Haberler

Balıkesir: Başbakan Erdoğan, Ekinlik Adası'nda Açıklamalarda Bulundu...(2)

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ortadoğu'daki bu sürecin, Filistinli 7 çocuğun vurulmasıyla başladığını belirterek, tarafların mutlaka masaya oturması gerektiğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ortadoğu'daki bu sürecin, Filistinli 7 çocuğun vurulmasıyla başladığını belirterek, tarafların mutlaka masaya oturması gerektiğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tatilini geçirdiği Ekinlik Adası sahil kordonunda bir yürüyüş yaptı. Vatandaşlarla sohbet eden Erdoğan daha sonra bir çay bahçesinde gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Erdoğan, konuşmasından sonra çocuklara dondurma aldı ve çeşitli hediyeler dağıttı.

Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Başbakan Erdoğan, Ortadoğu'da çocukların, kadınların, savunmasız insanların öldürüldüğünü belirterek, "Köprüler uçuruluyor, elektrik santralleri uçuruluyor. Adeta doğa katlediliyor. Bütün bunlar karşısında insanlık ne yapıyor. Bizler şu anda dünyanın bir ucundan diğer ucuna sürekli görüşmeler halindeyiz" dedi.

Ortadoğu'daki problemlerin mutlaka çözüleceğini belirten Erdoğan, "İsrail ve diğerleri masaya oturacak, bu işin başka çıkışı yok. Olmadığı taktirde bu taraflar için çok ciddi zarar ziyan meydana getirecektir. Bu kinle, bu nefretle bir yere varmak mümkün değil. Burada gerek Hizbullah gerek öbür tarafta Filistin Yönetimi gerek İsrail karşılıklı olarak anlayışla bu işi artık çözmek durumundalar.

Bu süreç biliyorsunuz sadece Filistin'in bir asker kaçırmasıyla başlamamıştır. İşin gerçeğini medya gözden kaçırmasın. Özellikle Türk medyasından birşey rica ediyorum. Bu iş öncelikle 7 tane Filistinli çocuğun biliyorsunuz plajda vurulmasıyla başlamıştır. 7 tane Filistinli çocuk vurulduktan sonra, şehit edildikten sonra, öldürüldükten sonra bu süreç başlamıştır. Ondan sonra bir askerin kaçırılması olayı olmuştur. Askerin kaçırılması olayından sonra Filistinli sivil hedefler vurulmaya başlamıştır. Biz o andan itibaren hemen devreye girdik" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, Cüneyt Zapsu ile ilgili sorular üzerine, Ortadoğu'daki gelişmelerin yaşandığı bir dönemde böyle sorular sormanın yanlış olduğunu belirterek, "Bu benim partimle benimle alakalı bir konu ve bu konuyla ilgili kararı vereceksek biz veririz, partim verir. Kaldı ki şu anda gündemimizde böyle birşey yok. Cüneyt Bey, partimizin Merkez Karar Yürütme Kurulu üyesidir. Ayrıca benim tüzükten doğan hakkımla atadığım bir arkadaşımdır. Dolayısıyla zaman zaman birçok görevleri yapmak üzere ulusal ve uluslararası bu tür görevleri kendisine vermişimdir ama medya Cüneyt Bey'i çok farklı yerlere oturtmaktadır. Yani bu bizim sorunumuz değil, medyanın sorunudur. Dolayısıyla biz yolumuza devam ediyoruz. Olay bu kadar basittir. Ben isterim ki sizler bize Ortadoğu'yu sorun" cevabını verdi.

"ROMA'DAKİ TOPLANTI İÇİN HAZIRLIKLARIMIZI YAPIYORUZ"

Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı'nın Ortadoğu'da yapacağı temaslarla ilgili sorulara da, "Değerli arkadaşlar, ben buraya geldikten sonra da Sayın ABD Başkanı ile görüşmemiz oldu. Bunun yanında buraya geldikten sonra yine ulaslarası diplomaside Pakistan Başbakanı ile bir görüşmemiz oldu. Çarşamba günü Roma'da yapılacak Dışişleri Bakanları toplantısına, Dışişleri Bakanımız Abdullah Gül de katılacak. Biz şu anda bütün birikimlerimizi, bilgilerimizi kendilerine aktarmak üzere çalışmalarımızı yaptık, hazırlıklarımızı yapıyoruz ve bu toplantıda da Türkiye'nin bakışını Abdullah Bey orada gündeme getirecek. En son dün Lübnan Başbakanı Fuat Sinyora ile tekrar bir görüşmemiz oldu. Bir taraftan yardımlar gönderiyoruz. Mesela Filistin'e ilk gönderdiğimiz 35 tır ulaştı. Şimdi yeni bir yardım yola çıkarıyoruz. Biliyorsunuz karadan ve denizden olmak üzere Lübnan'da bulunan turistler Türkiye vasıtasıyla yurtlarına dönme imkanı buluyor. Onun için Mersin'de hazırlıklarımız oldu. Sağlık konusunda gerekli hazırlıklarımız var. Bu insani görevlerimizi de her an yerine getirmenin gayreti içindeyiz" cevabını verdi.

Türkiye'nin Kuzey Irak'a girmesi konusundaki sorular üzerine Başbakan Erdoğan, "Başından beri biz bir şeyi söyledik. Çok fazla üzerinde konuşulacak konu değil. Bu sadece yapılır. Konuyla ilgili olarak da biz güçlü olarak ülkemizin ali menfaatlerini zedeleyen bir süreç sözkonusundur. Terörün adeta bir güvenlik koruma alanı olarak şu anda Kuzey Irak gündemdedir. Eğer teröre karşı dünyada bir ortak mücadele platformu oluşuyorsa, NATO nasıl Afganistan'da teröre karşı bir orta mücadele için devreye girdiyse, 2 kez komatıyı Türkiye üstlendiyse, NATO burada da aynı göreviyerine getirmek durumundadır. Bütün ulusararası kurallar neyi gerektiriyorsa bunu yerine getiriyoruz. Bunun için de geçenlerde sayın Bush'a açtığım telefonda, Irak'taki hükümetin terör gruplarına burada güvenli bir ortam oluşturmaması gerektiğini söyledim. Yapılmadığı takdirde başımızın çaresine bakarız. Çünkü bizler kalkıp da üç günde 15 tane yavrumuzun şehit edildiği böyle bir gelişmeye seyirci kalamayız. Bu konuda gerek ABD, gerek Irak, gerekse Türkiye, bize hep söylenildi üçlü olarak terörle mücadele edeceğiz. Son görüşmelerimizde de 'Hiç endişe etmeyin bunun mücadelecesini beraber vereceğiz, göreceksiniz' dediler. Şu anda bunun çalışmalarını yapıyoruz. Bu konuyla ilgili olarak da biz gerekli kurum ve kuruluşlarımıza da gerekli talimatı verdik" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

title