Haberler

Balkan Göçmenleri, Sirkeci Garı'nda Buluştu

Türkiye'ye, 1912-2012 yıllarında süren Balkan göçleri ile gelen göçmenler, Türkiye'ye ilk ayak bastıkları Sirkeci Garı'nda buluştu.

Türkiye'ye, 1912-2012 yıllarında süren Balkan göçleri ile gelen göçmenler, Türkiye'ye ilk ayak bastıkları Sirkeci Garı'nda buluştu.

Kosova Prizrenliler Derneği tarafından, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Devlet Demiryolları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Bayrampaşa, Beykoz, Eyüp ve Fatih belediyeleri ve Tek Rumeli'nin katkılarıyla Sirkeci Garı'nda "Bir Kofer, Bir Sandık" etkinliği düzenlendi.

Devlet Tiyatroları Sanatçısı Orhan Kurtuldu'nun genel sanat yönetmeliğinde hazırlanan göçü anlatan skeç yer aldığı etkinlikte, Balkan halk oyunları, yöresel yemekler, yerel kıyafetler katılımcılarla buluştu.

Sirkeci Garı'na gelen temsili tren ile Balkan göçmenlerinin göç günlerini yad ettiği etkinlikte, Tibet Ağırtan, Arif Şentürk, Faruk Yılmaz, İmran Salkan, Rüstem Avcı, Soner Özbilen ve Deliorman Türkü Grubu sahne aldı, Ramis Çınar, Ali Işıkgör, Dilek Ünal, İsmail Savaş, Salim Nizam, Balkanlar ile ilgili yazdıkları kitapları imzaladı.

"Kardeşlerimiz, dostlarımız neredeyse her zaman ulaşmayı biliriz"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yasemin Öney Cankurtaran, etkinlikte yaptığı konuşmada, çocukluğundan kalan anılarının canlanmasından çok mutlu olduğunu söyledi.

Cankurtaran, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun selamlarını getirdiğini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Onurlu ve gururluyum. Hepimiz onurlu ve gururluyuz. Zira bizler mücadelemizi Kuva-yi Milliye'den, sözümüzü tüm kültürlerden, gücümüzü birlikteliğimizden, bağımsızlık akdimizi Lozan'dan, irademizi Mustafa Kemal Atatürk'ten alan bir milletin devamıyız. Biz etnik kimlik üzerinden de kimseyi hiç ötekileştirmeyiz. Biz sınırlara inanmayız. Hiçbir kimlik veya hiçbir etnik farklılık, bizden öteki değildir. Devlet adamlarının oturup masa başlarında çizdiği sınırlar, bizim için hiç önemli değildir. Biz kardeşlerimiz, dostlarımız neredeyse her zaman ulaşmayı biliriz. Biz, Türkiye'yiz. Biz, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız."

"Amacımız gençlere göçün ne olduğunu anlatmak"

Kosova Prizrenliler Derneği Başkanı Gülen Aksu Türker de bugün burada, yaşadıkları topraklardan çeşitli nedenlerle göç etmiş atalarını anmak için olduğu kadar, dünyanın her yerinde göç eden ve ettirilen milyonlar için de toplandıklarını söyledi.

Sirkeci Garı'nın tüm göçmenler için önemli ve tarihi bir yer olduğunu dile getiren Türker, " Rumeli'den gelenlerin büyük bir çoğunluğu, Sirkeci Garı'nda Türkiye'ye kavuştu. Her yıl bu mekanda toplanıyoruz. Buradaki amacımız gençlere göçün ne olduğunu anlatmak. Hala dünyanın bazı yerlerinde insanlar göç ettiriliyor. Göç sadece fiziksel yer değiştirme değil, ruhsal boyutu da var. Rumeli'den göç eden bizler şanslıydık. Bize kucak açan Türkiye'ye birçoklarımız için anavatan olan topraklara gelmiştik." ifadelerini kullandı.

Türker, bu anlamda etkinliğin öneminin her yıl artığını dile getirerek, etkinliğin 8. yılında hedeflerinin göçü genç nesillere anlatmak, kendilerine kucak açan anavatanı selamlamak ve şükranlarını sunmak olduğunu kaydetti.

Zor günleri atlatmanın tek yolunun birbirine sarılmak, destek olmak ve geleceğe dair umudu canlı tutmak olduğunu vurgulayan Türker, "Umut biterse hayat da biter. Biz de tam bu yüzden sanatımız, kültürümüz ve müziğimizle bir aradayız." dedi.

Etkinliğe, Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Kosova Meclis Başkan Yardımcısı Fikrim Damka, Kosova Meclis Genel Sekreteri İsmet Krasnici, AK Parti İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge, Kosova'dan bazı milletvekilleri, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, Tek Rumeli TV Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Baykal ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda Balkan göçmeni katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Cankurtaran Rumeli Kosova Eyüp Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title