Haberler

Barak'a Üst Düzey Ağırlama

Geçen Haftalarda "Gazze Krizi"nin Yaşandığı İsrail'in Savunma Bakanı Başbakan Yardımcısı ve İşçi Partisi Lideri Ehud Barak, Salı Günü Başlayacağı Ankara Temasları Sırasında, Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt ile Bir Araya Gelecek.

Geçen ay "Gazze krizi"nin yaşandığı İsrail'in Savunma Bakanı, Başbakan Yardımcısı ve İşçi Partisi Lideri Ehud Barak, Salı gününden başlayarak Ankara'ya yapacağı ziyaret sırasında en üst düzeyde kabul edilecek. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek olan Barak, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile de görüşecek.

Eski Başbakan ve Genelkurmay Başkanı Ehud Barak, 12-13 Şubat tarihleri arasında Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün konuğu olarak Türkiye'yi ziyaret edecek. ANKA'nın edindiği bilgiye göre, geçen yılın Haziran ayında İsrail İşçi Partisi lideri olarak seçildikten sonra Savunma Bakanlığını üstlenen Barak, Ankara'da en üst düzeyde ağırlanacak.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile de görüşecek olan Barak, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan tarafından kabul edilecek.

-İSTİHBARAT PAYLAŞIMI-

Türkiye ile savunma alanındaki diyalogu sürdürmeyi amaçladığı belirtilen Ehud Barak'ın Türkiye ziyareti sırasında yapılacak görüşmelerde iki ülkenin savunma alanında sürdürdüğü işbirliği ağırlıklı konu olacak.

Bu arada, terörle mücadelede istihbarat paylaşımının artırılmasının da ele alınacağı görüşmelerde, Ortadoğu sorunu üzerinde de durulacak. Bu çerçevede Türk tarafının Gazze sorununa dikkat çekeceği ifade edilirken Türkiye'de İsrail'in Gazze ile ilgili politikalarından endişe duyulduğu kaydediliyor.

Ancak diplomatik kaynaklar, Barak'ın geçen ay ikili ilişkilerde sıkıntı yaratan Başbakan Erdoğan'ın, İsrail'in Gazze'ye yönelik tutumunu sert dille eleştiren açıklamalarını doğrudan gündeme getirmesini pek beklemiyor.

Erdoğan'ın, İsrail'in Gazze'deki her saldırısında düzinelerce Filistinliler ölürken hiçbir İsrailli'nin Kassam füzelerince öldürülmediğini belirten açıklamaları üzerine İsrail'deki Türk Büyükelçisi Namık Tan Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmış ve duyulan "rahatsızlık" dile getirilerek "izahat" istenmişti.

İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın bu girişimi, İsrailli basın tarafından "protesto" olarak nitelendirmişti.

-BÜYÜK KOMANDO OPERASYONLARI LİDERİ-

İsrail hükümetinin ağır toplarından Ehud Barak, 35 yıl görev yaptığı ve Genelkurmay Başkanlığına kadar yükseldiği İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin Sayeret Matkal adlı elit komando birliğinde görev yapmış ve tüm dünyada büyük yankı yapan operasyonların liderliğini üstlenmişti.

Bu çerçevede 1973 yılında Beyrut'ta Filistin Kurtuluş Örgütü liderlerine yönelik gizli operasyonda "kadın kılıfına" giren Barak, 1976 yılında kaçırılan Air France uçağının yolcularının kurtarıldığı ünlü "Entebbe Operasyonu"nun mimari olarak da tanınıyor.

Ehud Barak'ın, çeşitli Filistin örgütlerine karşı gerçekleştirdiği, film ve romanlara konu olan operasyonlar sonucunda İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin en çok sayıda nişan alan mensubu olarak tarihe geçtiği ifade ediliyor.

(ANKA)

(CN/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title