Haberler

Bakanlar Kurulu Açıklaması...(1)

Hükümet, Sendikalar Kanunu ile Grev ve Lokavt Kanunu'nu Değiştirme Kararı Aldı. Sendika Kurucusu Olmak İçin Artık Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Olma Şartı Kaldırılırken, Sendikalara Yurt Dışında da Temsilcilik Açma İmkanı Getirilen Düzenleme ile Sendikaya Üye Olma Yaşı 16'den 15'e Düşürülüyor.

Hükümet, Sendikalar Kanunu ile Grev ve Lokavt Kanunu'nu değiştirme kararı aldı. Sendika kurucusu olmak için artık Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma şartı kaldırılırken, sendikalara yurt dışında da temsilcilik açma imkanı getirilen düzenleme ile sendikaya üye olma yaşı 16'den 15'e düşürülüyor.

Bakanlar Kurulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yaklaşık 5 saat süren bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından kurul gündemine ilişkin bilgi veren Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, kurulda Serbest Bölgeler ve Gümrük Kanunu'nda değişiklik öngören yasa tasarısının imzaya açıldığını bildirdi. Uluslararası ticareti geliştirmek üzere birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de serbest bölgeler ihdas edildiğini belirten Çiçek, bu ihdasla ilgili şimdiye kadar birçok çalışma yapıldığını, yeni baştan bu bölgelerin mevzuatını gözden geçirmek için bir çalışma yapıldığını söyledi. Çiçek, tasarının kısa sürede Meclis'te yasalaşmasını temenni ettiklerini bildirdi. Çiçek, toplantıda Çifte Kullanımlı Eşya ve Hassas Eşyanın Kontrole Tutulması Kanunu'nun da imzaya açıldığını belirtti. Küresel ve bölgesel barış açısından kitle imha silahlarında kullanılacak malzemelerin alım satımının belli kontrole, ihracat kontrolüne tabi tutulması gerektiğinin altını çizen Çiçek, bunların uluslar arası ticareti engellemeksizin kontrol altında tutulması ve alım satımının yapılması gerektiğini kaydetti. Çiçek, "Bir taraftan bunun güvencesi yapılmakta, diğer taraftan da sistemin basitleştirilmesi suretiyle dış ticaretin geliştirilmesi amaçlanmaktadır" diye konuştu.

SENDİKALAR YASASI DEĞİŞİYOR Hükümet Sözcüsü Çiçek, toplantıda AB müzakere sürecinde 19. fasılla ilgili olan iki önemli yasa tasarısını da görüştüklerini açıkladı. Çalışma hayatının iki temel yasası olan Sendikalar Yasası ile Grev ve Lokavt Kanunu'nun kurulda ele alındığını anlatan Çiçek, Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in sendikalarla görüştüğünü söyledi. Çiçek'in verdiği bilgiye göre düzenleme ile getirilen yenilikler şunlar:

"- Sendikaya üye olmak ve üyelikten çıkmak için aranan noter şartı kaldırılıyor.

- Sendikalara yurt dışında da temsilcilik açma imkanı getiriliyor.

- Sendika kurucusu olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma şartı kaldırılıyor.

- Üyelik aidatı olan bir günlük yevmiye serbest bırakılarak, her sendikanın üyelik aidatını kendisinin tayin etmesine imkan tanınıyor.

- Ülke genelinde işkolunda yüzde 10 olan baraj kaldırılıyor." Bakan Çiçek, 1983 yılından bu yana 14 defa değiştiği için bütünlüğü bozulan yasaların örgütlenme özgürlüğü önünde bazı sıkıntılara yol açtığını dile getirerek, "Bu iki yasayı da Meclis tatile girmeden çıkarmayı düşünüyoruz" dedi.

GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞA KARŞI KOMİSYON KURULDU Çiçek, toplantıda tarım sektörünü de masaya yatırdıklarını, sektörde yaşanan sıkıntılara ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in bir sunum yaptığını bildirdi. Türkiye'de vatandaşların önemli kısmının tarımda istihdam edildiğini belirten Çiçek, son zamanlarda enerji fiyatlarında önemli artış olduğunu, hem Türkiye'de hem dünyada son yılların en önemli kuraklığının yaşandığını vurguladı. Para piyasalarındaki dalgalanmaların tarım sektörü üzerinde de önemli baskı oluşturduğuna dikkati çeken Çiçek, Eker'in tarım sektöründe yapılabilecekler konusunda geniş kapsamlı bilgi verdiğini söyledi. Çiçek, tarımın desteklenmesi amacıyla Tarım, Maliye ve Hazine bakanlarının üçlü çalışma yapacağını, önümüzdeki süreçte desteklerin ne olacağını değerlendireceklerini kaydetti. Çiçek, tarıma yapılabilecek desteklerin gözden geçirileceği toplantıların ardından bir açıklama yapılabileceğini ifade etti.

Bir gazetecinin "Sendikaya üye işçilerin iş güvencesini sağlayacak düzenleme yer alıyor mu?" şeklindeki sorusu üzerine Çiçek, şunları söyledi:

"En son bu yasa 1983'te düzenlenmiştir. Sendikalarımızla oturuldu, görüşüldü. Endişeler, talepler ne varsa bu toplantılarda dile getirildi. Geriye dönük bir yanlış, eksiklik olduysa oturup bütün bunlar nereden kaynaklanıyor değerlendirmek gerekir. Bir özeleştiri yapmadan yasal düzenlemeler yapmak da yanlış oluyor. Hepimiz yanlış, eksik yapabiliriz. Bugüne kadar neden sendikalı sayısı bu düzeyde kalmıştır, konuşulur." (DA-CC-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title