Haberler

Bakanlık Gübredeki Azot Oranını Değerlendiriyor

Genelkurmay Başkanlığı'nın Gübredeki Azot Oranının Düşürülmesi Yönündeki Talebi, Bugün Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nda Değerlendirildi.

Genelkurmay Başkanlığı'nın tarımsal alanda kullanılan gübre içindeki azotun teröristler tarafından patlayıcı olarak kullanıldığını belirterek gübredeki azot oranını düşürülmesi yönündeki talebi, bugün Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nda değerlendirildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, "Oranın düşürülmesi ile ilgili teknik çalışmalar yapılıyor. Ülkemizin en çok yararına neyse ona karar verilecek. İnsan hayatından daha önemli bir şey olabilir mi? O tür amaçla

kullanımına imkan verilmeyecek" dedi. Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım ise, gübredeki azot oranının düşürülmesinin patlayıcı kullanımını etkilemeyeceğini savunarak, "Biz kurum olarak azot miktarının düşürülmesine karşıyız. Azot miktarı düşürülürse ülke olarak buğday ithal etmek zorunda kalırız" diye konuştu.

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'un, terörle mücadelede silahlı kuvvetlere büyük zarar veren plastik patlayıcıların hammaddesinin gübredeki azot olduğunu belirterek, azot oranının düşürülmesini istemesinin ardından gözler Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na çevrildi. Bakan Mehmet Mehdi Eker'in konuyla ilgili bir görüşme yapacağının bildirilmesinin ardından bugün bakanlık bünyesinde Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü (TÜGEM) Genel Müdürü Hüseyin Velioğlu başkanlığında bir heyet

toplandı. Toplantının devam ettiği saatlerde Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlüğü ile Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü arasındaki protokol imza töreninde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, gazetecilerin konuyla ilgili sorularını cevapladı.

Mirmahmutoğulları, genel müdür başkanlığında ilgili birimlerin temsilcilerinin katıldığı bir toplantının yapıldığını belirterek, mevzuat gereği hem Türkiye'de üretilen hem ithal edilen gübrenin denetiminin emniyet birimleri ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın kontrolü altında olduğunu söyledi. Oranın düşürülmesi ile ilgili teknik çalışmaların yapıldığını ifade eden Mirmahmutoğluları, "Arkadaşlar oranın düşürülmesinin risk ve faydalarını ortaya koyacaklar. Ülkemizin en çok yararına neyse ona karar

verilecek. Oranın yüzde 33'ten yüzde 26'ya düşürülmesinin fayda ve dezavantajları belirlenecek. Amaç riskten uzaklaşmak. Tabi insan hayatından daha önemli bir şey olamaz. (Gübrenin) o tür amaçla kullanımına imkan verilmeyecek" diye konuştu.

Bu konuda bir 'orta yolu' bulmaya çalıştıklarını belirten Mirmahmutoğulları, konunun tamamen teknik olduğunu, bilimsel çalışmalar bittikten sonra kamuoyuna açıklama yapacaklarını ifade etti.

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ AZOT ORANININ DÜŞÜRÜLMESİNE KARŞI

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Bedrettin Yıldırım ise, kurum olarak kendilerinin de bu konuda bir değerlendirme yaptıklarını belirtip, gübrenin içindeki azot oranının yüzde 26 ya da 33 olmasının patlayıcı kullanımında fark etmediğini savunarak, "İçinde yüzde 33 oranında azot bulunan gübreye 1 kilo mazot ilave ederek patlayıcı elde ediliyorsa, yüzde 26 oranındaki azot için 2 kilo mazot kullanılması gerekiyor. Orada orandan daha çok denetim önemli. Bakanlık bu konuda gerekli çalışmayı yapıyor"

şeklinde konuştu.

Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Yıldırım, kurum olarak gübredeki azot kullanımının düşürülmesine karşı olduklarını belirterek, "Azot oranını düşürülmesi buğday ithalatı anlamına gelir. Biz Genelkurmay Başkanlığımız'ın isteklerini anlıyoruz ve hak veriyoruz. Ancak gübredeki azot oranını düşürmek etkili olmaz. Gübrenin kayıt dışı olarak girilmesinin önlenmesi gerekiyor. Bunun için de çiftçiden önce gümrüklerden kaçak girişlere bakılması gerekir. Tarım Kredi Kooperatifleri ile alınan ya

da giriş yapılan gübrelerin tamamı kayıtlı olduğu için nerede ve nasıl kullanıldığı bellidir ancak limana gelen gübrenin oranı bilemeyiz" dedi.

Yıldırım, ayrıca gübredeki azot oranının bilinenin aksine Türkiye'deki ile aynı oran olduğunu belirterek, gübrenin yasaklanmasının buğday ithalatının yapılması anlamına geleceğini söyledi. Yıldırım ayrıca, bazı lobilerin oranın yüzde 33'ten 26'ya düşürülmesi konusunda faaliyet yürüttüğünü iddia etti.

BAKANLIK GÜBRE KULLANIMININ AZALTILMASI İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATTI

Öte yandan, Tarım Kredi Kooperatifleri ile Tarımsal Araştırma Genel Müdürlüğü arasında Gübre ve Gübreleme için Toprak Verimlilik Analizleri Protokolü imzalandı. İmzalanan protokol ile araştırma enstitülerinde, kooperatif ortakları tarlalarına ait toprak örneklerinde 'Toprak Verimlilik Analizleri' yapılacak. Böylece Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği'nin 16 bölge müdürlüğündeki teknik elemanlarının eğitimi sağlanacak ve bölgelerdeki tüm ortakların toprak analizleri 15 araştırma enstitüsü

laboratuarlarında gerçekleştirilecek.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Mirmahmutoğulları, yapılacak çalışma ile rastgele gübrelemenin önüne geçmeyi hedeflediklerini söyledi. Türkiye'nin topraklarının kirlenme yönünden dünyanın en temiz toprakları olduğunu belirten Mirmahmutoğulları, o nedenle yaş meyve sebze ihracatının bu yıl geçen yıla oranla iki katı oranında arttığını söyledi. Mirmahmutoğulları, AB sürecinde Türkiye'nin en büyük avantajının topraklarının temizliği olduğunu belirterek, toprakların temizliğinin korunması için gübre

kullanımınıdar verilecek. Oranın yüzde 3n azalması gerektiğini kaydetti.

(SC-OK-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title