Haberler

Ban'dan Suriye Yorumu: "Kusursuz Fırtına"

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un basın toplantısı BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye sorununda halkın kendi arasında, güçlü devletler arasında ve BM Güvenlik Konseyi olmak üzere üç alanda bölünmüşlük olduğunu vurgulayarak, "Bütün bunlar kusursuz bir fırtınaya yol açıyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un basın toplantısı BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suriye sorununda halkın kendi arasında, güçlü devletler arasında ve BM Güvenlik Konseyi olmak üzere üç alanda bölünmüşlük olduğunu vurgulayarak, "Bütün bunlar kusursuz bir fırtınaya yol açıyor." dedi.

Ban, BM Cenevre Ofisinde düzenlediği basın toplantısında Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın bölgede nüfuz sahibi ülkeleri Suriye konusunda askeri bir çözümün olamayacağı konusunda ikna etmek için yoğun bir çaba sarfettiğini söyledi.

Suriye'de ve özellikle de Halep'teki katliamlara yönelik öfkesini belirtecek kelime kalmadığını dile getiren Ban, söz konusu şehirdeki sivillere yönelik saldıralara dikkat çekti.

Sivillere, insani yardım ve sağlık çalışanlarına karşı kasten yapılan saldırıları kınadığını tekrarlayan Ban, 13 buçuk milyon Suriyelilerin çaresiz bir şekilde insani yardıma ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

Ban, son 6 yıldır BM'nin bütün çabalarına rağmen Suriye'de şiddetin devam ettiğini anımsatarak, "(Suriye'de) Askeri bir çözüm olamaz, sadece siyası çözüm vardır" dedi.

"Bütün bunlar kusursuz bir fırtınaya yol açıyor"

Suriye sorununda üç alanda bölünmeye dikkat çeken Ban, bunların Suriye halkının kendi arasında farklı gruplara bölünmesi, güçlü devletler arasındaki görüş ayrılığı ve BM Güvenlik konseyindeki bölünmüşlük olduğuna işaret etti. Ban, söz konusu bölünmüşlüğe son verilip geleceğe birlik içinde girilmesi çağrısında bulunarak, "Bütün bunlar kusursuz bir fırtınaya yol açıyor." şeklinde konuştu.

"BM sadece süreci kolaylaştırmakla sorumlu"

BM'nin son 10 yıldaki kendi döneminde özellikle Ortadoğu konusunda büyük güçler tarafından yönlendirildiği konusundaki eleştirilere de cevap veren Ban, "Büyük güçlerin sorunların çözümü için BM nezdinde bazı ülkelere dikte ettiği görüşüne katılmıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Ban, kendi döneminde Filistin sorunu için bölgedeki taraflarla defalaraca görüşmeler gerçekleştirdiğine işaret ederek, İsrail ve Filistinli liderlerin barış süreci ve uzun zamandır bekleyen sorunlara yaklaşmanı içten olmamakla eleştirdi.

Ban, Filistin'de iki devletli çözümün uluslararası toplum tarafından tamamen desteklendiğini anımsatarak, sorunun çözümünün İsrailli ve Filistinli politikacıların elinde olduğunu, BM'nin sadece süreci kolaylaştırmakla sorumlu olduğunu kaydetti.

Kolombiya'ya özel temsilci

Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında varılan barış anlaşmasının halkın onayına sunulduğu referandumdan çok az farkla "hayır" oyu çıkmasını da değerlendiren Ban, referandumdan farklı bir sonuç beklediklerini, fakat Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile FARC lideri Timoleon Jimenez'in kararlılığından cesaret aldığını belirtti. Ban, "Onlara destek için acilen özel temsilcim Jean Arnault'u istişare yapmak üzere Havana'ya gönderdim dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Kolombiya Cenevre Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title