Haberler

Balibey Hanı Gün Sayıyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin gölgede kalmış tarihi alt yapısını da gün ışığına çıkarıyor.

Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk 3 katlı çarşılarından biri olan Balibey Hanı'nın geçen yıl başlayan restorasyon çalışmalarında son aşamaya gelindi. Tophane surlarında yıllardır metruk bir şekilde duran Balibey Hanı'nın ortaya çıkan ihtişamlı görüntüsü Bursalıları heyecanlandırıyor. Aslına uygun olarak restore edilirken, çalışmalar esnasında yapılan kazılar ile farklı noktalarda gizli kalmış tarihi bölgelerin de ortaya çıkarıldığı Balibey Hanı inşaatının yüzde 90'nın tamamlandığı belirtildi. Hamza Bey'in oğlu Bali Bey tarafından 15. yüzyıl sonunda yaptırılan han gelecek nesillere aktarılacak.

Balibey Hanı'nın restorasyonunu inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, Bursa'nın yüzyıllar boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yapmış muazzam geçmişe sahip bir kent olduğunu, ancak bu potansiyelinin iyi değerlendirilemediğini belirterek, "Göreve geldiğimizde tarihi mirasla, çağdaş dünyanın değerlerini aynı potada eriterek, Bursa'yı marka bir kent yapacağımızın sözünü vermiştik. 3,5 yıl içinde Bursa'nın her alandaki sorunlarına el attık, çözüm ürettik. Bunu da yıllardır konuşarak çözüm üretileceğini sananlar gibi değil, projeleri hayata geçirerek gerçekleştirdik. Balibey Hanı'nın restorasyonu 15 yıldır konuşuluyordu. Ama biz başladık ve yıl sonuna doğruda hizmete açmış olacağız" dedi.

"Tarihten bize kalan en güzel miras onun uyandırdığı coşkudur. Balibey Hanı'nda yapılan restorasyon çalışmasıyla Bursa'nın toprak altında kalmış gizli hazinelerinden birinin daha gün yüzüne çıkartıyoruz" diyen Başkan Şahin, "500 yıllık tarihi geçmişe sahip han, kentin merkezinde yıllarca virane şekilde duruyordu. Bursa'nın hiçbir meselesine ilgisiz kalmadığımız gibi, bu tarihi ve kültürel hazinenin de yok olmasına seyirci kalamazdık. Hanı aslına uygun restore ederek, yeniden bugünle buluşturuyoruz. Bir yıl öncesine kadar harabe görünümünde olan han, bugün küllerinden yeni doğmuş devasa bir tarihi eser olduğu gibi Bursalılar için de yeni turizm cazibe merkezi haline gelecek" şeklinde konuştu.

Zemin dahil toplam dört kattan oluşan hanın restorasyonunun yüzde 90 seviyesine ulaştığını kaydeden Başkan Şahin, projenin ince işçiliklerinin devam ettiğini söyledi. Toplam 34 dükkanın bulunduğu hanın zemin katında restoran hizmeti verileceğini belirten Başkan Şahin, 1. ve 2. katlarda ise çini, gümüş, ipek, havlu, halı, antika, kitap, saat gibi turistik ve hediyelik eşyaların satışa sunulacağı dükkanların yer alacağını kaydetti. Şahin, 3. katında resim, müzik, seramik ve tespih sanatına yönelik atölyelerin kurulacağı hanın teras katının ise kafeterya olarak kullanılacağını kaydetti.

(BK-MŞ)

12.07.2007 15:13 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kabine Toplantısı konuları neler? 15 Nisan Kabine Toplantısı gündeminde neler var? Threads tekrar ne zaman açılacak? Threads tekrar açılacak mı, tamamen mi kapatılıyor? 30 Kasım hangi burç? Kasım'ın 30'u hangi burçtur? 30 Kasım burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 30 Kasım hangi burca ait?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title