Haberler

Balıkesir: İmam, Tarlasını Domuzlardan Saç Kılıyla Koruyor

Balıkesir'in Savaştepe İlçesi'nde, bir camide İmam olarak görev yapan Halil Şahan, tarlasındaki mahsullerini domuz gibi yabani hayvanlardan korumak için ilginç bir yöntem keşfetti. Şahan, domuzlar girmesin diye tarlasının etrafını berberlerden topladığı saç kıllarını yerleştiriyor.

Balıkesir'in Savaştepe İlçesi'nde, bir camide İmam olarak görev yapan Halil Şahan, tarlasındaki mahsullerini domuz gibi yabani hayvanlardan korumak için ilginç bir yöntem keşfetti. Şahan, domuzlar girmesin diye tarlasının etrafını berberlerden topladığı saç kıllarını yerleştiriyor.

Savaştepe İlçe merkezindeki Zafer Mahallesi Camii'nde 20 yıldır din görevlisi olarak çalışan Halil Şahan, tarlasına ektiği nohudu yabani domuzlardan korumak için berberlerden topladığı saçları tarlasının kenarlarına koyarak domuzların tarlaya girmesini engelliyor. Halil Şahan, Savaştepe ve köylerindeki çiftçilerin tarlaya ektiği nohut, mısır, buğday gibi tahılları yabani domuzların tarlalara girerek talan ettiğini, böylece çiftçiye çok zarar verdiğini söyledi. Bu duruma karşı kendince bir taktik geliştiren İmam Halil Şahan, saç kıllarını kullandığı andan itibaren tarlasını yıllardır yabani domuzlardan koruduğunu ileri sürdü.

Diğer çiftçilerin de bu yöntemle tarlalarındaki mahsulü yabani domuzlara karşı koruyabileceğini belirten Halil Şahan, hayvanları öldürmek yerine kendi yöntemiyle onlara zarar vermeden ürünlerini koruyabileceğini, herkesin böyle yapmasını veya benzer şekilde önlem almasını tavsiye etti. Berberlere teşekkür eden Halil Şahan, tüm çiftçilerin insan saçı yöntemini kullanabileceği gibi, değişik önlemler de geliştirebileceklerini söyledi.

Yabani hayvanları vurarak değil, bu tür yöntemlerle mahsullere zarar vermelerinin önlenebileceğini kaydeden Şahan, "Mahsulümüzü yabani hayvanlardan korumak için berberlerden topladığım insan saçlarını tarlamın etrafına ekiyorum. İnsan kokusu olduğu için yabani hayvanlar girip mahsulüme zarar vermiyor. Yıllardır bunu uyguluyorum. Birçok vatandaşın nohut, mısır, buğdaygiller gibi ürünleri bu yabani hayvanlardan büyük zarar görüyor. Ben, bunu yıllardır uyguladığım için kesinlikle herhangi bir zarar görmeden mahsulümü kaldırıyorum. Diğer çiftçilere de böyle yapmalarını tavsiye ederim. Savaştepe ve köylerinde yabani domuz çok, ormanlarda bol miktarda domuz var. Bazen sürek avına çıkıyorlar. Dağda başı boş olan hayvanlar halkın mahsulüne zarar veriyor. Fakat ben bir zarar görmedim, çok memnunum. Mahalle berberlerini tembihliyorum, onlar benim için biriktiriyorlar. Ben de bu şekilde kullanıyorum" dedi.

İnsan saçı taktiğini herkesle paylaşan Şahan, "Yabani hayvanlar genellikle insanlardan kaçar, korkarlar. Hatta görmediği halde kokusunu dahi duysa kaçarlar. İnsan saçları da koku verdiği için ben bu yönteme başvurdum ve hakikaten başarılı oldum. Kurtulmuş olduk, benim domuzlarla ilgili bir şikayetim yok. Hayvanları vurup öldürerek değil de bu tür yöntemlerle mahsullere zarar vermeleri önlenebilir, değişik yöntemler de geliştirilebilir" diye konuştu.

Özellikle çiftçi kesiminin, hasatların başladığı bu dönemde tarlalarındaki ürünlerini domuz gibi yabani hayvanların saldırısından korumak için Savaştepe'deki din görevlisinin bulduğu, "İnsan saçı" yöntemini kullanıp kullanmayacağı ise merak konusu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title