Haberler

Bakan Yıldırım Trabzon'da

Türkiye çapında AB standartlarında araç muayenesi ile ilgili özelleştirme ihalesini kazanan Doğuş Otomotiv-Akfen-TÜV SÜD konsorsiyumu tarafından kurulan TÜVTURK, Karadeniz Bölgesi'ndeki ilk, Türkiye çapındaki ikinci araç muayene istasyonunu Trabzon'da açtı.

Açılış törenine Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Doğuş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Trabzon Valisi Nuri Okutan, Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu ile çok sayıda davetli katıldı. Törende konuşan Bakan Yıldırım, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu ilk yıllarda özel sektörün imkansızlık içinde bulunduğunu ve bu sebeple her şeyin devlet eliyle yapıldığını hatırlatarak, günümüzde şartların değiştiğini ve ülkede çok güçlü yatırımcıların bulunduğunu söyledi. Türkiye'de çok güçlü bir özel

sektörün bulunduğunu vurgulayan Bakan Yıldırım, "Bugün artık her şeyi özel sektör eliyle yapabiliyoruz. Bu birikimi, tecrübeyi kazandık. Bu gün dünyada uluslararası iş yapan 225 firmanın içinde 25 Türk firması yer alıyorsa, bu bizim özel sektörümüzün geldiği noktayı göstermektedir. Gelişen bu şartlarda devlet kendini yeniden tanımlaması gerekiyor. Neyi yapacağız, neyi yapmayacağız? Biz AK Parti olarak göreve geldiğimizde bunun kararını verdik. Dedik ki; 'Biz bu ülkeyi 4 temel ilke üzerinde kalkındıracağız.

Eğitim, sağlık, güvenlik ve adalet. Bunlar bizim işimiz. Vatandaşın bu hizmetleri en iyi şekilde alması devletin birinci görevidir. Bunun dışındaki her şeyi bu ülkede yapacak hem insan gücü hem sermaye gücü hem de tecrübe var. Onun için yatırımlara bakıyoruz" dedi.

2000-2001 yıllarında ülkenin ağır ekonomik krizler yaşadığını belirten Bakan Yıldırım, "Şimdi 2003'ten beri toparlanma dönemini yaşıyoruz. Geçtiğimiz 5 yılın rekoru, dünya rekorlarını alt üst edecek düzeye gelmiş. Dünya ekonomisinin büyümesi yüzde 50'nin altında. Türk ekonomisindeki büyüme ise yüzde 140'ın üzerinde. Bu Türkiye farkıdır. Bu, arkasında güçlü destek olan güçlü iktidarın kazandırdığı güven ve istikrarın sonucudur. İhracatımız 3 kat, milli gelirimiz 2 kat arttıysa bu güven ve istikrarda.

Ulaştırma sektörü de üzerine düşeni yapıyor" diye konuştu.

Havacılıkta özel sektörün de girişimiyle çok önemli gelişmelerin yaşandığını ve hedefin 70 milyon insanımızı uçurmak olduğunu dile getiren Bakan Yıldırım, "Görevi devraldığımızda Türkiye'de iç hatlarda 8.5 milyon vatandaşımızı uçururken, şu anda 32.5 milyon vatandaşı uçuruyoruz. Hedefimiz 70 milyonu uçurmak. Uçmayan vatandaşımız kalmayacak. Bunun gereğini yapacağız. Trabzon Havaalanı'na inen kalkan uçakların haddi hesabı yok. Artık havaalanı yetersiz kalıyor. Yeni bir terminal yapıyoruz, otopark

tesislerini yapıyoruz. Dönemimizde Türkiye'nin toplam havacılık sektöründe kapasitesi 55 milyon iken, 2.5 yılda yap-işlet-devret modeliyle kamudan 5 kuruş dahi kaynak kullanmadan Türkiye'nin önemli 4 havaalanının modernizasyonunu gerçekleştirdik. Ankara meydanı köy meydanını andırıyordu. Şimdi Avrupa'nın sayılı meydanlarından biri oldu. 2.5 yıl gibi kısa sürede mevcut kapasite kadar bir ilave tesisi, bu ülkeye kamu kaynağı kullanmadan kazandırdık. Bu gördüğünüz insana verilen değerin bir göstergesidir"

ifadelerini kullandı.

"NERDE TRAK ORDA BIRAK DEVRİ GEÇTİ"

"İnsan hayatından daha değerli bir şey yok" diyen Bakan Yıldırım, "Yolu yaparsınız, aracı alırsınız, ama kaybettiğiniz insanı yerine getiremezsiniz. İnsan hayatından daha değerli bir şey yok. Artık araç muayenesinde nerde trak orda bırak devri geçti. Vatandaş gelip muayenesini yapacak. Hastanedeki check-up gibi birşey. Vatandaşlarımız ara sıra homurdanabilir. Evrak geliyor, muayene yapılmış gibi görünüyor ne aracı gören var ne de muayene eden var. Bu usulü terk ettik. İnsan sağlığı, insan güvenliği için

yapılacak bütün işlemler. Her yıl bir ilçe nüfusu kadar insanı trafiğe kurban veriyorsak sebeplerinden birisi de bu eski sistemdir. Yıllarca devlet olarak bunu yapmaya çalıştık, ama olmuyor, yapamıyoruz. Kabul etmek lazım. Onun için devletin üretimden, hizmetten süratle çekilmesi lazım. Bizim anlayışımız budur" şeklinde konuştu.

Muayeneyi Karayolları'nın 50 istasyonunda gerçekleştirmeye çalıştıklarını, ancak 9 milyon aracın bu kadar az istasyonda muayenesinin yapılmasının mümkün olmadığını vurgulayan Bakan Yıldırım, şunları kaydetti:

"1977'de muayene edilecek 800 bin aracımız vardı, bugün 9 milyon aracımız var. Bu kadar istasyonla bunu yapmak mümkün değil. Her hayırlı işin önüne engel çıkarma alışkanlığı burada da devam etti. Bu iş bize 2 sene kaybettirdi, yargı süreciyle, şikayetlerle 2 yılımız gitti. Bu 2 yılda muayenelerin eksikliğinden dolayı hayatını kaybeden vatandaşımız varsa bunun vebali hepimizindi. Yargı kurumları yapılan hayırlı işe taş koyanların bunu defalarca düşünmesi lazım. Kimse bu ülkeyi diğerinden fazla sevdiğini

düşünmesin. Bunlar daima yanılgıdadır. 70 milyon vatan evladı her an her şart altında canını vermeye hazırdır. Tek millet, tek bayrak, tek vatan olarak ilelebet geldik sonsuza kadar da devam edeceğiz. Şimdi yargı süreci bitti. Burayı verdik. Hem 20 yıllığına veriyor parayı tak alıyorsunuz 600 trilyon, ondan sonra 500 trilyona tesisleri kuruyor. Bitmiyor, sene sonunda kazandığı yüz liranın 35'ini de cebe koyuyoruz. Vatandaşın işi görülüyor devlet yatırım yapmıyor üste de para alıyor."

Yolları da, havaalanlarını da, demiryollarını da aynı yöntemle yapacaklarının altını çizen Bakan Yıldırım, "Atatürk'ün vaadi Batum'a oradan Erzincan'a ana demiryolu bağlantı bizim için önemi büyük. Atatürk'ün vasiyeti yerde kalmaz, Trabzon'un fahri hemşerisi için bu bir talimattır. Bunun gereğini yapacağız ama Trabzonlular dışarıda değil burada yatırım yapacak. Gelip talip olacaklar. Buradaki gibi işletecek hem Trabzon'a hem ülkeye yatırım yapıp hem de para kazanacaklar. Biz bunun önünü açtık.

İstanbul'dan İzmit'e otoyol yapıyoruz yap-işlet-devret modeliyle. Bu 5 milyon dolarlık yatırım. Bunun ülke ekonomisine inşaat sektörüne 5 yıl içinde getireceği canlılığı hesap edin. Sırada 5 proje var. Demiryolu projeleri de buna ilave. Bu ülkeye güvenen bu ülkeye yatırım yapan herkesin başımızın üzerinde yeri var. Asla ve asla bu ülkeye yatırım yapanlar pişman olmayacaklardır. Çünkü bunun bütün şartları mevcut" dedi.

"TÜRKİYE'DEKİ TRAFİK VE ARAÇ GÜVENLİĞİNİN ARTTIRILMASINA KATKI SAĞLAMAK İSTİYORUZ"

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ise ülkeye ekonomik değer katmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Özel sektörün önünün açan hükümete teşekkür eden Şahenk, istasyonla ilgili bilgiler vererek, "Trabzon'da ikinci araç muayene istasyonumuzu hizmete açtık. 2008 yılı sonuna kadar 189'u sabit, 81 gezici olmak üzere toplam 270 adet yeni araç muayene istasyonunu hizmete açmayı planlıyoruz. Türkiye'de trafik ve araç güvenliğinin artırılmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz. İhale bedeli

dışında yaklaşık 1.3 milyon Amerikan doları yatırımla faaliyete geçen Trabzon'daki yeni araç muayene istasyonu, TÜVTURK'ün iş ortağı SERA Taşıt Muayene İstasyonları İşletmeciliği A.Ş. tarafından işletilecek. Yaklaşık 90 bin adetlik motorlu araç parkına sahip Trabzon'da açılan Karadeniz Bölgesi'nin ilk TÜVTURK araç muayene istasyonu, günde 80 binek ve 60 hafif ticari, 20 ağır motorlu araç olmak üzere toplam 160 araca muayene hizmeti verebilecek. TÜVTURK olarak amacımız Türkiye'de AB standartlarında

güven veren, modern araç muayene hizmeti sunabilmektir. 2008 sonuna kadar toplam 270 adet sabit ve gezici yeni araç muayene istasyonunu hizmete açmış olacağız" diye konuştu.

Şahenk, "Hem ülke ekonomisine hem de can ve mal güvenliğine fayda sağlayacak TÜVTURK'ün iş ortaklarıyla birlikte Türkiye çapında 1600 kişiye yeni iş imkanı sağlayacağız. Ayrıca 190 istasyon amiri, 190 istasyon amir yardımcısı, 853 araç muayene uzmanı ve 254 müşteri kabul görevlisini de istihdam edeceğiz" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Şahenk, istasyonda muayenesi yapılan ilk aracın belgesini Bakan Yıldırım'a verirken, Bakan Yıldırım da Şahenk'e istasyonun geçici görev belgesini verdi.

Bakan Yıldırım açılışın ardından Pelitli beldesindeki Gençlik Merkezi'ne giderek burada incelemelerde bulundu.

Bu arada Bakan Yıldırım'ın programını takip eden yerel Kanal Mavi TV kameramanlarından Cengiz Bölükbaşı, istasyondaki araç muayene tüneline düşerek yaralandı. Ambulansla Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi'ne kaldırılan Bölükbaşı'nın durumunun iyi olduğu öğrenildi.

(MU-ÖS-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title