu’ya yapacağınız gezi kapsamında Hamas liderleriyle bir görüşmeniz söz konusu olabilir mi" sorusuna, "Benim planlanmış bir görüşmem yok" yanıtını verirken, "Yakın bir tarihte İsrail’le yüz yüze temas söz konusu mu" sorusu üzerine de, şöyle konuştu: "Şu anda İsrail’e yönelik olarak planlanmış bir görüşmemiz yok. Ama farklı ülkelerle, gerek Batı ülkeleriyle, biliyorsunuz bunu Birleşmiş Milletler’le başlatmıştık, görüşmelerimizi devam ettireceğiz. Bu 4 ülkeye yaptığım ziyaretten sonra onlarla ama telefon, ama giderek görüşmelerimiz devam edecek."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title