Haberler

Bakan Zeybekci, Türk Eximbank Denizli Şubesinin Açılışını Gerçekleştirdi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "İnşallah 2017 yılı sonunda Türk Eximbank'ı, Türkiye'nin ihracatının yüzde 26'sının üzerindeki bir kısmı finanse eder hale gelerek, dünyada bir numara olacak.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "İnşallah 2017 yılı sonunda Türk Eximbank'ı, Türkiye'nin ihracatının yüzde 26'sının üzerindeki bir kısmı finanse eder hale gelerek, dünyada bir numara olacak." dedi.

Zeybekci, Türk Eximbank Denizli Şubesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yüzde 6 civarında büyümek zorunda olduğunu, işsizliğin ancak bu büyüme oranıyla düşürülebileceğini söyledi.

Ekonominin bu oranda büyümesi için ihtiyaç duyulan finansmanın ülkenin kendi tasarruflarıyla sağlanamadığını ifade eden Zeybekci, "Ya doğrudan yabancı sermaye girişini yoğun bir şekilde gerçekleştireceğiz ya da borç alacağız." dedi. Türkiye ne zaman yüzde 5,5'in üzerindeki bir büyümeye doğru gitse, önlerine cari açık probleminin konulduğunu anlatan Zeybekci, "Halbuki diğer bir yöntem daha vardı, o da Türkiye'nin değerlendiremediği yer altı ve yer üstü kaynaklarını, insan kaynaklarını değere dönüştürerek ihracatını gerçekleştirmek. Kimseye hesap ve faiz vermediği kendi öz kaynaklarını oluşturmak, dolayısıyla ihracata dayalı büyüme bu kadar önemli." diye konuştu.

"Türk mucizesi"

Zeybekci, Türkiye'nin ihracatının son birkaç yıldır 140-150 milyar dolar aralığında dönerek kendini tekrar ettiğini belirterek, şunları söyledi:

"Artık yeni şeyler söylemek, yeni şeyler gerçekleştirmek lazımdı. Türkiye'nin yeni, ikinci bir faza geçmesi gerekiyordu. 1983'te rahmetli Turgut Özal ile ihracata dayalı büyüme yolculuğuna çıktığımızda dış ticaret hacmimiz 5 milyar dolardı. Bugün Denizli, tek başına Türkiye'nin o zamanki toplam dış ticaret hacmini fazlasıyla gerçekleştirir hale geldi. Bu bir Türk mucizesiydi aslında. Gerçekten büyük bir başarıydı ama artık birinci faz bitti, birinci fazın sonuna geldik. A bölümü bitti artık B bölümüne geçmemiz lazım. Onun için yeni dönemde Türkiye olarak ihracat seferberliği başlatmak, yeniden bir ihracat atılımına geçmek için gerekli tedbirler alıyoruz."

Yeni dönemde, yeni ürünler üretmenin yanı sıra yüksek teknolojiye yatırım yapılması gerektiğine işaret eden Zeybekci, bunun için birçok alanda önemli destekler sağladıklarını hatırlattı.

"Türk Eximbank'ı dünyada bir numara olacak"

Bu çerçevede Türk Eximbankın desteklerine dikkati çeken Zeybekci, şöyle devam etti:

"İnşallah 2017 yılı sonunda Türk Eximbank'ı dünyada bir numara olacak, yüzde 26'yı geçecek. Yani Türkiye'nin ihracatının yüzde 26'sının üzerindeki bir kısmını finanse eder hale gelerek dünyada bir numara olacak. Sonra da tabi ki arkasını getireceğiz, daha ileriye doğru götüreceğiz. Farklı şeyleri desteklemeye başladık. Müteahhitlerimiz yurt dışında proje aldıklarında, bir ihale aldıklarında o müteahhidimiz Türkiye'den ürün aldığında, oradaki proje için Türkiye'den götürdüğü Türk malı olan her ürünü sıfır faizle yüzde 100 destekliyoruz. Yani yeter ki Türkiye'den mal alsın götürsün. Onun mal aldığı yere parasını Eximbank veriyor sıfır faizle. Şimdi yurt dışındaki diğer ülkeler, yabancı ülkelerdeki müşterilerimiz, 'Şu görmüş olduğunuz ürünü, şu görmüş olduğunuz makineyi, şu görmüş olduğunuz fabrikayı Türk Eximbank'ından almış olduğum krediyle yaptım veya satın aldım' diyecek. Faiz oranları da Alman Eximbank'ının, ABD Eximbank'ının faiz oranı neyse o oranlardan verecek. Eximbank'ın maliyeti yüksekse aradaki farkı Hazine'den, bütçe kaynaklarından hükümet olarak kapatacağız."

Zeybekci, dünyanın önemli merkezlerinde Eximbank şubeleri açacakları bilgisini verdi.

Bakan Zeybekci, "142 küsur milyar dolardan 2017 yılı içinde ihracatımızı 155 milyar dolar seviyesine getireceğiz. Hedefimiz 153 milyar dolar ama sizlerin gayretleriyle, sizlerin bizimle yakın temasınızla bunu gerçekleştireceğiz. Bizimle yakın temas halinde olun. Ekonomi Bakanlığı ile Eximbank ile ihracatçı birlikleriyle yakın temas içinde olun." diye konuştu.

Nihat Zeybekci, Eximbank'a yapılan başvurulara ilişkin olarak da "6 gün içinde değil 1 gün içinde cevap vermek zorundalar. 1 gün içinde Eximbank başvurunuzu cevaplamak zorunda." ifadesini kullandı.

"16 Nisan'dan sonra Türkiye'yi tutabilene aşk olsun"

Türkiye'nin, 16 Nisan'da yeni bir seferberliğe başlayacağını dile getiren Zeybekci, şunları kaydetti:

"16 Nisan'dan sonra Türkiye'yi tutabilene aşk olsun. Son 5 yıldan beri her şeyiyle ertelediğimiz, özel sektör yatırımlarını ertelediğimiz, tüketimi ertelediğimiz, birçok şeyi ertelediğimiz dönem 16 Nisan'dan sonra bitiyor. 16 Nisan'dan sonra hep beraber büyük bir seferberliğe başlıyoruz. Yeniden yatırım seferberliği, yeniden üretim seferberliği, yeniden ihracat seferberliği, yeniden istihdam seferberliği, büyük bir coşku içinde büyüyen, kalkınan, artık durmadan yukarıya doğru giden, artık büyürken, ilerlerken, ihracat yaparken, istihdamını artırırken, 'ne zaman paçamdan çekilecek' diye sağına soluna bakmadan devamlı önüne bakan bir Türkiye olacak."

Kaynak: AA / Ekonomi

Turgut Özal Denizli Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title