Haberler

Bakan Yılmaz: 2002 -2009 Arası Petrol Bazlı Fiyat Artışlarının Ek Maliyeti 108 Milyar Dolar

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, yenilenebilir enerji kaynaklarının önemine dikkat çekerek, "Petrol bazlı fiyatlardaki artışlardan dolayı 2002-2009 yılları arasında ödediğimiz ek maliyet 108 milyar doları buldu. Yenilenebilir enerjiyle bu rakamı düşüreceğiz" dedi.

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Ankara Hilton Otel'de düzenlenen "Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve enerji verimliliğinin artırılması projesi" programına katıldı. Bakan Yılmaz burada yaptığı konuşmada, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde uygulanacak olan projenin bölgede istihdamdan, enerji verimliliğine; turizmden tarım sektörüne kadar bir çok alana fayda getireceğini ifade etti.

-KÜRESEL ISINMA TÜRKİYE'NİN DE İÇİNDE BULUNDUĞU BÖLGEYİ ÇOK ETKİLEYECEK-

Küresel ısınmanın Türkiye'nin de içinde bulunduğu bölgeyi çok etkileyecek bir süreç olduğunu ifade eden Bakan Yılmaz, bunun önüne geçebilmenin hiçbir ülkenin tek başına yapacağı çabalarla mümkün olmayacağını ifade etti. Yılmaz, "Küresel anlamda iş birliği yapılmalı. Türkiye'de bu sürece başından beri destek veriyor" dedi.

-EK MALİYET 108 MİLYAR DOLARI BULDU-

Türkiye'nin enerjiye bağımlı bir ülke olduğunu dile getiren Yılmaz, "Enerji ithal eden bir ülkeyiz, bugün cari açığın aşağı yukarı tamamı bununla ifade edilebilir. Milli gelirin yüzde 5'i civarında bir enerji ithalatımız var. Türkiye bir taraftan yerli enerji kaynakları geliştirirken bir taraftan da yenilenebilir enerji kaynaklarını hayata geçirmek zorunda" diye konuştu.

Türkiye'nin ithal ettiği enerji için sadece petrol bazlı fiyatlardaki artışlardan dolayı 2002-2009 yılları arasında ödediği ek maliyetin 108 milyar doları bulduğunu ifade eden Bakan Yılmaz, " Eylem planımızın bir taftan bu maliyetlerinin ileride en düşük seviyelere çekilmesine diğer taraftan da bölgede yaratacağı istihdam ile bölgeye katkı sağlayacağına inancımız tamdır" dedi.

-GAP EYLEM PLANI HIZLA HAYATA GEÇİRİLİYOR-

Güneydoğu Anadolu Bölgesi için yenilenebilir enerji kaynakları kullanım projesinin son derece önemli olduğunu ifade eden Yılmaz, "Başbakan'ımız 2008 yılında bir GAP eylem planı ilan etti. GAP eylem planında 2008-2012 döneminde GAP ile ilgili büyük çalışmalar ve yatırımlar gerektiren programları hızla hayata geçireceğiz" dedi.

Bakan Yılmaz, eylem planının bir taraftan Türkiye'nin enerji politikalarını desteklediğini diğer taraftan da sosyal kalkınma ve insani hedeflere hizmet ettiğini savundu.

-BÖLGEDE İSTİHDAM ARTACAK-

Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğine ilişkin çalışmaların aynı zamanda Türkiye'nin ve dünyanın istihdamına da büyük oranda katkı sunacağını dile getiren Bakan Yılmaz, "Eylem planının bir ayağını da bölgede göçün azaltılması ve istihdamın arttırılması oluşturuyor. Yenilenebilir enerji konularından bir araç olarak istifade edeceğiz. Bu konuda yapılacak çalışmalarla bölgeye gerek ara eleman gerekse takviye eleman alma açısından geleceğe hazırlamak açısından imkan sunacaktır. Bölgeye kısa vadeli bir hareketlilik getirmenin yanı sıra daha uzun vadeli olarak yeni istihdam olanakları getireceğiz" dedi.

-TEMEL AMAÇ ÖZEL SEKTÖRÜN İŞİ ÜSTLENMESİ-

GAP eylem planı kapsamında sanayi, hizmet, turizm ve tarım sektörlerinin de göz ardı edilmediğini ifade eden Bakan Yılmaz, "Eylem planının uygulama aşamasında tüm bu sektörlere ilişkin tetikleyici girişimlerimiz var. Eylem planı içinde bölgedeki sanayi tesisleri tarafından binalara yönelik olarak ısı pompası ve elektrik üretimi amaçlı araçlar için program yürütülüyor.

Programları kamu kaynaklı olarak yürüttüklerini ifade eden Bakan Yılmaz, "Ancak bizim kamu kaynaklarını kullanarak yapacağımız bu girişimler örnek mahiyetinde olacak. Biz özellikle özel sektörün ve sivil toplumun gerçekleştireceği bir yapı olmasını istiyoruz.Biz aslında bu yatırımların ticari açıdan da örnek olabilecek bir yapı olduğunu vurgulamak istiyoruz. Bizim esas isteğimiz bu süreci özel sektörün sivil toplumun alacağı inisiyatifle ticari faaliyeti sürdürme potansiyelidir" dedi.

-HAYVANSAL ATIKLARDAN BİO-GAZ ÜRETİLECEK-

GAP eylem planının tarım sektörüne getireceği yeniliklere de değinen Bakan Yılmaz, "Tarım sektöründe güneş enerjisiyle çalışan sulama pompalarının tarım sektöründeki kullanımın artırılması için çalışmalar yürüteceğiz. Bio-kütle kaynaklı pamuk ve buğday artıkları başta olmak üzere ısı ve elektrik üretim imkanlarını değerlendireceğiz ve hayvansal atıklardan bio-gaz ve elektrik üretimine ilişkin pilot projeleri harekete geçireceğiz" diye konuştu.

-YEŞİL TURİZM YAYGINLAŞMALI-

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin turizm potansiyelinin önemli olduğunu dile getiren Bakan Yılmaz, "Hükümetimiz tarafından hayata geçirilen teşvik sisteminin de katkıları ile birlikte son dönemde bölgede turizm yatırımlarında ciddi bir artış görüyoruz. Eylem planımızın ayaklarından biride bölgedeki turizm potansiyelini daha iyi değerlendirilebilmektir. Bunun için yeşil turizmin yaygınlaştırılması gerekiyor. Bu konuda da bölgede çeşitli turistik tesislerde enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kullanımına yönelik fizibilite çalışmaları yapıyoruz" şeklinde konuştu.

-GAP YENİLENEBİLİR ENERJİ VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ MERKEZİ KURULUYOR-

GAP İdaresinin desteğiyle Harran Üniversitesi'nde GAP Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Merkezi kurulma çalışmalarının son aşamaya geldiğini dile getiren Bakan Yılmaz konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bölgenin diğer üniversitelerinden diğer araştırmacılarında yer alacağı bu merkez termal güneş enerjisi ve GAP bölgesinde rüzgar değerlerini ölçen rüzgar araştırmalarına ve Türkiye ile Ortadoğu bölgesinde teknoloji danışmanlık hizmetlerine kadar çeşitli laboratuar ve danışmanlık hizmetleri sunacak olan birimler kurulacak. Yakın zamanda hayata geçmesini beklediğimiz bu sektörün özel sektörümüzün de destek ve alakası ile hem bölgeye hem de Tüm Türkiye'ye yönelik başarılı projeler hayata geçirtecektir."(ANKA)

(BRŞ/ÖMR)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Hüseyin Yener kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gönen Belediye Başkan adayı Hüseyin Yener kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Gelendost Belediye Başkan adayı Hüseyin Yalçın kaç yaşında, nereli? Ercan Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Isparta- Eğirdir Belediye Başkan adayı Ercan Yılmaz kaç yaşında, nereli? Abdülkerim Akkaya kimdir? Memleket Partisi Artvin Arhavi Belediye Başkan Adayı Abdülkerim Akkaya Kaç yaşında, nereli? Adil Gürbüz kimdir? Memleket Partisi Artvin Ardanuç Belediye Başkan Adayı Adil Gürbüz Kaç yaşında, nereli? Turgay Şirin kimdir? Memleket Partisi Ardahan Çıldır Belediye Başkan Adayı Turgay Şirin Kaç yaşında, nereli? Yıldırım Öztuğ kimdir? Memleket Partisi Afyonkarahisar Dazkırı Belediye Başkan Adayı Yıldırım Öztuğ Kaç yaşında, nereli? Hüseyin Yakaryılmaz kimdir? Memleket Partisi Adıyaman Yaylakonak Belediye Başkan Adayı Hüseyin Yakaryılmaz Kaç yaşında, nereli? Hayriye Yıldız kimdir? Zafer Partisi Isparta- Atabey Belediye Başkan adayı Hayriye Yıldız kaç yaşında, nereli? Berat Doğan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Aksu Belediye Başkan adayı Berat Doğan kaç yaşında, nereli? Oğuz Emre Gökal kimdir? Zafer Partisi Hatay- Yayladağı Belediye Başkan adayı Oğuz Emre Gökal kaç yaşında, nereli? Akaryakıt fiyatları 3 haneli rakamlara mı çıkıyor? Cumhurbaşkanlığı ne dedi? Suphi Yıldız kimdir? Zafer Partisi Hatay- Samandağ Belediye Başkan adayı Suphi Yıldız kaç yaşında, nereli? Salih Savaşlı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Reyhanlı Belediye Başkan adayı Salih Savaşlı kaç yaşında, nereli? Abdullah Kadayıf kimdir? Zafer Partisi Hatay- Payas Belediye Başkan adayı Abdullah Kadayıf kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title