Haberler

Balıkesir: 2006 Yılında Hububat Alımları

2006 yılı hububat alımlarındaki uygulamaların değiştiğini belirten AK Parti Balıkesir Milletvekili Ali Aydınlıoğlu, bu yıl ödenecek olan primlerin geçen yıla oranla artış gösterdiğini açıkladı.

2006 yılı hububat alımlarındaki uygulamaların değiştiğini belirten AK Parti Balıkesir Milletvekili Ali Aydınlıoğlu, bu yıl ödenecek olan primlerin geçen yıla oranla artış gösterdiğini açıkladı.

2005 yılında buğday için tonuna 30 YTL, arpa, çavdar, yulaf için ton başına 20 YTL prim ödendiğini, 2006 yılında ise buğday için ton başına 35 YTL, arpa, çavdar, yulaf için de ton başına 25 YTL prim ödeneceğini belirten Aydınlıoğlu, "Tarım ve Köy İşleri Bakanımız Mehmet Mehdi Eker, 2006 yılı hasat döneminde Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü tarafından uygulanacak müdahale fiyatları ile alımlarda üreticilerimize daha iyi hizmet verebileceğini belirtti" diye konuştu.

2006 yılı hububat alımlarındaki yeni uygulamaları ve değişen devlet politikalarını da açıklayan Milletvekili Aydınlıoğlu, "Hububat alımlarının en hızlı şekilde gerçekleşmesi, alımda fiziksel işlemlerden kaynaklanan olumsuzlukların azaltılması ve fiyatlandırmada otomasyonun kullanılmasına yönelik olarak kimyasal analiz cihazları devreye sokulmuştur. Hassa teraziler yenilenmiştir. Yoğun alım yapan sabit işyerlerine otomatik numune alma cihazları kurulmuştur. Hizmet alımı yöntemiyle ilave işgücü katkısı sağlanmıştır. Kapalı depolar büyük ölçüde boşaltılarak alıma hazırlanmıştır. Ödemelerin doğrudan üreticilerin banka hesaplarına aktarılmasını sağlayarak yeni bir bilişim sistemi tesis kurulmuştur. Ürün bedellerinin yarısı teslim tarihinden itibaren 15 gün, bakiyesi ise 15 günde olmak üzere toplam 30 gün içerisinde tamamı ödenecektir. Alım işleminde otomasyon ile bürokratik işlemler azaltılmıştır. TM alım baremlerinde yapılan düzenlemeler ile kalite teşvik edilmiştir. Makarnalık buğdaylar kaliteye göre, ekmeklik buğdaylar kimyasal yapısına göre sınıflandırılmıştır. Emanet alımda talep eden üreticilere ürün bedelinin yüzde 25'i kadar avans ödenecektir. Bu yıl ilk kez, ürünlerin sağlıklı depolanması için ülkenin depo kapasitesinin harekete geçirilmesi amacıyla, standartları uygun görülen tüm kişi ve kuruluşların depoları TMO'ca kiralanarak yerinde emanet alım yapılacaktır. Böylece yerinde emanet alım sonucu düzenlenecek makbuz senedi ile bankalardan kredi kullanılabilecektir" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title