Haberler

Balkanlar'ın "En Büyük Türk Okulu" Açıldı

Makedonya'nın kuzeybatısındaki Gostivar şehrine bağlı Yukarı Banitsa köyünde, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile Türk Dünyası Belediyeler Birliği'nin (TDBB) katkılarıyla inşa edilen Mustafa Kemal Atatürk İlköğretim Okulu hizmete açıldı.

Makedonya'nın kuzeybatısındaki Gostivar şehrine bağlı Yukarı Banitsa köyünde, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile Türk Dünyası Belediyeler Birliği'nin (TDBB) katkılarıyla inşa edilen Mustafa Kemal Atatürk İlköğretim Okulu hizmete açıldı.

Balkanlar'ın en büyük Türk okulu olduğunu ifade edilen binanın açılış törenine, Makedonya Devlet Bakanı Hadi Nezir, TİKA Başkanı Serdar Çam, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Görol Sökmensüer, TDBB Kurucu Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erol Kaya, Makedonya'daki Türk Demokratik Partisi Genel Başkanı Kenan Hasip, TİKA Makedonya Koordinatörü Mahmut Çevik, İstanbul'un Bayrampaşa Belediye Başkanı Atilla Aydıner, Gostivar Belediye Başkanı Rufi Osmani, çok sayıda yerel kurum temsilcisi ile öğrenciler ve yöre halkı katıldı.

İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan törende, okul müdürü Oktay Nuredin, inşa edilen bu okulun bin 200 öğrencisiyle Balkanlar'daki en büyük Türk okulu olduğunu söyledi.

Gostivar Belediye Başkanı Rufi Osmani de Türkiye'ye bütün alanlarda kendilerine verdiği destek dolayısıyla teşekkür ederek, "Eğitim Bakanlığı'mızın yapmadığını sizler yapıyorsunuz" dedi.

TİKA Başkanı Serdar Çam da törende yaptığı konuşmada, projede maddi ve manevi desteği bulunan Gostivar, Bayrampaşa, Pendik, Üsküdar belediyelerine ve bunların yanı sıra TDBB'ye teşekkür etti.

Serdar Çam, "Bu proje Türkiye'nin, Türk halkının sevgisini ve saygısını yansıttığını düşünüyoruz. Aynı şekilde dost ve kardeş Makedonya devletinin yükünü biraz olsun alabilmişsek onun mutluluğunu yaşıyoruz. Bizim kültürümüzde annenin, babanın bir de yaşa bakılmaksızın öğretmenin eli öpülür. Biz binayı yaptık. Bundan sonra esas görev eli öpülesi öğretmenlere düşüyor" diye konuştu.

Çam, okulda görevli öğretmenlerden, ülkelerine hizmet edecek, uluslararası düzeyde Balkan insanının kudretini temsil edecek çocuklar yetiştirmelerini arzu ettiğini söyledi.

-"Dört belediye ve iki devletin çabası"-

TDBB Kurucu Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erol Kaya da "dört belediye ve iki devletin ortaklaşa çabasıyla ortaya muhteşem bir eser konulduğunu" ifade ederek, Yukarı Banitsa ile Aşağı Banitsa arasındaki rekabetin artık eğitim alanında da mümkün olabileceğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Türkiye'de üç, Bosna-Hersek'te beş çocuk" tavsiyesine atıfta bulunan Kaya, bu iki komşu köy arasında bu konuda da bir rekabet yaşanmasını tavsiye etti.

Makedonya Cumhuriyeti Devlet Bakanı Hadi Nezir de hizmete açılan okulun Türk toplumuna başarılı öğrenciler yetiştirdiğini hatırlatarak, "Makedonya Türkleri olarak, iyi eğitim sayesinde, Makedonya Türklüğünü dünya Türklüğü seviyesine taşımak istiyoruz" dedi.

Açılışının ardından okul binasını ziyaret eden yetkililer, öğrencilere TİKA ve TDBB tarafından hazırlanan kırtasiye malzemeleri hediye etti.

Muhabir: Mürteza Sulooca-Kayhan Gül

Yayıncı: Serkan Fidan - GOSTİVAR

Kaynak: AA / Güncel

Erol Kaya Makedonya Gostivar Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title