Haberler

Balıkesir Zeytin Sineğine Karşı Havadan İlaçlama

Zeytin sineğine karşı havadan ilaçlama

BALIKESİR'in Edremit Körfezinde zeytin sineğine karşı ilaçlamalara başlandı. Ayvalık, Gömeç, Burhaniye ilçeleriyle başlayan ilaçlama çalışmaları, Havran ve Edremit'le devam ediyor.

Edremit Körfezi'nin ana gelir kaynağı zeytincilik sektörü, bu yıl da zeytin sineğine karşı yapılan ilaçlama için bedel ödemedi. Daha önceki yıllarda Ziraat Odaları tarafından dekar başına zeytincilerden toplanan ücretlerle yapılan ilaçlamalar, 3 yıldan beri Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından zeytincilik sektörüne destek olmak amacıyla ayrılan bütçeyle sağlanıyor. Bu yıl 3 milyon 500 bin liralık bütçeyle zeytin sineği zararlısına karşı mücadeleye başlanıldı. Edremit Körfezi'nde 5 uçağın katıldığı ilaçlamalar, bölgede bulunan 12 milyon zeytin ağacını kapsayacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık Balıkesir İl Müdürlüğü personellerinin gözetiminde gerçekleşen uçuşlar, Koca Seyit Havalimanından gerçekleştiriliyor.

Edremit'te zeytinliklerin tepelik ve engebeli arazilerde olması nedeniyle ilaçlamaların ağırlıklı olarak havadan gerçekleştirilirken, bazı bölgelerde karadan ilaçlamalar da yapılıyor. Balıkesir'in Güney Marmara Bölgesi olan Bandırma ve Erdek zeytinliklerinde ise personelin çalışmaları sonucu zeytin sineği popülasyonunun eşik değerin altında seyretmesi nedeniyle henüz bir çalışma yapılmadı. Ancak popülasyonun artması halinde bu bölgede de çalışmaların başlayacağı açıklandı.

DİKER: "EN ÖNEMLİ HASTALIK"

Bölgede 3.5 milyon lira maliyetle başlanan ilaçlamaları yerinde inceleyen Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Edremit Ziraat Odası Başkan Vekili Ali Yılmaz Diker, havadan yapılan ilaçlamanın zeytin ağaçları için daha faydalı olduğunu söyledi. Zeytin sineği hastalığının, zeytin hastalık ve zararlılarının en önemlisi olduğunu belirten Diker, hasadın yaklaştığı dönemlerde bu zararlının ortaya çıktığını söyledi. Diker, "Edremit Körfezi'nde başlanan uçakla mücadele çalışmalarının takibini ve yerinde incelemesini yapmaktayız. Büyükşehir Belediyesi tarafından aktarılan para ile Güney Marmara Zeytin Zararlıları ile Mücadele Birliği ve Balıkesir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün yaptığı tespit ve kontrollerin sağladığı veriler neticesinde, zeytin sineği popülasyonunun yükseldiği dönemlerde uçakla mücadele çalışmaları yapılmakta" dedi.

"MÜCADELE DEĞER KAZANDIRIYOR"

İlk sene çok başarılı bir ilaçlama yaptıklarını söyleyen Diker, geçen sene ilaçlamaya biraz geç başlanması ve kuraklığın da etkisiyle ürün kalitesinde biraz kayıp yaşandığını söyledi. Bu yıl 1 haftalık bir gecikme olduğunu söyleyen Diker, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Bu yıl da çeşitli nedenlerle bir hafta geç kalındı. Ama yine de son derece yararlı bir çalışma. Zeytin sineği mücadelesi, üreticinin kaynaklarına çok büyük değer kazandırmaktadır. Üreticiler, bu ilaçlamayı yer aletleriyle yapamamaktadır. Bu çok zordur. Bu sebeple zeytin sineği vurgununa yakalanan ağaçlardaki mahsulde hem kalite hem de dane kaybı yaşamaktadır. Bu şekilde elde edilen zeytinyağları da yüksek asitli oluyor. Bu da ülke ekonomisine kayıp ve kalitesiz ürün demektir. Uçakla yapılan mücadele, çevreye daha az zarar vermektedir. Önümüzdeki yıllarda kullanılan ilaçlarında organik olması yönünde çalışmalar yapacağız. İlaçlama çalışmalarının maliyeti tamamen Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanarak üreticiye hiçbir maliyeti yoktur"

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Edremit Körfezi Balıkesir Ayvalık Gömeç Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title