Haberler

Balıkesir: Balıkesir'de Gençler, Çeçen Mülteciler İçin Destek İstedi

Balıkesir Kafkas Kültür Derneği Gençlik Komisyonu üyeleri, AK Parti'li ve CHP'li vekillerden, İstanbul'daki mülteci kamplarında kalan 2 bin Çeçen için destek istedi. Gençler ayrıca, CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç ile görüşerek, kamplarda yaşanan sıkıntıları aktardı.

Balıkesir Kafkas Kültür Derneği Gençlik Komisyonu üyeleri, AK Parti'li ve CHP'li vekillerden, İstanbul'daki mülteci kamplarında kalan 2 bin Çeçen için destek istedi. Gençler ayrıca, CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç ile görüşerek, kamplarda yaşanan sıkıntıları aktardı.

Balıkesir Kafkas Kültür Derneği Gençlik Komisyonu üyeleri, İstanbul Fenerbahçe, Beykoz ve Ümraniye kamplarında zor şartlarda yaşayan fiilen mülteci olmalarına rağmen hukuken mülteci sayılmayan Çeçenler için AK Parti Milletvekili İsmail Özgün ve CHP Milletvekili Orhan Sür'den destek istedi. Gençler, "Çeçenistan'da devam eden savaş ve ağır insan hakları ihlalleri, şimdilik mültecilere vatanlarına geri dönme imkanı vermiyor. Bunun yanında İstanbul Fenerbahçe, Beykoz ve Ümraniye Çeçen mülteci kamplarında savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan bir grup Çeçen mülteci hayatlarını zor şartlarda devam ettirmeye çalışıyor. Çoğunluğu yaşlılar, kadınlar ve çocuklardan oluşan yaklaşık 2 bin insan fiilen mülteci olmalarına rağmen, hukuken mülteci statüsü tanınmamış olduğu için, kanuni güvencelerden ve temel bazı haklardan mahrum. Bu olumsuz şartlar, çoğunluğu kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan mültecilerin umutlarını ve hayallerini her gün biraz daha törpülüyor, psikolojik olarak biraz daha yıpratıyor" dedi.

Türkiye'nin 1951 yılında Cenevre Sözleşmesi'ni coğrafi sınırlamayla imzalaması ve mülteci olarak yalnızca Avrupa menşeli kişileri kabul etmesinin, yaşanan sıkıntının en önemli sebebi olduğuna dikkati çeken gençler, "Misafir olarak adlandırılsalar bile hukuki koruma altına alınmadıkça, yani mülteci statüsü tanınmadıkça, mülteciler güvensiz, korumasız, kötü şartlarda yaşamak zorunda kalmaya devam edeceklerdir. Biz dernek gençleri olarak, kamplarda yaşayan kişilere mülteci sıfatından daha çok bir insan olarak bakılmasını istiyoruz. Atılan hiçbir imza insan hayatından önemli değildir" diye konuştu.

Gençlere böyle mühim bir konu için gösterdikleri hassasiyetten ötürü teşekkür eden milletvekilleri, ellerinden gelen her türlü desteği vereceklerini ifade etti. Konuyu genişleterek Meclis gündemine taşımak istediklerini belirten CHP Balıkesir Milletvekili Orhan Sür, AK Parti ile ortak bir noktada buluşmaları halinde, kamplarda yaşayan insanlara daha faydalı olabileceklerini dile getirdi.

Dernek gençlerini danışma bürosunda kabul eden AK Parti'li Vekil İsmail Özgün ise, Çeçen mültecilere her türlü desteği vereceğini kaydetti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title