Haberler

Balyoz Davası'nda 25 Sanığa Beraat

Güncelleme:

88 sanığın yeniden yargılandığı Balyoz davasında, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi ilk celsede 25 sanığın beraatine karar verdi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin bozma kararının ardından devam edilen Balyoz davasında 25 sanık hakkında beraat kararı verildi. Mahkeme, 63 kişinin dosyanın ayrılmasına ve davaya devam edilmesine karar verdi.

HAKİM KARŞISINA ÇIKTILAR

Balyoz Davası'nda kapatılan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin haklarında verdiği mahkumiyet kararları Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nce bozulan 88 sanık bugün bir kez daha hakim karşısına çıktı.

Bozma kararının ardından görülen ilk duruşma, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce sanık sayısının fazlalığı nedeniyle Anadolu Adalet Sarayı'ndaki 450 kişilik Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu'nda yapıldı. AYM'nin hak ihlali kararının ardından tahliye edilen eski Harp Akademileri Komutanı Bilgin Balanlı, emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz ve emekli Koramiral Kadir Sağdıç'ın da izleyici olarak katıldığı duruşmada 77 tutuksuz sanık ile avukatları hazır bulundu. 11 sanık ise gelmedi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin haklarında beraat kararı verdiği sanıklar, bozma ilamına uyulmasını, hakkında ceza verilmesine yer olmadığına ilişkin karar verilen sanıklar ise bozma kararına uyulmasını ancak gerekçesini kabul etmediklerini ifade etti.

TUĞAMİRAL: BALYOZ SİYASİ BİR DAVADIR

İlk savunma yapan emekli Tuğamiral Ahmet Türkmen "Yeniden yargılama sonucunda hakılılığımızın ortaya çıkacağından kuşku duymuyorum. Tek tek tespitler yapılmalı ve kusurlu olanlar yargı önünde hesap vermeli. Bu olmadan bu davaların sonuçlanmayacağı açıktır" dedi. Türkmen, büyük resme bakıldığında Balyoz davasının hukuki görünen siyasi bir dava olduğunun anlaşılacağını kaydetti.

"BU KARARI ADALET VE İNSANLIK ADINA REDDEDİYORUM"

Sanık Bora Serdar da, Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararından sonra Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin kararının geçerliliğini yitirdiğini belirterek, "Kabul etmenin ihanetle eş değer olduğunu kabul ettiğimden bu kararı hukuk, vicdan, adalet ve insanlık adına reddediyorum. Tamamen hayal ürünü olan bu davayı reddediyorum. Dosyanın ana davayla birleştirilip yeniden yargılanmayı talep ediyorum" diye konuştu.

25 SANIK BERAAT ETTİ, 63 SANIK YENİDEN YARGILANACAK

Savunmaların ardından duruşma savcısı Şükrü Gençkan'ın, bozma kararına uyulması yönünde mütaala verdi. Mahkeme de 25 sanığı beraat ettirerek, 63 sanığın dosyasının Anayasa Mahkemesi'nin verdiği "hak ihlali" kararı doğrultusunda değerlendirilmek üzere ayrılmasına karar verdi. 63 sanık yeniden yargılanacak.

BERAAT EDEN İSİMLER

Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada mahkeme heyeti öğleden sonra müdafii avukatları dinledi. Cumhuriyet savcısı da esas hakkındaki mütaalasında Yargıtay'ın bozma kararına uyulmasını isterken, 25 kişi hakkındaki beraat kararının yerinde olduğunu söyledi.

Mahkeme de
Abdullah Dalay,
Ali Aydın,
Halil Helvacığlu,
Abdurrahman Başbuğ,
Ahmet Türkmen,
Ahmet Necdet Doluel,
Bülent Akalın,
Cumhur Eryüksel,
Gökhan Çiloğlu,
Güllü Salkaya,
Hakan Ilıca,
Hüseyin Polatsoy,
İlker Yavuz,
İsmet Kışla,
Şafak Duruer,
Tuncay Küçük,
Adem Ceylan,
Cafer Uyar,
Canatan Turgut,
Kenan Yüce,
Murat Dülek,
Ömer Faruk Ağa Yarman,
Tülay Delibaş,
Tevfik Özkılıç ve
Doğan Uysal'ın beraatine karar verdi.

2013 yılında hayatını kaybeden Halil Yıldız'ın davasının düşürülmesine hükmedildi.

Beraat eden kişilerin tazminat davası açma haklarının saklı olduğu hatırlatıldı. Avukatlık ücreti olarak 3 bin lira ödenmesine ve yargılama giderlerinin de hazineye bırakılmasına hükmedildi. 63 sanık hakkındaki davaya da devam edildi.

BİLGİN BALANLI: AYM, TÜRKİYE'DE HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜ BİR KERE DAHA HATIRLATTI

Duruşmayı eşiyle birlikte izleyen Eski Harp Akademileri Komutanı Bilgin Balanlı, yaptığı açıklamada AYM'nin vermiş olduğu kararın çok önemli olduğunu söyleyerek, "Türkiye'de hukukun olduğunu bir defa daha bizlere hatırlattı. Uluslararası ortamda da hatırlatmış oldu. Bundan sonra yeni bir yargı süreci başlayacak. Bu yargı sürecinde biz adil yargılanmayı bekliyoruz. Bu adil yargılanmanın içerisinde delillerin değerlendirilmesi fevkalade önemli bir konu. Çünkü 365 kişinin hepsi de sahte dijital delillerle yargılandı. Bu sahte deliller uluslararası geçerliliği olan bilirkişi kurulları tarafından incelenmeli. Bunların sahteliği bir kez daha bizim aldığımız 23 rapor paralelinde bir defa daha ortaya konulmalı" dedi.

Hürriyetine kavuşmaktan dolayı mutlu olduğunu söyleyen Balanlı, "Buraya gelmemin nedeni 4'ncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde Yargıtay kararından sonra kararı bozulan arkadaşlarımızın duruşmalarını takip etmek için geldim. Mahkeme Heyeti'nin pozisyonunu görmek istedim. onlarla birlikte olmak istedim." diye konuştu.

"SUÇLULAR DEĞİL, SUÇSUZLAR YARGILANDI"

Balanlı'nın eşi İffet Balanlı ise son yıllarda Türkiye'de hukuksuzluklar yaşandığını belirterek, "Türkiye öyle bir duruma geldi ki suçlular değil suçsuzlar yargılandı. İnşallah bundan sonra doğru düzgün bir hukuk sistemine kavuşuruz" şeklinde konuştu.

YARGITAY NEDEN BOZDU?

Balyoz Planı davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 365 sanık hakkında yaptığı yargılama sonucunda 21 Eylül 2012'de kararını açıklamış, 88 sanığa "Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmek" suçundan çeşitli cezalar vermişti.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, temyiz incelemesinin ardından 9 Ekim 2013'te açıkladığı kararında Abdullah Dalay, Ali Aydın, Halil Helvacıoğlu, Abdurrahman Başbuğ, Ahmet Necdet Doluel, Ahmet Türkmen, Bülent Akalın, Cumhur Eryüksel, Doğan Uysal, Gökhan Çiloğlu, Güllü Salkaya, Hakan Ilıca, Hüseyin Polatsoy, İlker Yunus, İsmet Kışla, Şafak Duruer, Tevfik Özkılıç, Tuncay Küçük, Adem Ceylan, Cafer Uyar, Canatan Turgut, Kenan Yüce, Murat Dülek, Ömer Faruk Ağa Yarman ve Tülay Delibaş'ın, "sanıkların cezalandırılmasına yeterli, her türlü kuşkudan uzak, kesin ve inandırıcı delil bulunmadığından" beraat etmesi gerektiğini belirtmişti.

"CEZA VERİLMESİNE YER YOK"

Yargıtay ayırca, sanıklar Bora Serdar, Hasan Gülkaya, Levent Görgeç, Ahmet Tuncer, Ali İhsan Çuhadaroğlu, Ali Rıza Sözen, Aytekin Candemir, Bahtiyar Ersay, Barbaros Kasar, Behcet Alper Güney, Burhan Göğce, Can Bolat, Cemal Candan, Cüneyt Sarıkaya, Doğan Fatih Küçük, Dursun Tolga Kaplama, Erdoğan Koçoğlu, Erhan Kuraner, Fatih Altun, Fatih Musa Çınar, Fuat Pakdil, Gökhan Gökay, Hakan Akkoç, Halil Yıldız, Hamdi Poyraz, Harun Özdemir, Hakan Barsi Aslan, Hasan Hakan Dereli, Hasan Nurgören, İkrami Özturan, İlkay Nerat, Kemal Dinçer, Mehmet Alper Şengezer, Mehmet Kemal Gönüldaş, Muharrem Selçuk Ünal, Murat Ataç, Mustafa Erdal Hamzaoğulları, Mustafa Yuvanç, Namık Koç, Nedim Ulusan, Nihat Özkan, Orkun Gökalp, Refik Hakan Tufan, Sami Yüksel, Sırrı Yılmaz, Soydan Görgülü, Süha Civan, Timuçin Eraslan, Veli Murat Tulga, Yaşar Dilber, Yunus Nadi Erkut, Yüksel Gamsız, Zafer Karataş, Ahmet Şentürk, Ahmet Topdağı, Gökhan Murat Üstündağ, Kasım Erdem, Levent Ergün, Mümtaz Can, Nurettin Işık, Recail Elmaz, Suat Dönmez ve Turgay Bülent Göktürk için de anlaşma suçu kapsamında kalması nedeniyle haklarında 5237 sayılı TCK'nın 316/2. ve CMK'nın 223/4-a maddeleri gereğince "ceza verilmesine yer olmadığına" karar verilmesi gerektiğini kaydetmişti.

Bu gerekçelerle 88 sanık hakkındaki mahkumiyet kararını bozan Yargıtay, dosyayı İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti.

Yasalarda yapılan değişiklik üzerine TMK'nın 10. maddesi uyarınca görevlendirilen ağır ceza mahkemelerinin kaldırılmasının ardından, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, yasa gereği elindeki dosyaya bakamadı.

Balyoz Planı dava dosyası da söz konusu seminer Üsküdar'daki 1. Ordu Komutanlığı'nda hazırlandığı için Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na yollandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Anayasa Mahkemesi Bilgin Balanlı İstanbul Yargıtay Politika Güncel Haberler

title