Haberler

'Balkanlar'da Türkçe Eğitimi Bilgi Şöleni' Sempozyumu

Edirne Valisi Gökhan Sözer, 'Balkanlar'da Türk Diline, Türk Varlığına, Kısacası Bu Sevdaya Gönül Vermiş Herkese Minnet ve Şükranlarımı Sunuyorum' Dedi

Edirne Valisi Gökhan Sözer, 'Balkanlar'da Türk diline, Türk varlığına, kısacası bu sevdaya gönül vermiş herkese minnet ve şükranlarımı sunuyorum' dedi.

Vali Sözer, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen 'Balkanlar'da Türkçe Eğitimi Bilgi Şöleni' konulu sempozyumda yaptığı konuşmada, Balkanlar'da Türkçe eğitiminde yaşanan sorunlar ve ihtiyaçların belirlenmesi açısından bu tür toplantıların çok önemli olduğunu belirtti.

Balkanlar'da Türk diline ve Türk varlığına gönül vermiş herkese minnet ve şükranlarını ileten Sözer, 'Bu toplantının, Balkanlar'da Türkçenin gelişmesi ve yerleşmesine, Türkçe konuşma hakkına katkı sağlayacağını düşünüyorum' dedi.

AK Parti Edirne Milletvekili Necdet Budak da Balkan coğrafyasında yaşayan Türklerin tarihte büyük felaketlere maruz kaldığını, özellikle Balkan Savaşları sonrası binlerce insanın göçe zorlandığını belirtti.

Balkan coğrafyasında yaşayan insanların inançlarını, dilini ve kültürünü yaşamakta sıkıntı çektiklerini anlatan Budak, 'Balkanlar'daki insanlarımızın anadilleri Türkçeyi öğrenme konusunda yaşadıkları sıkıntıları gidermek amacıyla düzenlenen bu toplantılarda çıkacak sonuçları uygulamaya koymak önemlidir. Bu konuda bizlere ne görev düşerse yapmaya hazırız' dedi.

- 'BULGARİSTAN'DA İLKÖĞRETİMDE TÜRKÇE OKUYAN ÇOCUK SAYISINDA DÜŞÜŞ VAR'

Balkan Türkleri Federasyonu Başkanı Zülfettin Hacıoğlu, bu tür toplantıların Balkanlar açısından çok önemli olduğunu, Balkanlar'da Türkçe ile ilgili yaşanan sorunları açık bir şekilde dile getirme imkanı bulduklarını belirterek, şunları söyledi:

Bulgaristan'da 1992'de 105 bin Türk çocuğu ilköğretimde Türkçe okurken 2010 yılında bu sayı 17 bine düştü. Bu örnek, bu toplantının önemini çok daha iyi vurguluyor sanırım. Bu toplantıda sorunları tespit etmek, Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm resmi kurum ve özel kuruluşları ile birlikte Balkanlar'daki soydaşlarımızla beraber, bu sorunların çözümü için bir yol haritası çizebilmek, yani artık eyleme geçmek gerekir.'

Balkanlar Rumeli Göçmenler Konfederasyonu Başkanvekili İzzet Altuntaş da federasyon ve konfederasyon olarak özellikle son yıllarda Balkan ülkelerinde yaşayan Türklerin her türlü sorunuyla yakından ilgilendiklerini belirtti.

Sempozyuma, Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr Ahmet Günşen yönetimindeki oturumla devam edildi.

(MŞ-ARD) - EDİRNE

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title