Haberler

Balıkesir: Prof. Dr. Üşümezsoy'dan Deprem Konferansı

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Balıkesir'in il merkezinden geçen direkt bir fay hattı bulunmamakla beraber bölge olarak ciddi anlamda deprem riski taşıdığını söyledi.

Balıkesirliler Birliği Derneği'nin davetlisi olarak katıldığı konferansta, "Güney Marmara Bölgesi'nin Deprem ve Depremselliği" konusunda Balıkesirliler'i bilgilendiren İÜ Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Vali ve Belediye Başkanı'nı makamlarında ayrı ayrı ziyaret etti. Balıkesir'i daha önceki yıllarda da ziyaret ettiğini belirten Üşümezsoy, Balıkesir'in ciddi anlamda risk taşıdığı görüşünde olduğunu, tarihte bu bölgenin birçok defa deprem riskiyle karşı karşıya kaldığını, merkez olmasa bile bölgesel olarak hala risk aldığını söyledi. Belediye Başkanı Sabri Uğur ise, Balıkesir'in 1. derece deprem bölgesi olduğunu hatırlatırken, kentte ruhsatsız yapılaşmalara müsaade edilmediğini, ancak, eskiden devam eden bazı uygulamaları da göz önüne aldıklarını ifade etti. Başkan Uğur, sivil toplum örgütlerinin günümüzde çeşitli meselelere yakın durarak temelde yapılması gereken çalışmalar konusunda yükü hafiflettiklerini, Balıkesirliler Birliği'ni de kent meclisleri olarak örgütlenmiş gibi gördüklerini söyledi. Daha sonra Vali Selahattin Hatipoğlu'nu makamında ziyaret eden Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Hatipoğlu'nun, "Balıkesir'deki depremsellik oranını nasıl görüyorsunuz?" sorusuna şu şekilde cevap verdi:

"Balıkesir'den direk geçen fay hattının olmadığını gözlemliyoruz. Fakat, Manyas Gölü hattında bir çökme alanı mevcut. Balıkesir bu çevreye en yakın hatta. Kütahya, Akhisar ve Bigadiç potansiyeli olan bölgeler olarak görülüyor. Savaştepe çok net olmamakla beraber Balıkesir buralardan etkilenmiş. Öyle gözüküyor ki, Balıkesir'in kalbinden geçen bir hat yok. Ancak, bir bomba düşünün, patladığı yerin etrafındaki alanlar nasıl etkileniyorsa burada il merkezi de o şekilde etkilenecektir. Manyas-Ulubat ve Gönen-Yenice hatları il merkezine çok yakın gözüküyor. Yani, 10 şiddetinde yaşanan bir deprem merkeze 7 şiddetinde etki edebilir. Eğer yapılar sağlam değilse, cana olmasa bile önemli ölçüde bir zarar olacağı kesin gibi gözüküyor."

Salih Tozan Kültür ve Sanat Merkezi'ndeki konferansın sonunda Balıkesirliler Birliği Derneği Başkanı M. Reşit Kıpçak, Prof. Dr. Üşümezsoy'a teşekkür plaketi verdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title