Haberler

Balıkesir: Güney Marmara Bölgesi'ndeki Ulaşım Meselesi Masaya Yatırıldı

Bandırma Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (BANSİAD) toplantısında, bölgedeki karayollarının durumu masaya yatırıldı.

Bandırma Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (BANSİAD) toplantısında, bölgedeki karayollarının durumu masaya yatırıldı.

BANSİAD Başkanı Bülent Özer, ulaşımdaki sorunların bölgenin gelişmesine engel olduğunu ve bölgeyi modern yerleşim merkezi haline getirmek için başlatılacak projelerin ulaşım sorunu nedeniyle yapılamadığını öne sürdü. Ulaşım sorununu derneklerinin en önemli gündem maddesi olarak gördüklerini belirten Başkan Özer, faaliyetlerini bu konunun çözülmesi için yoğunlaştıracaklarını söyledi.

İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Mutlu, Bandırma-Susurluk Karayolu'nun bozuk olması nedeniyle kendilerine yolcularından çok sayıda şikayet geldiğini belirterek, "İDO olarak Bandırma-Yenikapı hattına büyük önem veriyoruz. Halen yüzde 80'ler gibi dünya ortalamalarının üzerinde bir doluluk oranıyla çalışıyoruz. Ancak Bandırma-Susurluk Karayolu'nun bozuk olmasından dolayı artık insanlar farklı güzergahları tercih etmeye başladı. Müşteri memnuniyetini ön planda tutan bir şirket olarak yol konusunda çok şikayet alıyoruz. Hattımızın ölmemesi için belediyemize de çok büyük görev düşüyor. Bandırma hattımız bizim için çok önemlidir ve bu hattı kaybetmek istemiyoruz. Üstelik bu hattımıza yakında 2 gemi daha gelecek" dedi.

Önemli turizm potansiyeline sahip olmasına rağmen ulaşım sorunu nedeniyle bölgenin turizm açısından da geri kaldığına dikkat çeken Güney Marmara Oda ve Borsaları Güç Birliği ve Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin ise, ülkenin batısında bir bölgenin karayolları bakımından neden böyle bir muameleye maruz kaldığını anlamadıklarını söyledi. Başkan Halit Sezgin, "Önemli turizm potansiyeline sahip olan yöreler insanların bu zor yol koşulları sebebiyle tercih edilememe durumuyla karşılaşıyor. İstanbul'a yani Avrupa'ya hızlı feribot sayesinde kısa sürede hatta aynı gün içinde birkaç defa gidip gelebiliyoruz. Ancak bu imkanı kullanmak için Balıkesir'den, Susurluk'tan, Karacabey'den, Biga'dan, Gönen'de feribota gelene kadar, karayollarının dar, bozuk zeminli ve başlanan yol inşaatlarının hala bitirilememesi nedeniyle insanlarımız çile çekiyor. Balıkesir ve Bandırma'da iki tane askeri hava alanı olmasına rağmen, başkent Ankara'daki işlerimiz için 8 saat süren yolculukla Ankara'ya ulaşıp aynı sürede geri dönüyoruz. Bölgemizdeki alanların herhangi birinin sivil hava taşımacılığına açılmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Bandırma Ticaret Odası Başkanı Osman Kocaman da, Bandırma-Susurluk Karayolu'ndaki gecikmenin yönetim hatasından kaynaklandığını ifade ederek, "Susurluk Karayolu'nda ilerlerken sanki ralli yarışmasındaymışız gibi hissediyoruz. Aynı şekilde Bandırma-Lapseki Karayolu'nda kış aylarında ancak traktörle ilerlenebiliyor. Keşke hiç Bandırma-Susurluk Karayolu'nu yapmaya başlamasaydınız. Eski yolumuz dardı ama en azında asfalttı ve ilerleyebiliyorduk. Devlete iş yapan firmaya 4.5 milyon YTL ceza kestiriyorsun. Maden ocaklarda sıkıntı varsa Karayolları bunu neden daha önceden bilmiyor, hesaplamıyor, ona göre ruhsatları yenilemiyor?" dedi.

Bandırma-Susurluk Karayolu'nun ihalesini alan müteahhit firma Okyanus İnşaat'ın bir hafta sonra yolda yeniden çalışmaya başlayacaklarını açıklayan Balıkesir Milletvekili Sedat Pekel, firmanın yolun bir kısmının 3 aya kadar tamamlanacağını sözünü verdiği söyledi. Özellikle yaz aylarında çok yoğun olarak kullanılan karayolunda sık sık kazalar yaşandığını ve canları yandığını belirten Pekel, "Özellikle Nisan 2004'de ihale edilen ve 2 yıldır bitirilemeyen Bandırma-Susurluk Karayolu, yaz aylarında Akdeniz ve Ege'ye gitmek isteyen İstanbullular tarafından çok yoğun olarak kullanılıyor. Bu yolda yaşanan kazalarda birçoğumuzun canı yandı. Ancak burada devletin kurumu olan Karayolları Genel Müdürlüğü'nün bile aşamadığı bürokratik sorunlar var. Yol yapımının ana malzeme kaynağı olan mıcır ocağının ruhsatı dolduğu ve yenilenmediği için müteahhit firmaya 4.5 milyon YTL ceza kesildi. Zaten yüzde 65 gibi yüksek bir kırımla işi alan firma Okyanus İnşaat bu cezayla zor duruma düştü. Bu yolda daha kamulaştırma problemi bile çözülmedi. Devletin arsasını alarak üzerinden yol geçirdiği vatandaşlar kamulaştırma paralarının peşine düştü. Kamulaştırma yok, ortada ciddi bir plansızlık var. Yolun bitmesi için gerekli ocakların ruhsatları yok ve yenilenmiyor. Ancak en son görüştüğüm üzere Okyanus İnşaat firması her şeye rağmen yolu bitirebilmek için 1 hafta sonra bu yolda tam anlamıyla çalışmaya başlayacak. Kendileri Aksakal-Karacabey Kavşağı arasındaki yolu 3 aya kadar bitirmeyi planlıyorlar" ifadelerini kullandı.

Bandırma Belediye Başkanı Cemal Öztaylan da, karayolunun tamamlanması için belediye olarak her türlü iş makinesi, araç gereç ve personelle Karayolları'na yardıma hazır olduklarını kaydetti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title