Haberler

Balfour Deklarasyonu'na Dev Filistin Bayraklı Tepki - Tunus

Filistin toprakları üzerinde İsrail devletinin kurulmasına yol açan Balfour Deklarasyonu 100'üncü yılında Tunus'un başkentinde protesto edildi.

Filistin toprakları üzerinde İsrail devletinin kurulmasına yol açan Balfour Deklarasyonu 100'üncü yılında Tunus'un başkentinde protesto edildi.

Başkentin merkezindeki Habib Burgiba Caddesi'nde toplanan onlarca Tunuslu, Balfur Deklarasyonu'nun 100'üncü yılını protesto etmek üzere yaklaşık 20 metre uzunluğunda dev Filistin bayrağı açtı.

Gösteriye, Filistin'in Tunus Büyükelçisi Hail Fahum'un yanı sıra, çeşitli sivil toplum kuruluşları, Özgür Yurtsever Parti, Cumhuriyetçi Parti ve Birlik Partisi gibi siyasi parti temsilcileri katıldı.

Aktivist Züheyr Mahluf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bugün siyonist işgalin başlangıcından 100 yıl sonra, halkların iradesi sonucunda işgalin son bulacağını ve yıkılacağını söylemek için buradayız. Parçalama ve terörizm projeleri bitecek. Filistin'in topraklarının geri alınması projesi başlayacak." dedi.

Cumhuriyetçi Parti Genel Sekreteri İsam Şabi de, gösterinin Tunus'un başkentinde yapılmasının Filistin davasının Tunusluların kalbinde yer aldığının bir göstergesi olduğunu söyledi.

Balfour Deklarasyonu

Birleşik Krallık, 2 Kasım 1917'deki Balfour Deklarasyonu ile Filistin topraklarında bir İsrail "vatanı" oluşturulmasını öngören projeye açıktan destek veren ilk büyük devlet olmuştu.

Dönemin İngiltere Dışişleri Bakanı Arthur James Balfour, bu desteği Siyonist kampanyanın önemli figürlerinden Lord Walter Rothschild'e yazdığı mektupla ilan etmişti. Deklarasyon, İsrail devletinin kurulmasına giden süreçte en önemli kilometre taşı olarak görülüyor.

Tarihe "Balfour Deklarasyonu" olarak geçen 67 kelimelik mektupta Filistin topraklarında İsrail "vatanı" oluşturulmasına verilen desteğin yanında bölgede mevcut halkın haklarına zarar gelmemesinin sağlanacağı da vadediliyordu.

Kaynak: AA / Politika

Cumhuriyetçi Parti Filistin İsrail Tunus Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title