Haberler

Balıkesir Belediye Başkanı Ok Açıklaması

"Büyükşehir yasa tasarısı ceketi Balıkesir'e uymaz" dedi.

Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok,

"Büyükşehir yasa tasarısı ceketi Balıkesir'e uymaz" dedi.

Bandırma Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (BANSİAD) toplantısına katılan Ok ve Bandırma Belediye Başkanı Sedat Pekel, TBMM İçişleri Komisyonu'nda görüşülen, aralarında Balıkesir'in de olduğu 13 ili büyükşehir kapsamına alan Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın bölgeye ne gibi yansımaları olacağı konusunda düşüncelerini açıkladı.

Ok, belediye başkanları ve sivil toplum örgütlerinin bu konuda düşüncelerinin alınmadığını, kendilerine de bilgi verilmediğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Şu anda büyükşehirlerimizde yaşayan toplam nüfus yüzde 34,83'tür. Yeni yasayla büyükşehirlerde yaşayan toplam nüfus yüzde 56,49'a yükselecek. Peki, büyükşehir yapılacak illere gelecek kaynaklar artacak mı- Bunu da şöyle bir örnekle açıklayayım. Şu anda büyükşehir belediyelerine genel bütçeden ayrılan pay, yüzde 5'tir. Yeniden oluşturulacak 13 büyükşehir belediyesi ile birlikte tüm bu belediyelere ayrılacak pay sadece yüzde 6 olacaktır."

Ok ayrıca, büyükşehirlerin bütçeden alacağı payın nüfus ve coğrafya şartlarına göre verileceğini anımsatarak, "Yeni yasaya göre, genel bütçeden ayrılacak payın yüzde 90'ı nüfusa, yüzde 10'u ise o büyükşehirin coğrafyasına göre ayrılacak. Bu durumda Balıkesir'e gelecek pay, bine yakın köyü bulunan ilimiz için son derece yetersiz kalacaktır. Yani, zaten köyleri bulunmayan İstanbul ve Kocaeli'ne uygulanan model, Balıkesir için tutmaz. Bu ceket, bize uymaz. Çünkü, İstanbul'da kilometrekareye düşen insan sayısı 2 bin 564, Balıkesir'de ise 80'dir. Yine, yeni çıkacak yasaya göre, vergileri artacak köylerdeki sosyal yaşam da olumsuz etkilenecektir" diye konuştu.

Ok'un ardından söz alan Bandırma Belediye Başkanı Sedat Pekel de söz konusu yasa tasarısının "oldu-bitti"ye getirilerek çıkarıldığını öne sürerek, şunları söyledi:

"Üniter yapımızı bozma olasılığı çok yüksek bulunan bu yasa ile eyalet sisteminin önü açılmak istenirken, başkanlık, yani tek adamlığa gidişin de temelinin atılması hedefleniyor. İktidar, bu yasayla kendisinden olmayan belediyeleri ele geçirmek için siyasi kuşatma yapmak istiyor. Bu yasanın, birlik ve bütünlüğümüzü bozacağı tehlikesi ortadadır. Ama unutulmasın ki hepimiz, aynı geminin yolcusuyuz. Gemi batarsa, hepimiz yok oluruz."

Pekel, Balıkesir'in büyükşehir olmasının, Bandırma'nın il olma beklentisinin umutsuz bir hayale dönmesi anlamına geldiğini de sözlerine ekledi.

Haber: Ahmet Pesen / Mustafa Yılmaz

Yayıncı: Tarkan Demir - BALIKESİR

Kaynak: AA / Yerel

Sedat Pekel Balıkesir Bandırma Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title