Haberler

Bakan Zeybekçi: 'Ab'ye Girelim mi Girmeyelim mi Diye Halkımıza Soracağız'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi Viyana’daki temasları sırasında Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Öğrenci Derneği’nin WONDER’de düzenlediği “Türkiye’de Ekonomi “ konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Zeybekçi konuşmasında AB üyelik sürecini tamamlamak istediklerini belirterek, “ Viyana'da "2002'de IMF'nin gönderdiği ekonomi bakanlarıyla yönetilen Türkiye'den, milli gelire oranla en fazla bağış yapan ülke haline geldik. Türkiye'nin amacı tam üyelik sürecini tamamlamaktır ama bütün standartları tamamladıktan sonra Avrupa Birliği üyesi olsak ne olur, olmasak ne olur. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecini tamamlamak istiyoruz. Fakat bütün standartları tamamladıktan sonra Avrupa Birliği üyesi olsak ne olur, olmasak ne olur. Hakikaten dünya hızla değişiyor, ideolojik bloklaşmanın yerini ekonomik bloklaşma aldı. Avrupa Birliği bunun ön önemli örneğidir. Türkiye'nin 53 yıldır bıkmadan, usanmadan AB'ye üye olmaya çalıştığını ve halen üyelik yolunda aday ülkedir. Biz adaylıktan emekli olacağız galiba” dedi.

1990’lı yılların ardından Türkiye’nin hızla geliştiğini kaydeden Zeybekçi, “ Türkiye'nin dış ticaretini 4,5 milyar dolardan 500 milyar dolara çıkardık. 3 Kasım 2002 öncesinde çok büyük badireler atlattık. Türkiye'ye 1990'lı yıllarda diz çöktürüldü ve IMF tarafından yönetilen bir ülke haline gelmişti. IMF Türkiye şefi yetkilileri Türkiye’ye geldiğinde Bakanları sıraya dizerdi. Ödevlerinizi yaptınız mı yapmadınız mı diye onlardan hesap sorardı. Ödevlerinizi yaptınız mı diye hesap sorardı, kontrol ederdi. Ödevleriniz yapmadıysanız IMF’nin Türkiye’ye olan kredi dilimleri ki milletin 3 Kasım 2002 seçimleriyle bu olumsuz gidişe "dur" dedi. 2002'de IMF'nin gönderdiği ekonomi bakanlarıyla yönetilen Türkiye'den, milli gelire oranla en fazla bağış yapan ülke haline geldik” dedi.

Türkiye’nin bugün Avrupa’nın en önemli ekonomileri arasında yer aldığına dikkat çeken Zeybekçi, “Çöküşün eşiğindeki ülkenin 12 yılda milli gelirinde 3,6 kat reel artış sağladı. Türkiye'nin bugün dünyanın 17, Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi haline geldi ve krizlere rağmen yüzde 5 oranında büyüdü. ABD ile AB arasında Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklık Anlaşması'na (TTIP) anlaşmasının içinde gümrük birliği yoksa sürdürülemez hale gelecek. Türkiye tam üyelikten asla vazgeçmedi, vazgeçmeyecektir ama biz şunu söylüyoruz. Türkiye'nin amacı tam üyelik sürecini yaşamak ve tamamlamaktır. Fakat bütün standartları tamamladıktan sonra O gün geldiğinde Avrupa Birliği üyesi olsak ne olur, olmasak ne olur. Biz çünkü bütün süreci tamamladığımızda Türkiye AB’ne girebilir hale geldiğinde Avusturya ve Fransa hukuksuz bir şekilde bunu referanduma götürme kararı aldı. O gün geldiğinde biz de Türkiye olarak referanduma götüreceğiz. Biz de halkımıza soracağız, milletimize soracağız. AB’ye girelim mi girmeyelim mi diye.Ama bu demek değildir ki AB’ye karşıyız. AB bizim için standartları itibariyle bir stratejik hedeftir. Biz AB’ve ABD ile TTIP anlaşması içinde yer almak istiyoruz. Afrika’da ABD’nin bir askeri üstü var. Japonya’nın askeri üstü var. İtalyanların askeri üstü var.Fransızların askeri üstü var” dedi.

Konuşmasında Türkiye’nin Cibuti’ye muhteşem bir üst kurduğuna dikkat eden Zeybekçi, “Şimdi oraya Türkiye yeni bir üst kuruyor. Çok büyük bir üs kuruyor. Bu üs başkaları gibi askeri bir üs değil. Türkiye Cibuti’ye muhteşem bir üs kuruyor. Oraya yeni bir Türkiye inşa ediyor. 99 yıllığına bize tahsis edilen bir alanda Türk bayrağının dalgalandığı içinde bütün kuralları bizim koyduğumuz sade ve sadece orada Türk firmalarının yer alacağı ilk başlangıçta 5 bin dönüm arkasındanda devam edecek. Kendi içinde bir limanı olan yeni bir ekonomik alan kuruyor. Oradan Orta Afrika birliği dediğimiz yaklaşık olarak 600 milyon nüfusa ulaşılan bir coğrafyaya artı oradan Türk firmaları oradan devam etsin diyoruz‘‘ dedi.

Konferansa Bakan Zeybekçi’nin yanı sıra Ak Parti İstanbul Milletvekilleri Belma Satır, Nureddin Nebati, Harun Karaca ile Viyana Büyükelçisi Hasan Göğüş, Başkonsolos Tayyar Kağan Atay ve çok sayıda davetli vatandaş katıldı.

MEHMET EMİN AVCI 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Cibuti Viyana Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title