Haberler

Bangladeşliler, Hindistan'da Müslümanlara yönelik başörtüsü yasağını protesto etti

Güncelleme:

Bangladeş'in başkenti Dakka'da çok sayıda gösterici, Hindistan'ın Karnataka eyaletindeki bazı okullarda Müslüman öğrencilere uygulanan başörtüsü yasağını protesto etti.

Bangladeş'in başkenti Dakka'da çok sayıda gösterici, Hindistan'ın Karnataka eyaletindeki bazı okullarda Müslüman öğrencilere uygulanan başörtüsü yasağını protesto etti.

Göstericiler, Hindistan'da toplumsal uyum ve barışın korunması için Narendra Modi hükümetinin, başörtüsü yasağı konusunda acilen harekete geçmesi çağrısında bulundu.

Göstericiler ayrıca, Hindistan'ın başörtüsü yasağıyla Müslüman kadınları eğitimden mahrum etmeyi planladığını kaydetti.

İslami Andolan Bangladeş partisinin lideri Syed Muhammed Faizul Karim, Modi hükümetini suçlayarak eğitim kurumlarındaki başörtüsü yasağını kınadı.

Hindistan'daki bağımsızlık hareketi esnasında pek çok Müslüman'ın kanının döküldüğünü söyleyen Karim, İslam karşıtı eylemlerle Hindistan'ın kendisine zarar verdiğinin belirtti.

Mohammad Hamdan isimli gösterici AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Hindistan'daki Müslümanlar ayrımcı politikaların kurbanı oluyor." dedi.

İslam alimi Maolana Imtiaz Alam, Bangladeş hükümeti de dahil olmak üzere Müslüman dünyasını, Modi hükümetinin İslam karşıtı politikalarına karşı tepki göstermeye çağırdı.

Protesto, geçen hafta Karnataka Yüksek Mahkemesince verilen ve konuyla ilgili karar verilinceye kadar öğrencilerin başörtüsü takmalarını yasaklayan kararın ardından geldi.

Karnataka eyaletinde başörtüsü yasağı

Eyalet genelinde uzun süredir uygulanan başörtüsü yasağı, 1 Ocak'ta devlete ait Udupi Kadın Yüksek Okulundaki Müslüman öğrencilerin derslere başörtüsüyle girmesiyle tartışılmaya başlanmıştı.

Karnataka'da diğer okullarda da Müslüman kız öğrencilerin başörtülü derslere girmesi üzerine Hindu öğrenciler tepki göstererek derslere safran rengi şalla girmeye başlamıştı.

Udupi'deki okul yöneticileri, hükümet yetkilileri ile öğrenci ve aileleri arasında 19 Ocak'ta yapılan toplantıda bir çözüme varılamamış, 5 kız öğrenci okul dışında protestolara başlamıştı.

Eyalet hükümeti, 26 Ocak'ta uzman heyeti kurmuş; heyet görüşünü bildirene kadar başörtülü öğrencilerin üniforma kurallarına uyması ve okula başörtüsüz girmesi istenmişti.

Başörtülü öğrenciler, 31 Ocak'ta Karnataka Yüksek Mahkemesine başvurarak başörtüsünün Hindistan anayasasının sağladığı temel bir hak olduğunu savunmuştu.

Mahkeme, başörtüsü gerginliğinin yaşandığı eyalette öğrencilerin konuya dair karar açıklanıncaya kadar başörtüsüyle okullara giremeyeceğini bildirmişti.

Mahkeme başkanı, ayrıca, yetkililere eyalette başörtüsü gerginliği nedeniyle ara verilen eğitimlere devam edilmesi direktifini vermişti.

Kaynak: AA / Güncel

India Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title