Haberler

Bakü: Bakü-tiflis-ceyhan Hattı'nda Arkeolojik Kazılar

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) ham petrol boru hattı kazıları sırasında çıkarılan tarihi eserler basına tanıtıldı.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) ham petrol boru hattı kazıları sırasında çıkarılan tarihi eserler basına tanıtıldı.

BTC Konsorsiyumu BP Azerbaycan şirketi, bugün Bakü'deki merkezi binasında, BT ham petrol boru hattı kazıları sırasında Azerbaycan'da çıkarılan tarihi eserleri basına tanıttı. Toplantıda basına açıklama yapan BTC şirketinin Arkeolojik Proje Koordinatörü Kris Polgleis, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'de yapılan kazılarda ortaya çıkarılan tarihi eserleri tanıtan bir kitap hazırlanacağını belirti. Tanıtım toplantısında arkeolojik kazılara, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Arkeoloji ve Etnografya Enstitüsü yetkilileriyle İngiltere ve ABD'den gelen yetkililerin yanı sıra uluslararası kuruluşlardan arkeologların katıldığı belirtildi. Petrol boru hattı kazılarının Azerbaycan'ın Ağstafa kentinin Büyük Kesik Köyü ayağında, 6 bin 500 yıl öncesine ait yerleşim bir birimi ortaya çıkarıldı. Bu yerleşim biriminde bulunan eserlerin, bölgenin Mezopotamya Uygarlığı ile benzerlik gösterdiğini ortaya koyduğu ifade edildi. Azerbaycan'daki kazılarda ayrıca antik çağ ve tunç dönemleriyle orta çağa ait çok sayıda eser ve yerleşim birimi ortaya çıkarıldı. Bu yerleşim birimlerinin bazılarında rastlanan küp şeklindeki mezarlar dikkat çeken eserler arasında bulunuyor. Elde edilen eserler arasında, küp, tabak, altın ve akik taşından yapılmış süs eşyaları da bulunuyor.

Öte yandan, boru hattının geçtiği 3 ülkede ortaya çıkarılan eserlerin, oluşturulacak olan bir internet sitesiyle Hazar Enerji Merkezi'nde sergileneceği bildirildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title