Haberler

Bankalar TOKİ'den "Taksit Talimatı" Bekliyor

Toplu Konut İdaresi'nin, Konut Satışlarında Taksitlere Yaptığı Zam Başbakan Erdoğan'ın Talimatıyla Yüzde 8.38'den Yüzde 4.88'e Düşürüldü. Bankalar, Konut Taksitlerini Alabilmek İçin TOKİ'nin Borç Bakiyelerini Güncellemesini Bekliyor.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla konut satışlarında taksit zamlarını yüzde 8.38'den yüzde 4.88'e çekti. Ancak, yılın ilk yarısı için öngörülen yeni artış oranları henüz bankalara iletilemedi. Konut taksitlerini yatırmaya giden vatandaşlara, "Şu anda taksit alamıyoruz. Yeni indirim daha olabilir. TOKİ'den açıklama bekliyoruz" denildi.

Başbakanlığa bağlı TOKİ, taksitli konut satışlarında taksit zamlarını memur maaş artışına endekslendi. Başbakan Erdoğan, TOKİ Başkanı Bayraktar'ı arayarak konut alanların taksitlerine yapılacak yüzde 8.38'lik zammın herkese yapılmadığını bu nedenle taksitlerdeki artış olarının genel artış oranı olan yüzde 4.88'e tutulmasını isteyince Ocak ayında zam oranı aşağı çekildi. TOKİ de ilgili bankalara yazı göndererek, 2007 yılının ilk yarısı için öngörülen taksit artış oranını düşürdüğünü bildirdiğini açıkladı. Bu taksit indiriminden de 100 bin ailenin yararlanacağını duyurdu. Ancak, taksitlerini Halk Bankası şubelerine yatırmaya giden vatandaşlara, taksitlerin alınamadığı, TOKİ'den açıklanma beklendiği söylendi.

BORÇ BAKİYELERİ GÜNCELLENİYOR

TOKİ'den alınan bilgiye göre, borç bakiyelerinin güncellendiği buna ilişkin endekslerin de en kısa zamanda bankalara bildirileceği kaydedildi.

İdare tarafından 10 Mart 2006'dan sonra ilk defa satışa sunulan veya sunulacak olan yeni projelerin borç bakiyeleri ve taksit bedelleri de yüzde 4.88'le güncellenecek. TOKİ'nin inşa ettiği ve 10 Mart 2006 tarihinden önce satışı yapılan projelerle Bakanlar Kurulu kararı gereği, Emlak Bankası'ndan TOKİ'ye intikal eden projelerde ve geri ödemeleri memur maaş artış oranı baz alınacak. TÜFE ve ÜFE'ye bağlı olarak satılan konut ve işyerlerinin bakiye borç ve taksit tutarlarına ise yüzde 0 (sıfır) artış uygulanacak. İdare'nin sattığı arsaların bakiye borç ve taksit tutarları da bu yılın ilk yarısı için artırılmayacak.

YILIN İLK YARISINDA ZAM YOK

Yoksullara ve alt gelir grubuna yönelik satışlarda, 'enflasyon ve memur maaş artış oranlarından en düşük olanı' dikkate alınırken, bu kesime yönelik satışlarda bu yılın ilk yarısı için taksitler artırılmayacak. Lüks ve sosyal konut satışında ise taksitler sadece memur maaş artışına bağlandığı için, bu yılın ilk yarısı için taksitler yüzde 4.8 artırılacak.

RAKAMLARI MALİYE SAPTAMIŞTI

TOKİ, artış oranlarını belirlerken, Maliye Bakanlığı'yla Türkiye İstatistik Kurumu'ndan bilgi aldı. Maliye, "Bir önceki altı aylık dönemde memur maaşlarına ilk aşamada yüzde 2.5 artış yapıldığı, daha sonra enflasyon farkının verilmesiyle oranın yüzde 4.88'e ulaştığı, daha sonra ilave ödemesi olmayan devlet memurlarına yapılan 40 YTL'lik ek ödemenin 80 YTL'ye yükseltilmesiyle maaşlara yapılan zammın yüzde 8.38 oranına yükseldiği" şeklinde görüş bildirmişti.

PROMOSYONLAR YAPILACAK

TOKİ, emlak piyasasını canlandırmak amacıyla promosyon yapacak. Bu kapsamda, vadelerin uzatılması, karın minimize edilmesi gündeme geldi. İdare, bazı müteahhit firmalarla hasılat paylaşımı modeliyle çalışacak. Yoksul vatandaşlara yönelik konut projelerinde konutlar teslim edilene kadar peşinat ve taksiti almayan İdare, dar gelirli vatandaşlara yönelik projeler için de benzer kolaylık getirecek.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title