Haberler

Balıkesir'de Doğalgaz Kullanımı

Balıkesir'de, Yaklaşık 3 Yıl Önce Başlayan Doğalgaz Alt Yapı Yatırım Çalışmalarının 2009 Yılında Tamamlanacağı Bildirildi.

Balıkesir'de, yaklaşık 3 yıl önce başlayan doğalgaz alt yapı yatırım çalışmalarının 2009 yılında tamamlanacağı bildirildi.

İlk defa 10 Temuz 2004 yılında Enerji Bakanı Hilmi Güler tarafından ilk kaynağı yapılan hat döşeme çalışmalarında büyük mesafe katedilen Balıkesir'de Mayıs 2005'te ilk gaz verildi. Bugüne kadar 67 km. çelik hat döşenirken, 480 km. de polietilen hat döşendi. Ana taşıyıcı olan çelik hattın tamamlandığı, polietilen hattın ise 650 km. olacağı bildirildi. Balgaz Doğalgaz A.Ş.'nin sorumluluğundaki doğalgaz çalışmalarında bugüne kadar 34 bin 500 kişi doğal gaz abonesi oldu. Balıkesir Doğalgaz (Balgaz) A.Ş. Bölge Müdürü Muhammet Aloğlu, şu anda aktif olarak 19 bin abonenin gaz kullandığını, 2007 yılının sonunda sene başında belirledikleri hedeflere ulaşacaklarını söyledi. Sene sonunda abone sayısının artması beklenirken, gaz kullanan abone sayısının 20-25 bine ulaşması bekleniyor. Bu yıl, Kuva-yi Milliye dışındaki tüm mahallelerin doğalgaza kavuşmuş olacağı (38 mahalle + Toki konutlarının bulunduğu Yeni Mahalle), Aralık ayından önce de bu mahallelelere gaz verilmiş olacağı bildirildi. Şimdiye kadar doğalgaz alt yapı çalışmalarınrın yüzde 80 oranında tamamlandığı, projenin tamamının ise 2009 yılı sonu itibariyle tamamen bitmiş olacağı kaydedildi.

KAMUDA BÜYÜK EKSİK VAR

Belediyenin de yüzde 10'luk hisse ile temsil edildiği Balgaz Doğalgaz A.Ş., çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Doğalgaz kullanımıyla ilgili valilik tarafından tüm kamu kurum ve kuruuşlarının daha ekonomik ve çevreci olması sebebiyle doğalgaz kullanımına geçmeleri için yayınlanan genelgeye rağmen, kamu kuruluşlarının önemli bölümü yakıt değişimine girmedi. Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı fuel oil kullanan 13 ilköğretim okulunun doğalgaza geçtiği, diğer okulların ise bu dönüşüme henüz ayak uydurmadığı, bunun İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün gerçekleştireceği ihaleye bağlı olduğu bildirildi. Öte yandan, Balıkesir kent merkezindeki özel dershanelerin hiçbirinin doğalgaz kullanımına geçmediği, bunun dershanelerin bulunduğu binaların mülk sahiplerinden kaynaklandığı belirtildi. Bu arada, başta valilik olmak üzere, belediye, devlet hastaneleri, bazı okullar, üniversite gibi kurumlar ise doğalgaz kullanıyor.

ABONE OLMAYANA HAT VE KUTU YOK

Balgaz Müdürü Muhammet Aloğlu, doğalgaz abonesi olmayan hiçbir yere hat çekmeyeceklerini, doğalgaz kutusu koymayacaklarını söyledi. Alıoğlu, bu durumun yatırımdaki girdi maliyetlerini çok artırdığını, abone olmayan yerlere hat çekme ve kutu koyma işlemleri yapılmayınca ciddi tasarruf sağladıklarını anlattı. Balgaz, ilk yıllarda yapılan yatırımlar sebebiyle evlerinin önüne kadar hat geçirilen, kutu konulan vatandaşların abone olmadıkları takdirde kutularını sökme kararı aldıklarını, bundan olumlu netice elde edildiğini söyledi.

KAMPANYALAR DEVAM

Muhammet Aloğlu, 1 Eylül - 31 Ekim tarihlerinde doğalgaz aboneliğiyle ilgili yeni bir kampanya başlatacaklarını, abonelik bedelinin kredi kartıyla 10 taksitte ödenebileceğini açıkladı. Bilbord reklamlarıyla duyurulacak kampanya afişlerinde halk içinden seçilmiş doğalgaz kullanıcısı vatandaşların görüşlerine yer verilecek. Abonelik için sadece nüfus cüzdan fotokopisinin yeterli olduğunu belirten Aloğlu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından belirlenen 180 dolar + kdv (sabit) olan abonelik bedelinden başka gaz açtırmak isteyen abonelerden ise 205 YTL. güvence bedeli alındığını, bunun tıpkı elektrik ve su faturalarında olduğu gibi ikamet değiştirme sırasında geriye alınabilecek depozito gibi olduğunu belirtti.

(YU-MŞ)

29.08.2007 17:01 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title