Haberler

Bakan Yıldız'dan "Konut Karşılığında Petrol" Açıklaması

Taner Yıldız, "Petrol fiyatlarının nasıl seyir edeceği önemli. Eğer böyle bir ticarete başlarsak ve bunda mutabık kalırsak karşılıklı barter (değiş-tokuş) sistemini yapma imkânımız olacak." dedi

Venezuela'daki temaslarını tamamlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Azerbaycan'a gitti. Özel bir uçakla Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye hareket eden Bakan Yıldız yolculuk öncesi Atatürk Havalimanı VIP Salonu'nda bir basın toplantısı düzenledi.

PETROL SAHALARINI GEZDİ

Venezuela'daki temasları hakkında bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Bu gezide üç ana hedefimiz vardı. Bunlardan bir tanesi petrol ve diğeri doğalgazdı. Dünyada ciddi bir rezervi bulunan ve şuan da son yapılan rezer tespit çalışmalarıyla dünyada birinci sıraya yerleşen Venezuela da petrol geliştirme ve arama üretim faaliyetleri ile ilgili ne yapabiliriz bu konularda görüşmelerde bulunduk. Değerli meslektaşımız Ramirez ile yaptığım görüşmeler ve toplantılarda hatta sahalara, rafine merkezlerine giderek Venezuela içerisinde yaklaşık 400 kilometrelik bir mesafe içerisindeki hem uçakta hem helikopterlerle farklı sahaları gezerek de ciddi bir tespit yaptık. Bize kendileri de iki blok sahayı teklif ettiler. İlgili heyetimiz orada bir çalışma yapacak, teknik değerlendirme bulunacaklar. Türkiye'ye ucuz petrolün girebilme ihtimalini ve kendi portföyünü geliştirme olasılıkları üzerinde duracaklar iyi bir sonuç çıkacağının kanaatindeyim. Özellikle gerek ham madde ile alakalı konularda gerekse ürün ve mamüllerle alakalı konularda daha farklı çeşitlendirdiğimiz bir yapının Türkiye'de oluşturulmasını sağlamak istiyoruz. Akdeniz ve Karadeniz'deki kendi petrol satışları için petrol depolama tesislerine ihtiyacı olduklarını söylediler. Bu depolama hizmetlerinde bizlerin de ülkemizde bu tür faaliyetleri yapabileceğimizi ve coğrafya olarak uzak olan bu bölgenin de beraber çalışabilme imkanlarını değerlendirdik." dedi.

2 MİLYON KONUTA İHTİYAÇ VAR

Venezuela Devlet Başkanı Chavez 'in Türkiye'deki kentsel dönüşüm projeleri ve TOKİ'nin yaptığı çalışmaları yakından takip ettiğini belirten Bakan Yıldız, "Devlet Başkanı Chavez'le, TOKİ'nin konut modelini kendi ülkelerinde TOKİ vasıtasıyla yapılabilir mi yapılamaz mı bunun görüşmelerini yaptık. Tabi ki TOKİ'den temsilci arkadaşımız bugün itibari ile bizzat sahayı da görerek teknik çalışmaları ve doneleri oluşturacak ve TOKİ başkanımız ve ilgili arkadaşlarımızla bunu konuşacaklar. Bütün donelerin hazırlanmasının ardından Sayın Başbakanımıza arz edeceğiz ve bu donelerin değerlendirmesinden sonra karar verilecek. Venezuela Dış İşleri Bakanı'nın geçen Kasım ayında yaptığı Türkiye ziyaretinde Türkiye'ye gelmiş gerek Ankara gerekse İstanbul'daki kentsel dönüşüm dikkatini çekmiş ve gecekonduların yerine nasıl bu binaları dikebileceklerini sordular. Biz de modelimizi anlattık ve kendilerinin buna çok ihtiyaçlarının olduklarını söylediler. Hatta ilk anda 350 bin adet orta vaat edede 2 milyon adet konuta ihtiyaçları olduklarını söylediler. Sayın Chavez'in halkına olan duyarlılığı çok fazla. Fakirlerin ve yoksulların ev sahibi olması ile alakalı duyarsız kalmayacağını petrol gelirlerinin önemli bir kısmını bu tür sosyal hizmetlere aktarmak istediklerini söylediler. Bizlere bununla ilgili işbirliği yapmak istediklerini söylediler. Teknik çalışmalar bizlere ne tür rakamları verecek ve bunların üzerindeki ne tür mutabakat sağlanabilecek bunlar konuşulacak ve önümüzdeki ay içerisindeki teknik heyet yeniden Venezuela' ya gidebilir." şeklinde konuştu.

ÖN YARGILI OLMAK İSTEMİYORUM

Bir gazetecinin "Türkiye ile Venezuela arasında Konut-Petrol takasına sıcak bakıyor musunuz'" sorusu üzerine Bakan Yıldız, "Biz tabi ki ülkemizde özel sektör kanalıyla hem ithalata açık hem de özel sektörün TÜPRAŞ'ın bulunduğu ortamda aslında rekabetin oluşmasını istiyoruz. Rekabete dayalı fiyatların hem dağıtımda hem bayilerde hem de ham petrol düzeyinde mutlaka minimum seviyelerde hareket ettiğini sağlamamız gerekiyor. Bizim arayışımız bundan dolayıdır. Gerek doğalgaz ile alakalı gerekse petrolle alakalı hem ülke çeşitlendirmesi hem de güzergah çeşitlendirilmesi ile alakalı gayretlerimizin bir devamıdır Venezuela girişimi. Sonuç alacağımız kanaatindeyim. Venezuela bürokrasine çok yakın değiliz. Oradaki bir kısım zorlukların özellikle bu sürece nasıl bir tesiri olacağını hep beraber görmemiz gerekiyor. Ön yargılı olmak istemiyorum. Her iki tarafında bu konuda birbirine katacağı değerleri olduğunu gördüm. Yalnızca ticari olarak değil medeniyetler ittifakı çerçevesinde sayın Chavez ile yaptığımız görüşmelerde bu da ele alındı. Birbirimize ortak değerler çerçevesinde katabileceğimiz bir şeyler olduğunu gördüm." şeklinde konuştu.

HEDEF 5 MİLYAR DOLAR

Azerbaycan ziyareti ile ilgili de bilgi veren Bakan Yıldız şunları söyledi: "İki saatlik bir arayla Azerbaycan'a gidiyoruz. Tabi bizim oradaki görüşmelerimiz Karma-Ekonomi Komisyon (KEK) Başkanı sıfatıyla oraya gideceğiz. Aynı zamanda hem enerji hem de diğer konularla alakalı görüşeceğiz. Öğleden önce Devlet Başkanı Aliyev ile görüşmemiz olacak orada. Hem enerji projelerini hem de KEK kapsamında ulaştırma, gümrükleme ile alakalı konularda ve vizeler ile ilgili konular KEK'in göndeminde olacak. Bildiğiniz gibi 10 yıl kadar önce 300 milyon dolar civarında olan dış ticaret hacmimiz şuanda 2 buçuk milyar dolarlar civarında. Biz bunu hem ihracat hem ithalat açısından bunun 5 milyar dolar civarında olmasını hedefliyoruz. Bunu uygun lojistik hizmetlerin, alt yapının gümrüklemelerin ve her türlü dünya ticaret örgütü ile alakalı kendilerini desteklediğimizi belirtiyoruz. Özellikle iş adamlarımızın Azerbaycan'da yaptıkları mütahitlik hizmetlerinin daha da artarak devam edeceğini vurgulayacağız. Kısmi problemler üzerinde durup onların giderilmesi konusunda görüşmelerimiz olacak."

GALATASARAYLILIKTAN VAZGEÇMEDİM

Bir gazetecinin, "Galatasaraylılığınız hala askıda mı'" sorusu üzerine Bakan Yıldız şunları söyledi: "Ben o günkü üzüntümü belirtmek açısından öyle bir şey söyledim. Ben çocukluğumdan beri Galatasaray taraftarıyım. Galatasaray çok büyük bir camia. Tabi ki hepimiz ülkemizi seviyoruz. Bu ülkeye hizmet edenlere karşıda şık bir duruş göstermek zorundayız. Ben o gün sayın Başbakanımızın kesinlikle hak etmediği o tezahüratta üzüldüğümü belirmek için söyledim. Bu Galatasaray camiasına mal edilmez böyle bir şey. Bizi hem Avrupa'da hem de farklı yerlerde çok iyi temsil eden bir ekibimiz. O açıdan Galatasaraylılığım devam etmektedir. Bu konuda üzüntü belirtmek için o gün öyle bir beyanatta bulundum. Yoksa bütün Galatasaraylılar gibi ülkesine hizmet eden insanlara vefa borcumuzu ödemek durumundayız. Duruşumuzun da bu şekilde olacağına inanıyorum. Bir kısım artık bu sorumluluğu hissetmeyin bir takım kişilerin yaptığı bu hareketin bir camiaya mal edilmeyeceğini vurgulamak istiyorum." dedi.

ELBİSELERİMİ HAVALİMANINDA DEĞİŞTİRİYORUM

Enerji sektörünün son derece dinamik ve hareketli bir sektör olduğunun altını çizen Bakan Yıldız, "Bizler hem yurt içindeki işlerimizin hem de yurt dışındaki bütün enerji hareketlerine kayıtsız kalamayacağımız gerekçesiyle bu koşturmayı yapmamız lazım. Artık elbiselerimizi ve çantalarımızı havalimanlarında değiştirmek zorunda kalıyoruz. 3 saat önce Venuzeel'dan geldik şimdi de Bakü'ye gideceğiz. Geldikten bir gün sonra Başbakanımız ile birlikte Ukrayna'ya gideceğiz. Ülkemizin için gece gündüz demeden çalışmak lazım. Tabi ki koşturmamız lazım. Bu bizim görevimiz Allah sağlık versin." dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title