Haberler

Balıkesir'de Ulaşılmayan Engelli Kalmayacak

Balıkesir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Balıkesir Şubesi, 'Engelli Nüfusu Veri Tabanı Araştırma Projesi' kapsamında Edremit Körfezi'nde çalışmalarını hızlandırdı.

Balıkesir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Balıkesir Şubesi, 'Engelli Nüfusu Veri Tabanı Araştırma Projesi' kapsamında Edremit Körfezi'nde çalışmalarını hızlandırdı.

Edremit ilçesindeki Abidin Pak-Pakmaya Anadolu Lisesi Konferans Salonu'nda gerçekleşen toplantıya, mahalle ve köy muhtarları, din görevlileri, aile hekimleri, daire amirleri ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı uzmanları katıldı. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile TSD Balıkesir Şubesi'nin birlikte yürüttüğü 'Balıkesir İli Engelli Nüfusu Veri Tabanı Araştırması Projesi' kapsamında tüm engellilere ulaşılması, kayıt altına alınması, engelli nüfusunun belirlenmesi, ihtiyaçlarının tespit edilmesi ve her engellinin devletle buluşturulması hedefleniyor. Projenin teknik kısmını Halil Atik, sosyal boyutunu da TSD Balıkesir Şubesi Başkanı Zeki Uslu tarafından anlatıldı. Anlatım sırasında yapılan slayt gösterim de ilgiyle izlendi.

'Engelli Nüfusu Veri Tabanı Araştırma Projesi' toplantıları, daha önceki günlerde Burhaniye, Ayvalık ve Gömeç ilçelerinde de gerçekleştirildi ve etkili olduğu söylendi. Proje koordinatörlünü Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Uzmanı Hakkı Demir'in yürüttüğü toplantılar katılımcıların olumlu tepkilerini alıyor. TSD Balıkesir Şube Başkanı Zeki Uslu, yaptığı konuşmada, "Ülkemizde 8,5 milyon insanın engelli olduğu, nüfusa yansıyan oran ise yüzde 12 oldu bir gerçektir. Fiziki yapıların, sosyal alanların, ulaşım araçlarının geçit vermez duruşundan dolayı engelli sosyal hayatın dışında bırakılmış engelinden sebep engellenmişlerdir. Devletin ve toplumun önünde utanç duvarı gibi öylece duran bu problemin farkına varan hükümetimiz son yıllarda yapılan yasal düzenlemeler ve çıkarılan kanunlar ile engellinin hayata tutunmasının sağlanması için, toplumda hak ettiği yeri alabilmesi için ekonomik olarak rahatlatılmaları, erişilebilirliliğinin artırılması yönünde önemli çalışmalar yürütülmektedir. Bölgesel olarak engellilerin sosyal hayata, eğitim ve istihdama tam katılabilmesi, erişebilirliliğinin artırılması, mevcut kısa ve uzun vadeli sorunlarının belirlenmesi, devletin engelliye verdiği hizmetlerden faydalanıp faydalanmadığının tespitini hedefleyen bir proje yürütülmektedir. Balıkesir ili sınırları içerisindeki tüm engellilere ulaşıp kayıt altına almak, kayıtlı olanları güncellemek amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile Türkiye Sakatlar Derneği Balıkesir Şubesi'nin ortaklaşa yürüttüğü, Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nın desteklediği projenin adı 'Balıkesir İli Engelli Nüfusu Veri Tabanı Araştırması Projesi'dir. Bu kapsamda düzenlenen toplantılar ile ilçe merkezi ve köyleri, muhtarları, din görevlileri, aile hekimleri, daire amirleri proje hakkında bilgilendirilmekte hazırlanan formların engelliler için doldurulması sağlanmaktadır. Böylece bütün engellilere ulaşılıp ilimizdeki engelli sayısı, yaş gurubu, engel türü, eğitim ve istihdama katılma oranı tespit edilmiş olacaktır. Bu proje tamamlandıktan sonra elde edilen veriler değerlendirilip engelliye verilecek hizmetler için yol haritası çıkarılmış olacaktır. Bu vesile ile hayata ya bir adadım geride başlamış yada hayatın bir kesitinde bir adım geriye düşmüş engellilerin ihtiyaçları karşılanmış ve onurlu yaşamaları tesis edilmiş olacaktır" dedi.

Toplantı esnasında, katılımcılara ve özellikle muhtarlara engelli bilgi formları dağıtıldı ve ilçe genelindeki engelli sayısının öğrenilmesinde ciddi rolü olduğu söylendi. Toplantı sonrasında katılımcılara ikramlarda bulunuldu. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Edremit Körfezi Balıkesir Marmara Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title