Haberler

Bakan Yılmaz, Aa Editör Masası'na Konuk Oldu

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Gerek bizim liselere kayıt sisteminde gerekse Yükseköğretim Kurulunun liselerden üniversitelere geçiş sisteminde yaptığı değişikliklerin bütün amacı 21. yüzyılı Türkiye'nin yüzyılı yapmaktır.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Gerek bizim liselere kayıt sisteminde gerekse Yükseköğretim Kurulunun liselerden üniversitelere geçiş sisteminde yaptığı değişikliklerin bütün amacı 21. yüzyılı Türkiye'nin yüzyılı yapmaktır." dedi.

Yılmaz, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminin kaldırılmasının ardından, liselere geçişte uygulanacak yeni modeli açıkladı, editör ve muhabirlerin sorularını yanıtladı.

"Öğrenciler yaşadıkları muhite göre okul seçtiklerinde aynı sınıfta başarılı ve başarısız öğrenciler bir araya gelecek. Bu sorunu nasıl çözeceksiniz, eğitim düzeyini mi artıracaksınız? Öğretmen bu iki öğrenciden hangisine odaklanacak?" sorusu üzerine Yılmaz, öğretmenin liderlik rolünün, pedagojik eğitiminin burada ortaya çıkacağını belirtti.

Konya'daki üniversite sınavı birincisi görme engelli Fulya Akkaya'nın, engeline rağmen normal okulda okuduğunu, öğretmeninin sadece onu dikkate alarak "Daha az bir müfredatla eğitimimizi tamamlayalım" demediğini ifade eden Yılmaz, eğitimde kalitenin esas olduğunu, bunun artırılmasına yoğunlaşılacağını söyledi.

Bir cevher ve okyanus olan öğrencinin ne verilirse onu alacağına dikkati çeken Yılmaz, "21. yüzyılda ne gerekiyorsa öğretmenimiz onu verecektir öğrenciye. Alttakine göre değil üsttekine göre kendisini hazırlayacaktır öğretmen. Alttaki de gelir mi? Gelir. 'Doğru yol budur' diye 'Sen bir yürü de bak ne gelenler göreceksin' derler. Arkadan da kesinlikle başarılıları izleyenler olacaktır. Bunun bilimsel gerçekliğe daha uygun olduğunu söylüyoruz. Bilmeyenleri bir arada tutmaktansa içlerinde çok daha iyi bilenin olması o sınıftaki eğitim kalitesini artırır." diye konuştu.

Yılmaz, "Öğretmenler bu düzeyde mi sizce? Çalışmayanların da seviyesini yükseltebilecek eğitimleri var mı sizce öğretmenlerin?" sorusu üzerine, Türkiye'de sağlık, ihracat, ulaştırma ya da başka bir alandaki başarıya imza atanların tümünün Türkiye'deki eğitim sisteminden çıktığını anlattı.

Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizim iddiamız şu; biz 80 yılda yapılanlardan daha iyisini çok kısa bir süre içinde yaptık. Eksiğimiz, hatamız olabilir. Şu kesindir, tartışmasızdır, bazı alanlarda 80 yılda yapılanların kat kat fazlasını yaptık. 2023 hedefleri koyduk. Bu hedeflerle bilgi ekonomisine geçeceğiz. Eğitimin katkısını artırmadan, yüksek katma değerli ürün üretmeden, bunları ihraç etmeden 2023 hedeflerini yakalayamayacağımızı biliyoruz. Şu anda Türkiye'nin ihracatının kilogram bedeli 1,5 dolar. ATAK helikopteri ihraç ederseniz 5 bin dolar olur bu. Çok mesafe aldık ama almamız gereken mesafe de var. Gerek bizim liselere kayıt sisteminde gerekse Yükseköğretim Kurulunun liselerden üniversitelere geçiş sisteminde yaptığı değişikliklerin bütün amacı 21. yüzyılı Türkiye'nin yüzyılı yapmaktır. Buna inanıyorum, doğru bir yoldayız."

"Türk eğitimi iyi bir yere gidiyor"

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın İnsani Gelişmişlik Raporu'ndaki rakamlara ilişkin bilgi veren Bakan Yılmaz, milli gelirin 2002'de İsviçre'de 301 milyar dolar, İsveç'te 264 milyar dolar, Hollanda'da 467 milyar dolar, Türkiye'de de 236 milyar dolar olduğunu aktardı. Yılmaz, 2016'da milli gelirin İsviçre'de 660 milyar dolara, İsveç'te 511 milyar dolara, Hollanda'da 761 milyar dolara, Türkiye'de ise 860 milyar dolara çıktığını söyledi.

2002'de İsviçre, Hollanda ve İsveç'in gerisindeyken Türkiye'yi "beşeri sermaye"nin öne geçirdiğini ifade eden Yılmaz, bunun elmastan da altından da çok daha nitelikli olduğunu belirtti.

1980'li yıllarda milli gelirden eğitime Türkiye'nin yüzde 1,2, Almanya'nın yüzde 4,8, İtalya'nın yüzde 4,9 pay ayırdığını anlatan Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:

"80'li yıllarda Almanya'nın dörtte biri eğitime kaynak ayıracaksınız, ondan sonra ' Almanya'yı niye geçemedik' diye hayıflanacaksınız. Öyle değil. 90'lı yıllarda milli gelirinizden eğitime 2,2 ayıracaksınız, ' Almanya yine 4,8 ayırıyor, yine Almanya'nın önüne geçemedik' deniliyor. Şimdi Almanya kaç ayırdı? 4,8 - 4,9 ayırıyor. Biz kaç ayırıyoruz? 5,8'den fazla ayırıyoruz, 5,1 kamu ayırıyor, 0,7 özel sektör ayırıyor. İl özel idarelerinin bütçelerinden eğitime ayrılan miktarlar var, bunlara onlar dahil değil. Artı, vatandaşın hibeleri var, onlar da dahil değil. Dün Avrupa ülkelerinden daha az milli gelirinize kaynak ayırırken bugün daha fazla ayırıyorsunuz. Diyorum ki Türk eğitimi iyi bir yere gidiyor."

Yapılanların hizmetlerde eğitimin büyük katkısı bulunduğunu söyleyen Yılmaz, "Eksiklerimizi de kabul ediyoruz. Onu da daha iyi, daha kaliteli eğitimle gidermeye çalışıyoruz." dedi.

Sınıftaki öğrenci sayısı

10. Kalkınma Planında, kaliteli eğitim için bir sınıftaki öğrenci sayısının kabul edilebilir sayıda olması gerektiğinin yer aldığını hatırlatan Yılmaz, göreve geldiklerinde 36 olan bir sınıftaki öğrenci sayısını, 24'e düşürdüklerini aktardı. Yılmaz, kaliteli bir eğitim için ilave derslikler yapıldığını kaydetti.

Kaliteli eğitim için öğretmen başına düşen öğrenci sayısının da önemli olduğuna dikkati çeken Yılmaz, bu sayının da 28'den 17'ye indirildiğini belirtti. Yılmaz, Japonya ve Kore'de öğretmen başına düşen öğrenci sayısının Türkiye'den fazla olduğunu vurguladı.

Bakan Yılmaz, "Bazıları bir rapordan Türkiye aleyhine olan bir cümleyi buluyor. 'Bak böyle' diyor, herkes de onu tekrar ediyor. Eğer siz öyle bakarsanız her ülke için bir negatiflik, eksiklik bulursunuz." diye konuştu.

UNESCO'nun eğitim raporunda "Türkiye'de engellilere eğitimin fazla verilmediğine" ilişkin bir cümle geçtiğini aktaran Yılmaz, okula gelemeyen engellilerin evlerine öğretmen gönderdiklerini kaydetti.

"200 binin üzerinde engelliye eğitimi kaynaştırma eğitimiyle veriyoruz." diyen Yılmaz, bu konuda çok büyük mesafe kaydedildiğini dile getirdi.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Politika

Cevdet Yılmaz Almanya Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title