Haberler

Bandırma Kuşcenneti'nde Küresel Isınma Tehlikesi

Dünyanın En Büyük Sorunlarından 'Küresel Isınma', Balıkesir'in Bandırma İlçesi'ndeki Kuşcenneti Milli Parkı ile Kuşcenneti Gölü'nü de Olumsuz Etkiledi. Bazı Kuşlar Sıcak Havalar Sebebiyle Göç Etmezken, Kuşcenneti Gölü'nün Suları Kıyıdan 200 Metre Çekildi.

Dünyanın en büyük sorunlarından 'küresel ısınma', Balıkesir'in Bandırma İlçesi'ndeki Kuşcenneti Milli Parkı ile Kuşcenneti Gölü'nü de olumsuz etkiledi. Bazı kuşlar sıcak havalar sebebiyle göç etmezken, Kuşcenneti Gölü'nün suları kıyıdan 200 metre çekildi.

Avrupa Konseyi tarafından 1976 tarihinde tabiatın en iyi korunduğu yerlere verilen "A" sınıfı diplomaya sahip olan ve 266 çeşit kuş türünün yaşadığı Kuşcenneti Milli Parkı da, küresel ısınmadan etkilendi. Milli parkta normalde kış aylarında İzmir ve güney sahillerine göç etmesi gereken, flamingo, turna, yaban ördekleri ve kaz gibi kuşların, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olması sebebiyle göç etmedikleri belirtildi. Normalde park içinde sulu alanda bulunan pelikan yuvaları da, suların çekilmesinden dolayı toprak alan üzerinde kaldı. Kuşcenneti Gölü'nde suyun azalması ve yuvaların toprak üzerinde kalması nedeniyle göç mevsiminde bölgeye gelecek olan kuşların yiyecek bulamama tehlikesiyle karşılaşabileceği tahmin ediliyor. Bölgede kuraklık olması durumunda göçmen kuşların başka bir konaklama yeri bulacaklarına ve bölgede kuluçkaya yatmayabileceklerine de dikkat çekildi.

Bölgede uzun süredir etkili yağış olmamasından dolayı Kuşcenneti Gölü kuraklık tehlikesiyle de karşı karşıya kaldı. Normalde 6 ile 7 metre olması gereken göldeki su derinliğinin yer yer 1.5 metreye kadar düştüğü belirtildi. Kış mevsiminde köy yolunun yakınlarına kadar gelen göl suyu, kuraklık sebebiyle 200 metreden fazla geri çekilirken, suların çekildiği alanlar ise bataklığa dönüştü. Yıllardır geçimini gölde yaptıkları balıkçılık ve sulu tarımla sağlayan Kuşcenneti Köyü halkı da kuraklıktan endişeli. Köy halkından Mehmet Ekin, bölgede 2 senedir etkili olarak yağmur yağmadığına dikkat çekerek, göl suyunun bazı yerlerde 300 metreye kadar çekildiğini öne sürdü. Gölde geçen yıl Temmuz-Ağustos ayındaki su seviyesinin bu sene kış mevsiminde bile olmadığını ifade eden Ekin, "Normalde 5 metreyi bulan su derinliği 1.5 metreye kadar düştü. Böyle giderse değil tarım arazileri için suyu, kuşlar bile içmek için su bulamayacak" dedi.

(MEY-İHS-ÖZ-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title