Haberler

Bakan Zeybekci: (Dolar Kuru) Öngörülerimiz Bizim Biraz Daha İneceği Yönünde

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, CNR EXPO Center'da düzenlenen 21. İstanbul Uluslararası Ev Tekstili Fuarı'nın açılışına katıldı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, CNR EXPO Center'da düzenlenen 21. İstanbul Uluslararası Ev Tekstili Fuarı'nın açılışına katıldı.

Zeybekci açılış töreninde yaptığı konuşmasında fuarları destekleyeceklerini ifade ederek, "Bakanlık olarak belki bu döneme yetiştiremedik ama bu fuar gibi Türkiye'de yapmış olduğumuz, İzmir'deki mermer fuarı gibi birkaç farklı fuarı, nasıl ki yurtdışındaki fuarı destekliyoruz, aynı şekilde desteklemekle ilgili inşallah bir daha ki fuara yetiştireceğiz. Çünkü bunu destekleyememek bana zul geliyor. Evteks Fuarı'nı destekleyemiyor olmak mağlubiyet gibi geliyor. İnşallah bunu da mermer fuarı dahil olmak üzere, burası, birkaç tane daha referans fuar var şu anda tespit ettiğimiz 4 veya 5 fuar var. Önce bunlardan başlayarak, bunlarda ki bütün katılımları bütün her şeyi desteklemek inşallah bir daha ki dönemde gerçekleştireceğimiz bir başarı olacak" dedi.

Bakan Zeybekci, fuarlar dışında tasarım anlamında da şirketlere destekler verileceğini dikkat çekerek, "Tasarım destekleriyle ilgili; tasarımı kendi bünyenizde kurmanız dışındı, kendi bünyenizde tasarımı kurduğunuz zaman bunu destekliyoruz. Tasarımı satın alırsanız, bunun da müjdesini size vereyim; tasarımı satın aldığınızda da destekleyeceğiz. Bunu sadece tekstil, konfeksiyonda değil, diğer sanayi gruplarında, ürünlerinde de biz bunları desteklemeye devam edeceğiz. Türkiye olarak eskisi gibi 'vah vah yatırımcımız başka ülkelere kaçtı' demiyoruz. Biz diyoruz ki 'gidin dünyada önemli noktalarda hakim olun. Teknoloji şirketlerini satın alın, dağıtım kanallarını da satın alın.' Bunları da desteklemek için inşallah aynı ileri teknoloji şirketlerinde ki satın almalar gibi bunları da destekliyor olacağız" diye konuştu. Bakan Zeybekci konuşmasının sonunda, 19 Mayıs, Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını kutlayarak, "Akif'in 'Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın' dediği o sözleri, Allah bir daha bu millete IMF kapılarında dilenen, Dünya Bankası'nda Ekonomi Bakanı getirten, o namertte muhtaç olduğu günleri göstermesin diyerek herkesi sevgiyle selamlıyorum" dedi.

MUTLU EVLİLİĞİN SIRRI

Bakan Zeybekci, açılışın ardından fuarı gezdi. Zeybekci, fuarda standı bulunan eşi Ayşen Zeybekci'yi de ziyaret etti. Nihat Zeybekci ve eşi Ayşen Zeybekci gazetecilerin sorularını yanıtladı. Biz gazetecinin, "Sayın Bakanımız eve ne sıklıkta uğruyor, şikayetçi misiniz?" sorusun üzerine Ayşen Zeybekci, "Nihat Bey'den şikayetçi olmam mümkün değil. Ondan Allah Razı olsun. Gerçekten memlekete sahip çıkıyor ve memleket için çalıştığından dolayı şikayetçi değiliz ama özlüyoruz, tüm aile olarak özlüyoruz, en çok da çocuklar özlem duyuyorlar babalarına" dedi.

Zeybekci'nin "Haftalar boyunca uğramadığımız oluyor" demesi üzerine de eşi Ayşen Zeybekci şunları kaydetti:

"Akşam geç gelip, sabah erken çıkmasından dolayı eve gelmiş olmasının da çok fazla anlam ifade etmediği zamanlarda oluyor."

Bakan Zeybekci ardından, eşinin firmasıyla ilgili olarak, "Burası bizim ilk göz ağrımız. 1993 yılında, 16 çalışanımızla kurduğumuz, şimdi gelmiş olduğumuz noktada da yaklaşık olarak 800'ün üzerinde çalışanımızla gurur duyduğumuz bir aile haline geldi. Biz ülkeye hizmet etmeye çıktığımızda Ayşen Hanım sağ olsun hem işleri yönetiyor, hem çocuklarımıza bakıyor, bana da bakıyor tabi" dedi. Zeybekci, bir gazetecinin mutlu evliliğin sırrını sorması üzerine ise "Saygı ve birbirimizi kayıtsız şartsız desteklemek, beni kayıtsız ve şartsız destekliyor, zaten onun benim desteğime ihtiyacı yok" şeklinde konuştu.

"SERBEST PİYASA EKONOMİSİNDE BÖYLE BİR ŞEY YOK YANİ FİKSLEMEK DİYE BİR ŞEY YOK"

Bakan Nihat Zeybekci, dolar kurunda ki aşırı oynaklığın, bunun ihracata etkisini yönünde sorulan soruya ise şöyle yanıt verdi:

"Gerek faizin üzerinde, gerekse TL'nin değeri üzerinde seçimlerden kaynaklanan, seçimleri fırsat bilen spekülasyon amaçlı bazı manipülasyonların, bundan rant sağlamaya çalışanların sebep olduğu bir köpük, bir marj vardır. O marjda 2.75 seviyesinden, 2.57'lere kadar indi. Öngörülerimiz bizim biraz daha ineceği yönünde. İnme iyi midir, kötü müdür? Onu tartışmıyorum. Ama biraz daha inmesi, doğrudan bunun faiz üzerinde etkisini göstermesi ve dolayısıyla enflasyon üzerinde 2015 yılında etkisini görmesi anlamında bunları söylüyorum. Türkiye'de kur tahmini veya 'ihracatçıların sabit bir kuru olsun, insanlar rahat rahat işini yapsın'… Serbest piyasa ekonomisinde böyle bir şey yok yani fikslemek diye bir şey yok. Fikslediğiniz anda bunun maliyeti var. Bunu maliyet olarak siz katlanmıyorsanız, devleti katlandırmak veya bütçeyi katlandırmak, hazineyi katlandırmak zaten doğrudan milletin üzerine yüklenen bir yük olur. Onun için serbest ticaret ekonomisinde böyle bir fiksleme mümkün değil. Şu anda iyi noktaya doğru gidiyoruz ama bunun daha üzerinde bir miktar daha köpük var. Faizin üzerinde biraz daha çok bir marj var. Geçen hafta söylediğimiz; 8 Haziran'da ki seçim sonuçları net algılanmaya başladığı için piyasalar bunu satın almaya başlar, 8-9 Haziranmış gibi davranmaya başlar dediğimiz bu günlerdi. Bunun çok net bir şekilde yaşandığını göreceğiz." - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Türkiye İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title