Haberler

"Bakanlığın Açıklaması 'Düzenleyici İşlem'"

Danıştay 5. Dairesi, Sağlık Bakanlığı'nın İnternet Sitesindeki Kamuda Çalışan Doktorların 30 Temmuzdan İtibaren Muayenehane Açmalarının Mümkün Olmadığına İlişkin Açıklamasını Düzenleyici İşlem Niteliğinde Buldu.

Danıştay 5. Dairesi, Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesindeki kamuda çalışan doktorların 30 Temmuzdan itibaren muayenehane açmalarının mümkün olmadığına ilişkin açıklamasını düzenleyici işlem niteliğinde buldu.

Sağlık Bakanlığından savunma gelinceye kadar işlemin yürütmesini durduran Daire'nin kararında, ''Dava konusu işlemle, 30 Temmuz 2010 tarihinden itibaren kamuda çalışan tüm doktorların muayenehane açmaları ve özel sağlık kuruluşlarında çalışmalarının mümkün olmadığının ilan edilmesinde, yasa hükümlerine, Anayasa Mahkemesi kararına ve hukuka uyarlık bulunmamaktadır'' denildi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Danıştay'a açtığı davada, Sağlık Bakanlığının internet sitesinde 16 Temmuz Cuma günü yayımlanan, ''Tam Gün'' Kanunu ile ilgili basın açıklaması ile 5947 sayılı yasa ve bu yasa hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararına göre, üniversite öğretim üyeleri dışında, kamuda çalışan tüm hekimlerin muayenehane açmaları ve özel sağlık kuruluşlarında çalışmalarının mümkün olmadığı ve bu uygulamanın 30 Temmuz Cuma gününden itibaren başlayacağının duyurulmasına ilişkin işlemin iptali ve yürütmenin durdurulmasını talep etti.

Başvuruyu görüşen Danıştay 5. Dairesi, öncelikle Bakanlığın söz konusu duyurusunun düzenleyici bir işlem olup olmadığını irdeledi. Daire, bir üyenin karşı oyu ile söz konusu duyurunun ''düzenleyici işlem niteliği taşıdığına'' karar verdi.

Anayasa Mahkemesi'nin Tam Gün Yasası'nın kısmi iptaline ilişkin kararına atıfta bulunan 5. Daire, bu iptal kararıyla öğretim elemanlarının üniversitede devamlı statüde görev yaparken, aynı zamanda muayenehane açmalarını engelleyen yasa hükmünün ortadan kaldırıldığına ve böylece 8 saatlik mesaiden sonra serbest çalışmalarına olanak tanındığına dikkati çekti.

Sağlık Bakanlığı tarafından Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının sadece üniversite öğretim elemanlarına serbest çalışma hakkı tanıdığının kabul edilmesine rağmen, söz konusu kararın kamuda görev yapan bir doktorun 8 saat çalışması bittikten sonra özel muayenehane açabilmesine olanak tanıdığı belirtilen kararda, üniversite öğretim üyelerinin muayenehane açma yasağı ortadan kaldırıldığında, özel muayenehane açma konusunda diğer doktorlar için hangi kurallar geçerliyse öğretim üyeleri için de aynı kuralların uygulanmasının gerekliliğine dikkat çekildi.

1219 sayılı yasanın 5. maddesinin doktorlara özel muayenehane açma yetkisi verdiği, özel muayenehane açmanın da kamuda görevli doktorlar yönünden ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı kapsamında değerlendirilmediğine işaret edilen kararda, ''Dolayısıyla üniversite öğretim elemanlarında olduğu gibi kamuda görev yapan diğer doktorlar yönünden de özel muayenehane açılmasını yasaklayıcı bir hüküm mevzuatımızda yer almamaktadır'' görüşüne yer verildi.

Hekimlerin çalışma saatleri dışında serbest çalışmalarına olanak tanıyan yasa hükmünün kaldırılmış olmasının, ''Kamuda görevli doktorların muayenehane açmalarının yasal dayanağının ortadan kaldırıldığı'' biçiminde yorumlanamayacağı vurgulanan kararda, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararından sonra gerek üniversite öğretim elemanları gerekse diğer kamu kurumlarında görev yapan doktorların özel muayenehane açma konusunda aynı hukuki düzenlemelere tabi bulundukları bildirildi.

Dairenin kararında şöyle denildi:

''Bu durumda, 5947 sayılı yasanın 7. maddesinde yer alan ''...bentlerden yalnızca birindeki ...'' ibaresinin Anayasa Mahkemesi'nce iptali ile kamu görevlisi doktorların 8 saatlik çalışma süreleri sona erdikten sonra özel muayenehanede çalışmalarına engel oluşturan yasa hükmünün ortadan kaldırılmış olması; 1980 yılına kadarki yasal düzenlemelerin aksine, kamu görevlisi doktorların aynı zamanda serbest olarak da çalışmalarını yasaklayan bir yasa hükmünün artık bulunmaması; üniversite öğretim elemanı doktorların mesleklerini serbest olarak yürütmelerini açıkça yasaklayan 5947 sayılı yasanın 3. maddesinin Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilmesi; kamuda görev yapan doktorların özel muayenehane açma konusunda üniversite öğretim elemanlarıyla aynı mevzuata -1219 sayılı yasanın 5. ve 12. maddelerine- tabi olması; bu faaliyetin 657 sayılı yasanın 28. maddesinde yer alan ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetler kapsamında değerlendirilmemesi karşısında; dava konusu işlemle 30 Temmuz 2010 tarihinden itibaren kamuda çalışan tüm doktorların muayenehane açmaları ve özel sağlık kuruluşlarında çalışmalarının mümkün olmadığının ilan edilmesinde, 5947 sayılı yasa hükümlerine, Anayasa Mahkemesi kararına ve hukuka uyarlık bulunmamaktadır.''

-TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ-

Öte yandan, TTB Genel Sekreteri Feride Aksu Tanık ''Tam Gün Yasası ile hekimlerin, güvencesiz ve giderek düşürülecek ücretlerle, günde 14-15 saat tek bir kurumda çalışmaya mecbur bırakılmasının planlandığını'' ileri sürdü.

Kaynak: AA / Sağlık

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title