Haberler

Balıkesr Manyas'ta Çeltik Ekimi Başladı

Türkiye'nin en önemli ekim alanlarından olan Balıkesir'in Manyas ilçesinde çeltik ekimlerine başlandı.

Türkiye'nin en önemli ekim alanlarından olan Balıkesir'in Manyas ilçesinde çeltik ekimlerine başlandı. Buğdaydan sonra ilçe tarımının en önemli ürünü olma özelliğini taşıyan çeltikte üreticiler artan maliyetten şikayet ediyor. Ekim hakkında konuşan Manyas Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Danç, "Bu yıl girdi maliyetlerimiz yüksek, en düşük maliyetimiz yüzde 60, en basitinden DSİ'nin vermiş olduğu su bedelinde bile yüzde 40-45 artış olmuştur" dedi.

Türkiye'nin çeltikte en önemli yerlerinden birisi olan Balıkesir'in Manyas İlçesinde ekimler başladı. Ekim öncesi hazırlanan alanların 10 santimetre yüksekliğinde suyla doldurulmasından sonra çiftçiler, sırt motorları ve traktörlerle çeltik danelerini dekara 20 kilogram olmak üzere suyla buluşturuyorlar. Geçtiğimiz yıl 60 bin dekar alanda çeltik ekimi yapıldığı bu yıl ise bu rakamın 65 bin dekar olmasının beklendiğini söyleyen Manyas Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Danç 'Sulanabilir alanların artmasıyla birlikte ekim alanı da genişliyor, çeltik cinsine göre 120 ila 150 gün arasında hasat edilme durumuna geliyor. Bölgemizde baldo, Osmancık ve yabancı çeşit olmak üzere üç çeşit çeltik ekimi yapılıyor. Çiftçi bu konuda arayış içerisinde, hastalığa dayanıklı, boy yapmayan, yatmayan verimi bol olan çeşitler üzerinde durmakta, tabi gözle görürse o çeşitleri tercih etmektedir. Bu yıl girdi maliyetlerimiz yüksek, en düşük maliyetimiz yüzde 60, en basitinden DSİ'nin vermiş olduğu su bedelinde bile yüzde 40-45 artış olmuştur. 58 liralık su bedeli 80 lira olmuştur. Bunun yanında mazot, gübre girdileri de çok yüksek diye konuştu.

Çeltik ekimlerinin Mayıs ayı sonuna kadar süreceği belirtildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Balıkesir Çeltik Manyas Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title