Haberler

Balıkesir: Vali Selahattin Hatipoğlu, Bso'nun Konuğu Oldu

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı A. Rona Yırcalı, Bulgaristan ve Azerbaycan'da yeni askeri üsler planlayan Amerika'nın Türkiye'yi by-pass ettiği endişesi taşıdığını bildirdi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı A. Rona Yırcalı, Bulgaristan ve Azerbaycan'da yeni askeri üsler planlayan Amerika'nın Türkiye'yi by-pass ettiği endişesi taşıdığını bildirdi.

Balıkesir Sanayi Odası'nın (BSO) Mayıs ayı olağan meclis toplantısında, ülke ve dünya gündemiyle ilgili görüşlerini belirten bir konuşma yapan Rona Yırcalı, ülke ekonomisinde iyi gelişmeler kaydedildiğini, ancak ekonomideki iyileşmenin geniş kitlelere yansımadığını söyledi. Yırcalı, Türkiye'deki genç işsiz oranındaki artışın da dikkat çekici olduğunu belirtti. DEİK başkanlığıyla beraber Dünya Odalar Birliği (WCF) başkanlığı görevini de başarıyla sürdüren BSO Başkanı Rona Yırcalı, borçlanma faizlerinin yüzde 16.5'e çıkmasının ileride çeşitli sonuçlarının olacağını, ekonomideki büyümenin geniş halk kitlelerine yansımamasının ve işsizlik oranlarındaki artışın ise kırılganlığı arttırdığını ifade etti.

Bu sene Türkiye'de seçim beklemediğini belirten Yırcalı, şunları söyledi:

"Sayın Başbakan'ın Cezayir gezisine katıldım. Bu ülkedeki petrol ve doğalgaz diğer yerlere göre daha kaliteli. Önümüzdeki yıl 90 milyar dolar alt yapı için yatırım öngörülüyor. Bunu kendi imkanlarıyla yapacaklar. Burası müteahhitler için iyi bir pazar olabilir. Irak, Rusya ve Sudan gibi ülkelerin hem paraları var hem hiçbir şeyleri yok. Bu pazarları iyi değerlendirmeliyiz. Tüm dünya şirketleri oralarda. Geçtiğimiz günlerde sizinde takip ettiğiniz gibi TOBB Genel Kurulu yapıldı ve son derece olumlu geçti. Verilen fotoğraflar çok önemli. Sayın Hisarcıklıoğlu'nun girişimiyle sayın Başbakan ve muhalefet liderlerinin ele ele vermeleri olumlu oldu. Ekonomide son bir ayda önemli gelişmeler oldu. Faizler yüzde 14.5'ten yüzde 16.5'e çıktı. Bunun çok önemli sonuçları olacak. Önümüzdeki günlerde kredi faizleri artacak. Bu şekilde bir müddet devam edeceğe benziyor. Dolardaki artış ihracatçı için geçici bir iyileşme getirdi. Fakat girdi fiyatlarındaki artışla bu geçici görünüyor. Dolar 1.45, 1.50 bandında kalmalı. Faizler yüzde 15.5'larda seyretmeli. Ekonomideki kırılganlık devam etmekle beraber çok sağlam ayaklarda bulunuyor. İyileşme geniş kitlelere yansımadı, seçimlere kadar da ulaşmayacak görünüyor. 2006'da seçim olmaz, zaten olacağa benzemiyor. İşsizlik resmi rakamlara göre yüzde 10.5'ten yüzde 11.5'lere geldi. Gençler arası işsizlik yüzde 20- 22 oranında. Bu ileriye dönük çok yıpratıcı. Faizlerin yükselmesi, yatırımlarında istenen düzeyde olmaması sebebiyle işsizlik sorun olmaya devam edecek."

BSO Başkanı Rona Yırcalı, Amerika'nın Bulgaristan ve Azerbaycan'da askeri üs kurmayı planladığını, bu sürecin Türkiye'nin by-pass olma süreci gibi algılandığını belirterek, bu durumun ileride sorun oluşturabileceğine dikkat çekti. Yırcalı, "Amerika Birleşik Devletleri, Bulgaristan'da 2 üs, Azerbaycan'da da 1 üs sahibi olmak ve Karadeniz'de bizimle ilgili planları olmaması, 'Acaba bizi by-pass mı ediyor?' sorularını akla getirdi. Bu ileride sorun olabilir. İsrail Dışişleri Bakanı ilk seyahatini Türkiye'ye yaparken İsrail Başbakanı da ilk ziyaretini Amerika'ya yaptı. Bunlar ilişkiler için olumlu. Mısır eski önemini kaybetti. Bunun yerine Bahreyn, Katar ve terörden uzaklaşan Sudan'ın Amerika'nın gözündeki değeri artıyor" dedi.

BSO'nun Mayıs ayı olağan toplantısının konuğu olan Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu, çok geniş bir alana sahip olan Balıkesir'in hak ettiği yerde bulunmadığını kaydetti. Hatipoğlu, "Balıkesir olması gereken yerde değildir. Yapılan çalışmalarla birkaç yıl içinde daha iyi yere gelebilir. En büyük sorun ulaşım. Balıkesir-Susurluk-Bursa bölünmüş yolu bu yıl tamamlanmalı. Bandırma-Susurluk yolunda ise müteahhidin çalışması bekleniyor. Bayındırlık Bakanımız önümüzdeki günlerde ilimize gelecek. Bu konular görüşülecek. Balıkesir-Körfez yolu da duble yapılmalı. Biz valilik imkanlarıyla Gökçeyazı mevkiinde 8.5 kilometrelik bölümü yapıyoruz. Balıkesir-Kampus alanındaki yol için Özel İdare bütçesinden 500 milyar kaynak aktardık. Belediyemiz de bu yolun istimlakını üstlendi. Üniversitemiz için önem arz eden bu yol da bir an önce bitirilmeli" diye konuştu.

Gelişmiş bir il olmak için havayoluyla ulaşımın çok önemli olduğunu belirten Vali Hatipoğlu, Balıkesir merkez ve körfezde hava ulaşımı için çalışmaların devam ettiğini, Tıp Fakültesi için kampus içinde bulunan Mediko Sosyal ve Fen Edebiyat Fakültesi dekanlık binasında 100 yataklı hastane kurulacağını bildirdi. İlk defa açılan il merkezindeki sivil havaalanının çeşitli sebepler yüzünden 2001 yılında kapatıldığını belirten Hatipoğlu, Balıkesir Havaalanı'nın yeniden hizmete açılacağını müjdeledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title