Haberler

"Barış Meclisi"nden DTP'ye "Kapatılmasın" Desteği

DTP'nin Kapatma Davasına Karşı Çıkan Aydın, Yazar, Akademisyenlerden Oluşan "Barış Meclisi" Üyelerinden Vedat Türkali, "Bu Sorunu Çözeceğiz, Ben 90 Yaşına Geldim İnşallah Ölmeden Bu Sorunun Çözümünü Görürüm" Dedi

DTP hakkında açılan kapatma davasına tepki gösteren, aydın, yazar ve akademisyenlerden oluşan "Barış Meclisi" üyeleri, DTP'ye tam destek verdi.

Yazar Vedat Türkali, "Bu sorunu Türk- Kürt çözebilir, başkaları çözemez. Fransa, Almanya, Amerika çözemez, mutlaka aramızda anlaşmalıyız. Yıldırarak, baskı yaparak bir yere varılmaz. Parti kapatılması ayıp bir şey. Bu sorunu çözeceğiz, ben 90 yaşına geldim inşallah ölmeden bu sorunun çözümünü görürüm" dedi.

Türkali, DTP Meclis Grup toplantısında yaptığı konuşmada, "Bu kanın durması lazım. Yalancı demokrasi olmaz. Demokrasi ya vardır ya yoktur. DTP kapatılmamalı. 90 yaşıma geldim, ölmeden iyi günler göreceğiz. Laf bitti aslında. Birbirimizi öldürerek bir yere varamayız. Ben Kürt değilim, Türk'üm ama ben insanım. Parti kapatmalar bu ülkeye nelere mal oldu. Kaç bin gencin mezarına neden oldu" dedi.

Türkali, aralarında 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in de bulunduğu emekli generallerin "Kürt meselesinde hata yaptık" açıklamalarına dikkat çekerek, "Biz söyleyince (vatan haini) dediler. İktidar ve Meclis bu sorunu barış içinde çözecek. Askerler emekli olunca dilleri çözülüyor. Son günlerde generalleri okudum, benim asker aklım bu kadarına eriyor diyor. Bunu kabul etseler yetecek. Biz asker bahanesini kabul etmiyoruz" dedi.

- MURATHAN MUNGAN -

Yazar ve şair Murathan Mungan da, "Türkçe'nin yazarı ve şairiyim ama insanların rüyasını gördükleri dilden, okuma yazmalarını isteyen bir insanım. Buraya aydın olarak değil, vicdan sahibi biri olarak geldim. DTP'nin Meclis dışına çıkarılması, adaletin, medyanın askerileşmesi amacını taşıyor. Militarist söylemler linç kültürüne dönüşmeden bu sorun bir an önce çözülmeli" dedi.

- CENGİZ GÜLEÇ -

Eski DSP Milletvekili ve psikiyatr Cengiz Güleç, Barış Meclisi olarak, sadece DTP'nin değil, "kardeş Kürt halkının" maruz kaldığı saldırıları, baskıları hissedebilmek için empati yeteneğini topluma yaygınlaştırma amacında olduklarını söyledi.

Güleç, "Meşru siyasal hareketler ve siyasi partilerin maruz kaldığı psikolojik, sosyal, yargı düzeyindeki baskıyı kınıyoruz. Toplumsal barış iradesinin ortaya konmasını istiyoruz. Bu baskılara Kürt halkı çok uzun yıllar onurlu biçimde direnebilmiş, baskılara direnen insanların güç birliği içinde olmasını istiyoruz. DTP'ye direniş gücü temenni ediyorum, yanlarında olduğumuzu bilmelerini istiyorum" dedi.

- NURAY MERT -

Yazar Nuray Mert de, "Sizi yalnız bırakmamak için buradayız. Kürt meselesinin geldiği noktada güç olsun geç olmasın diyorum. Siz de bizi yalnız bırakmayın" dedi. (ANKA)

(AYL/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title