Haberler

Barış Manço Hakkında Bilinmeyenler

Doğukan Manço'nun Radyo KLAS ’ta sunduğu Biçilmiş Kaftan Adlı Programda Barış Manço'nun Bilinmeyen Yönleri Ortaya Çıktı.

Doğukan Manço askere gitmeden önce Radyo KLAS ’ta babası Barış Manço için özel bir anma programı hazırladı. Doğukan Manço’nun programını annesi ve kardeşi ile beraber sundu.

Doğukan Manço, Radyo KLAS ’ta yayınlanan “Biçilmiş Kaftan” adlı programa Manço ailesini konuk etti ve babası Barış Manço ile ilgili bilinmeyenleri anlattı. Progrmda Barış Manço’nun müzikten kazandığı ilk parayı nasıl harcadığı da ortaya çıktı.

Programa katılan Barış Manço’nun kız kardeşi İnci Manço sanatçının hayatının müzikle iç içe olduğunu anlatırken , müzikten ilk kazandığı parayı da nasıl harcadığını açıkladı: “Ben dört yaşlarındaydım.Barış 6 yaşındayken biz beraber İstanbul Belediye konservatuarına başladık. Ritim şan müzik dersi aldık. Ama müziğe başlangıcımız öncesine dayanıyor, 2 Yaşındayken baba annemiz şarkı söylerdi, Barış’ında ilk müzik tınıları o zamanlarda kulağına girmişti.Müzik onun hayatında devamlı sürdü , evde de sürdü.

Şunu özellikle söylemek istiyorum , çok iyi bir ağabeydi , o tarihlerde C.Tesileri de yarım gün okula giderdik.O bizi mutlaka okuldan sonra sinemaya götürür bizimle özel ilgilenirdi.”

Barış Manço ilk kazandığı parayla da , hiç unutmam 1960 yılıydı ve ilk para kazandığı konserdi , kazandığı parada 200 liraydı, o dönem için iyi çok iyi bir paraydı. Bu ilk kazandığı para ile bana bir elbise almıştı. Elbisede tam 200 TL tutmuştu. Yani ilk kazandığı parasının tamamını kardeşine ayıracak fedakar bir ağabeydi.

Ağabeyimin meşhur lafı “İnsan en son adı anıldığı gün ölür” derdi biz onu hep konuşacağız.O benim ağabeyimdi.

Barış Manço’nun İlk Ticari Atılımı Hangisi Oldu ?

Yayına bağlanan Barış Manço’nun 45 yıllık dostu ve onun ilk iş ortağı Erkmen Sağlam ise Barış Manço ile beraber kurduğu ilk şirketin adının Yılmaz Güney’in bir filminde yer aldığını açıkladı.

Erkmen Sağlam Barış Manço ile olan dostluğunu şu sözleri ile hatırlattı : “Bizim dostluğumuz 1950 lerin sonlarında başladı , orta okuldan önce hazırlık sınıfından başladı..Ne saçları uzamıştı ne de sakalları o zamanlar.Eğer Barış gerçekten de sözüne özüne güvenilen biri olmasaydı bizim dostluğumuz asla 45 sene sürmezdi.Kimsenin dostluğu 45 yıl sürmez. Bizimde Barış’ın eski arkadaşları olarak en büyük güvencemiz Barış gibi bir arkadaşımız olduğu için özel güvenimizdi. Bizim ilk iş ortaklığımız 1969 yılında Manço prodüksiyonun kurulması ile başladı. Yılmaz Güney’in “Umutsuzlar” filminde çalıştık. Ben Yılmaz Güney’in bazı sahnelerinde onun asistanlığını yaptım ve filmin jeneriğinde de Manço Prodüksiyon yazıldı.Daha sonra 1970 yılında Ozan film adlı şirketi kurduk . Bu şirketi kurarken Ahmet Manço bize rehberlik yapıyordu çünkü hem gençtik hem de ticaretten uzaktık.”

TV’yi T.R.T.’den önce Kurdu

Barış Manço kadim dostu ve aynı zamanda ilk iş ortağı Erkmen Sağlam Barış Manço’nun Türkiye’ye televizyon gelmeden önce kendi evinde bir televizyon stüdyosu kurduğunu şu sözleri ile açıkladı : “ Türkiye’ye daha 7’den 77’ye programına. 1988 Eylül’ünde başladık İlk ofisimiz Osmanbey’deydi. Ama biz Televizyonla daha önce tanışmıştık. İlk şirketimiz Manço Prodüksiyonu kurduğumuzda 1969 -1970’lerde başladığımız heyecanla daha fazla ne yaparız diye düşünüyorduk, o zamanlar Türkiye’de de televizyon yoktu. Belçika’dan 3 tane kamera , reji masası , 16 mm sinema makinası getirildi ve biz tv olmayan Türkiye’de bir TV stüdyosu kurmaya karar verdik, kurdukta.Barış Manço ile beraber Kadıköy’de aldığı binada bu stüdyoyu kurduk. Biz bu aletlerle tv yayın yapamadık ama biz televizyon olayını öğrendik. Biz Televizyonu Barış Manço’nun getirdiği aletlerle çalışa çalışa, alıştırma yapa yala öğrendik. “7’den 77’ye” programının temellerini bu dönemlerde attık.”

Enstrümanlar Ayıp Şekilde Çalınıyor !

Barış Manço’nun “Lambaya Püf De” adlı şarkısının T.R.T. denetiminden geçmeme hikayesini anlatan Lale Manço o dönemlerde denetime takılan “Lambaya Püf De” adlı Barış Manço klasiğinin estrümantal versiyonunun denetim hikayesini şöyle anlattı : “ Barış , şarkının enstrümantal

Kaynak: Magazin

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title