Haberler

Bakandan Belediye Başkanlarına Uyarı

Güncelleme:

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, belediye başkanlarına kentleşme ile ilgili olarak uyarılarda bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar,

" Türkiye'de son 10 yılda yapılan konutların 5 milyonundan fazlası sağlam konutlardır"

"20 milyon konut stokumuzdan 5 milyonuna iyi diyoruz, geri kalan 15 milyonda da iyi konutlar var, ama Hakkari'den başlayan bir tanesi Orta Anadolu'dan geçen ve İzmir'e geçen, bir diğeri de Kuzey Anadolu'dan Türkiye'yi kat eden 24 bin 500 kilometre uzunluğundaki diri fay hatları üzerinde olan şehirlerimizdeki konutlarımızdan 6,5 milyonu elden geçirilmeye mahkum"

Türkiye Belediyeler Birliği tarafından "Belediye Başkanları Bilgilendirme Toplantısı" düzenlendi. Conrad Otel'de düzenlenen toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in yanı sıra birçok il ve ilçe belediye başkanları katıldı.

-BAKAN BAYRAKTAR-

Toplantıda bir konuşma yapan Bakan Bayraktar, belediyeler için en önemli unsurun para olduğunu belirtti. Paranın yanı sıra bilginin de önemine dikkat çeken Bayraktar, belediyelerin kaliteli hizmet için heyecanlı ve titiz olması gerektiğini ifade etti. Belediye başkanlarının halk tarafından seçildiğini dile getiren Bayraktar, seçilmiş olmanın ve halkla bütünleşmenin de çok büyük sorunlar getirdiğini bildiklerini ifade etti. İnsanların artık kentlerde yaşadığını kaydeden Erdoğan Bayraktar, "Türkiye'de kentleşme oranı yüzde 75'leri geçti. Bu durum belediyelerin üzerine ciddi yükler getirdi"dedi. Bayraktar, Türkiye'de özellikle 1950'lilerden sonra kentlere olan ilgiyle birlikte plansız yapılaşmanın zamanla şehirleri içinden çıkılamaz hale getirdiğini belirtti. "Afet Riski Alanlarının Dönüştürülmesi" yasası çıkardıklarını hatırlatan Bakan Bayraktar, bu yasanın ana ekseninin insanların can ve mal emniyeti hakkının esas olduğunu belirtti. Türkiye'deki kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin de konuşan Bakan Bayraktar, kentsel dönüşüm çalışmasının kolay bir iş olmadığına dikkat çekti.Bakan Bayraktar, Türkiye'nin şu anda kentsel dönüşümde çok başarılı belediyelerinin bulunduğunu söyleyerek, ancak çekingen kalan belediyelerin de olduğunu dile getirdi.

"KENTLERİMİZİ KAÇAK YAPILARDAN KURTARMALIYIZ"

Devlet olarak Türkiye'nin 160 noktasında kentsel dönüşüm yapıldığına dikkat çeken Bayraktar, " Ama bu yeterli mi değil. Artık kentlerimizi salaş ve kaçak yapılardan, mühendislik hizmeti almamış yapılardan, insanlarımıza gerçek hizmeti veremeyen yerleşim birimlerinden Türkiyemizi kurtarmak durumdayız. Bu bizim sorumluluğumuz. Bunun biz hükümet olarak buna inandık." şeklinde konuştu.

"KONUTLARIMIZDAN 6,5 MİLYONU ELDEN GEÇİRİLMEYE MAHKUM"

1999'da meydana gelen depremin Türkiye'de müthiş bir travma oluştuğunu, Türkiye'nin ekonomisini 45 saniyede yüzde 6-7 küçüldüğünü belirten Bakan Bayraktar, "Türkiye bunun hak etmiyor, ama o travma bize meseleleri önümüze getirip koyma, biz nerdeyiz, ne konumdayız meselesini önümüze getirdi. Türkiye'de son 10 yılda yapılan konutların 5 milyonundan fazlası sağlam konutlardır. Hepsi göreceli olarak mühendislik hizmeti almış yapılardır. 20 milyon konut stokumuzdan 5 milyonuna iyi diyoruz, geri kalan 15 milyonda da iyi konutlar var, ama Hakkari'den başlayan bir tanesi Orta Anadolu'dan geçen ve İzmir'e geçen, bir diğeri de Kuzey Anadolu'dan Türkiye'yi kat eden 24 bin 500 kilometre uzunluğundaki diri fay hatları üzerinde olan şehirlerimizdeki konutlarımızdan 6,5 milyonu elden geçirilmeye mahkum"dedi.

VALİ MUTLU VE BAŞKAN TOPBAŞ-

Toplantı da konuşan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Türkiye Belediyeler Birliği, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da kentsel dönüşüm çalışmasının önemine dikkat çekti. İki isimde Türkiye'nin deprem bölgesi olduğunu, bu nedenle sağlıksız yapılaşmalardan bir an önce kurtulunması gerektiğini belirtti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hüseyin Avni Mutlu İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title