Haberler

Balıkesir: Tema, İlk Köy Temsilciliğini Balıkesir'de Açtı

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı'nın (Tema) Türkiye'deki İlk Köy Temsilciliği, Balıkesir'in Kepsut İlçesi'ne Bağlı Mahmudiye Köyü'nde Törenle Açıldı.

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı'nın (TEMA) Türkiye'deki ilk köy temsilciliği, Balıkesir'in Kepsut İlçesi'ne bağlı Mahmudiye Köyü'nde törenle açıldı.

Murat Evrim isimli gencin girişimleri sonucu kurulan TEMA Köy Evi'nin açılışına, TEMA Balıkesir İl Temsilcisi Mansur Toprak, dernek üyeleri ve köy halkı katıldı. Vakfın temsilciliğinin bir köyde açılmasının Türkiye'de ilk olduğunu, bu yüzden çok önemsendiğini belirten Toprak, "Türkiye'de ilk defa TEMA Köy Evi'ni kuruyoruz. Türkiye'nin her yerinden tebrik mesajları aldık. 81 vilayet ve ilçelerde gönüllü temsilcilikler var. Ama, Türkiye'de ilk köy temsilciliğini Mahmudiye'de kuruyoruz. Buna gönül veren arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. TEMA'nın Türkiye çapında 320 bin üyesi, 555 gönüllü temsilciliği vardı, açılan yeni temciliğimizle bu sayı 556 oldu. Amacımız, bundan sonra Balıkesir'in diğer köylerinde de TEMA evleri açarak, erozyonla mücadele ve toprağa saygı bilincini yaygınlaştırıp, toprağın asıl sahibi olan köylülerimize kırsal kesimde daha fazla bilgi sunmak" dedi.

TEMA'nın işinin sadece ağaç dikmekten ibaret olmadığını vurgulayan Mansur Toprak, Mahmudiye Köyü'nde çevre projelerinin olduğunu da belirtti. Mahmudiye Köyü'nden de geçen ve tarım arazilerine büyük zarar verdiği ileri sürülen Simav Çayı'ndaki bor madeni kirliliği ve diğer fabrika atıklarının ciddi problemler oluşturduğunu ifade eden Toprak, bunların çözümü için çaba sarf edeceklerini söyledi.

Mansur Toprak, TEMA Vakfı'nın en önemli ağaçlandırma projelerinden biri olan "Cumhuriyetin 100. Yılında 10 Milyar Meşe Palamudu" ile ilgili çalışmaların da devam ettiğini kaydetti. Türkiye'de 2 milyar meşe palamudunun toprakla buluştuğunu söyleyen Toprak, Türkiye'nin kendi toprağına sahip çıkması gerektiğini vurguladı. Bunun öncelikle kırsaldaki vatandaşların bilinçlendirilmesinden geçtiğini ifade eden Mansur Toprak, "Mahmudiye'de, köyün içinden geçen Simav Çayı'ndaki bor kirliliğini çözmeye çalışacağız. TEMA olarak, İl Tarım Müdürlükleri vasıtasıyla tarım destekleme uygulamalarını köyde başlatmaya çalışacağız. Topraklarımıza sahip çıkar ve onları verimli işletebilirsek Türkiye'nin ne ABD'ye ne de AB'ye ihtiyacı vardır. TEMA bu konularda öncü çalışmalar yapıyor. Tek amacımız, Türkiye topraklarını korumak ve değerli kılmak" diye konuştu. Toprak, yeni sloganlarının ise "Toprak, yaprak ve bayrak" olduğunu hatırlattı.

Türkiye'nin ilk Tema Köy Evi'nin kurucularından olan TEMA Köy Temsilcisi Murat Evrim ise, lise yıllarında üye olduğu TEMA'ya kendi köyünde böyle bir hizmet verecek olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Genç yaşında bu girişimiyle herkesin takdirini kazanan Evrim, "Amacım hep üretken olmaktı. TEMA için ne yapabilirim diye düşündüm, köy temsilciliği için teklifte bulundum. Büyük sevinçle karşılandı ilde. Bunu kendi çevreme, eşime, dostuma, aileme, köylüme yaydım. Beni desteklediler. Hepsine destekleri için çok teşekkür ediyorum, köylülerimle gurur duyuyorum" şeklinde konuştu.

Açılış töreninde davetlilere lokma, peynir ve kavun ikram edildi. Köyde küçük bir gezi yapan TEMA üyeleri, köy kahvesinde vatandaşlara vakıf ve toprağın nasıl daha iyi değerlendirilebileceği konusunda bilgiler verdi.

Köy girişindeki Simav Çayı'nda da incelemelerde bulunan TEMA üyeleri, birçok köyde müstahsili mağdur eden çaydaki kirliliğin çözümüyle ilgili ciddi bir girişimde bulunacaklarını kaydetti. Dere üzerindeki köprünün yıkılmak üzere olduğunu ve büyük bir tehlike oluşturduğunu belirten Mahmudiye Köyü Muhtarı ve Köy Tema Evi üyesi Ahmet Çetinkaya ise, 2004 yılından beri yenileneceği sözü verildiği halde köprüyle kimsenin ilgilenmediğini söyledi. Yetkilileri göreve çağıran Çetinkaya, "2004 yılından beri her yıl yeni köprü yapımının programa alınacağı sözü veriliyor. Fakat bu ana kadar hiçbir şey yapılmadı. Köprünün bir an evvel yapılmasını istiyoruz. Buradan her gün çok sayıda büyük tonajlı kamyonlar geçiyor, 13 köye bu köprüden ulaşılıyor. En kısa zamanda köprünün yenilenmesi lazım" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

İzzet Yıldızhan evli mi? İzzet Yıldızhan'ın eşi kim? Cumartesi günü eczaneler açık mı? Eczaneler Cumartesi günü saat kaça kadar açık? 20 Nisan 2024 Eczane çalışma saatleri! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 20 Nisan dün gece deprem mi oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title