Haberler

Bakanlar Kurulu Toplantısı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nin iç tehditler bölümünden terör örgütü PKK'nın çıkarıldığı yönündeki haberlere ilişkin, "Bu haberler külliyen yalandır, manipülasyondur.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nin iç tehditler bölümünden terör örgütü PKK'nın çıkarıldığı yönündeki haberlere ilişkin, "Bu haberler külliyen yalandır, manipülasyondur. Eğer birileri bunu haber olarak yapmışlarsa kasıtlı olarak, yanıltıcı bir haber olarak yapmışlardır. PKK, Türkiye'de milli güvenliği tehdit eden bir iç güvenlik tehdidi olmaktan çıkarılmış değildir. Bu konuda kim ne yazıyorsa yalan yazıyor" dedi.

Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından soruları yanıtladı.

Kurtulmuş, "Kırmızı Kitap" olarak nitelendirilen Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nin iç tehditler kısmından PKK'nın çıkarıldığı yönündeki haberlere ilişkin bir soru üzerine, "Bu haberler külliyen yalandır, manipülasyondur. Gerçekten kasıtlı olarak eğer birileri bunu haber olarak yapmışlarsa kasıtlı olarak yanıltıcı bir haber olarak yapmışlardır" ifadesini kullandı.

Haberin hiçbir şekilde doğruyla irtibatı olmadığına işaret eden Kurtulmuş, "Bunu sorduğunuz için de teşekkür ediyorum. Bunun bilinmesinde fayda var. PKK, Türkiye'de bu anlamda milli güvenliği tehdit eden bir iç güvenlik tehdidi olmaktan çıkarılmış değildir. Bu konuda kim ne yazıyorsa yalan yazıyor" diye konuştu.

Kurtulmuş, terörle mücadele eylem planına ilişkin ifade ettiği kamu diplomasisi aracılığıyla yapılacaklara ilişkin, "Bölgedeki sivil halkla görüşülecek mi? En azından onların sürece dahil edilmesi, 'bundan sonraki çözüm sürecinde halk muhatap olunacak' deniyor ama halkla görüşülecek mi? İmralı ile yeniden kamu diplomasisi çerçevesinde görüşmeler başlayacak mı" şeklindeki soruyu, şöyle yanıtladı:

"Orada ifade ettiğimiz şey şu, çok kapsamlı şekilde terörle mücadele devam ediyor. Biz başından itibaren hep şunu söyledik. Bu sürecin sahibi milletin bizatihi kendisidir. Türkiye'de demokrasi içerisinde hak ve özgürlüklerin genişletilerek ama aynı zamanda terörün bütün imkanlarıyla yok edilmesini sağlayacak sürecin sahibi de hakimi de hakemi de milletin kendisidir. Bunun için Türkiye'de özellikle bölgedeki sivil toplum örgütleri olmak üzere, kanaat önderleri olmak üzere, bölgedeki ve Türkiye'deki etkin bütün çevreler, sözü olan bütün çevrelerin bu sürece dahil olması ve bu anlamda bizatihi milletimizle birlikte bu sürecin yürütülmesi esastır.

Orada ikinci olarak söylediğim şey şuydu, ikinci madde kapsamında, çok yanıltıcı, yönlendirici bilgiler, doğruyu yanlış, yanlışı doğru gösteren bir takım yazılı görsel ve özellikle sosyal medyada haberler yer alıyor. Bunlarla da etkin bir şekilde başa çıkabilmemizin yolu, bizim kamu kurum ve kuruluşları olarak doğru bir şekilde kamuoyunu bilgilendirmemizdir. Uluslararası camiayı doğru bir şekilde bilgilendirmemizdir. Bunu yaparken de tabii ki bu eylem planı içerisinde bölgedeki bütün kanaat gruplarının, sivil toplum kuruluşlarının, söz sahibi olanların, orada herkesin, halkın nabzını tutacağız, dinleyeceğiz. Çünkü işin sahibi onlar. Millet işin sahibi. Sur'daki esnafımız, Silopi'deki kardeşimiz işin sahibi, Nusaybin'deki insan işin sahibi. Herkes bu işi sahiplenecek ve inşallah terör bitirilerek milli birlik ve kardeşliğin bu ülkede tamamıyla sağlanması mümkün olacak."

"Başika kampına Türkiye tesadüfen, kendi isteğiyle gitmedi"

"ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın temaslarının ardından bazı haberler yansıdı. Yapısının değil ama Başika kampının tabelasının değişeceği, uluslararası bir güç olarak orada yer alacağı, tabelada da bu ifadelerin yer alacağı belirtiliyor. Sayın Başbakan bu konuya ilişkin açıklama yaptı mı" sorusuna Kurtulmuş, "Başika kampına Türkiye tesadüfen, kendi isteğiyle gitmedi. Orada DAEŞ'e karşı mücadele kapsamında oluşan Musul Ulusal Muhafız Alayının eğitilmesi, uluslararası ihtiyaçlar çerçevesinde gitti. Bunu Sayın Biden da biliyor, Amerikalı yetkililer de bunu görüyor. Bu müzakerelerde Türkiye'nin orada uluslararası camianın ihtiyaçları çerçevesinde bulunduğu vurgusu yapılmıştır" yanıtını verdi. Biden'ın temaslarının ardından basına yansıyan, Mare-Cerablus hattındaki sınır bölgesinin tamamen kapatılmasına yönelik bir adım atılacağına ilişkin haberlerin doğru olup olmadığının sorulması üzerine Kurtulmuş, Mare-Cerablus hattıyla ilgili gelişmeleri Türkiye'nin çok yakından takip ettiğini ifade etti. Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin önemli kendi sınır güvenliğiyle ilgili olarak da özellikle DAEŞ ve kontrol edilemeyen diğer terör gruplarının bu hattın üzerinden Türkiye'ye vereceği zararlar, dolayısıyla Türkiye bu hattı çok iyi kontrol etmektedir, buradaki gelişmeleri takip etmektedir. Türkiye'nin bu konudaki hassasiyetleri de bütün uluslararası camia tarafından bilinmektedir. Uluslararası camianın içerisine Türkiye ile ittifak içerisinde olduğu ülkeleri de olmadığı ülkeleri de katıyoruz. Dolayısıyla buradaki hassasiyetimiz her platformda zaten gündeme getirilen hassasiyettir."

"Şu anda yapılmış bir yasal düzenleme çalışması yok"

"Şırnak ve Hakkari il merkezlerinin Cizre ve Yüksekova'ya taşınmasıyla ilgili hükümetinizin bir projeksiyonu var mı? Yasal düzenlemeyi hazırlıyor musunuz, tarih verebilir misiniz" sorusuna Kurtulmuş, konunun bugün Bakanlar Kurulunda gündeme gelmediğini belirtti.

Bir yılı aşkın süredir bu konuda müzakereler yapıldığını anlatan Kurtulmuş, "Bu sadece güvenlik gerekçesiyle değil her iki şehrin, Şırnak ve Hakkari'nin doğal ekonomik gelişiminin bir süreci olarak da Cizre ve Yüksekova'nın öne çıkmış yerleşim birimleri, hatta tarihsel olarak baktığınız zaman bu yerlerin çok daha öne çıkmış yerleşim birimleri olduğunu biliyoruz. Şu anda yapılmış bir yasal düzenleme çalışması yok ama bu konuyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Numan kurtulmuş Joe Biden Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

23 Nisan'da Hastane ve Eczaneler Çalışıyor mu? Sağlık Hizmetleri Durumu Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı? Kalkınma Yolu Projesi nedir, nereden geçiyor? Sivasspor'un penaltısı doğru mu? Hakem yorumları ne diyor? (Sivasspor - Fenerbahçe) Derin Futbol ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?????? 23 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title