Haberler

Bakan Tüzmen : 83'üncü Yılda Hedef 83 Milyar Dolar İhracat

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kuruluşunun 83'üncü Yıldönümünde Hedeflerinin 83 Milyar Dolarlık İhracat Olduğunu Söyledi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye Cumhuriyeti`nin kuruluşunun 83`üncü yıldönümünde hedeflerinin 83 milyar dolarlık ihracat olduğunu söyledi.

Tüzmen, bu yıl dış ticaret hacminin 210 milyar dolar olacağını belirterek, ``Atamıza hediye olarak Cumhuriyetin kuruluşunun 83`ncü yılında 83 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşacağız`` dedi. GAP Bölge Kalkınma İdaresi, Türkiye Genç İşadamları Derneği`nin Dış Ticaret Müsteşarlığı`nın katkılarıyla düzenlediği Avrupa`da Yaşayan Genç İşadamlarının 2`inci GAP Buluşması Forumu, Şanlıurfa`da başladı. Harran Üniversitesi Osmanbey Kampusu`nda düzenlenen foruma, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Vali Yusuf Yavaşcan, milletvekilleri, bürokratlar, işadamları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Bakan Kürşad Tüzmen, GAP`ta yaşanan ihracat artışının sürekli yükseldiğini ve Türkiye ortalamasının iki katına ulaştığını söyledi. Akdeniz`i yeniden serbest ticaret alanına dönüştürmek için Fas, Tunus, ve Mısır ile serbest ticaret anlaşması yaptıklarını, Suriye ile görüşmelerin devam ettiğini anlatan Tüzmen, ``Anlaşma yaptığımız yerlerde ticaret başlıyor. Amacımız dünya ticaretini serbestleştirmeye çalışmak. Türkçe konuşan cumhuriyetlere ticaret yapmak için Hazar Denizi`nin serbest ticaret alanı haline gelmesi lazım. Komşu ülkelerle sıkıntımız vardı, ama bugün hepsiyle ticaretimiz artış göstermiştir`` dedi.

`ATAMIZA HEDİYE`

Tüzmen, OECD ülkeleri arasında son 5 yıl içerisinde yüzde 13.6 oranındaki ihracat artışı ile Türkiye`nin ilk sırayı aldığına dikkat çekti. KOBİ`leri ihracatçı hale getirmeye çalıştıklarını belirten Tüzmen, bunun gerçekleşmesi ile GAP bölgesinin de kendiliğinden ayağa kalkacağını vurguladı.

2002 yılında yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinden Türkiye`nin 1.2 milyar dolar gelir elde ettiğini belirten Tüzmen şunları söyledi:

``Biz bu yıl yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinden 12 milyar dolar ihracat geliri hedefliyoruz. Yani 4 yılda 10 kat artış var. Kalıcı eserleri artık tüm dünyada Türk müteahhitleri yapıyor. Bu yıl dış ticaret hacmimiz 210 milyar dolar olacak. 2005 yılında bu rakam 190 milyar dolardı. Bu yıl Atamıza hediye olarak Cumhuriyetin kuruluşunun 83`ncü yılında 83 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşacağız. Şu anda ihracatta Türkiye altın yıllarını yaşıyor. Bunu kalıcı ve sürekli hale getirmek istiyoruz. Hepimiz iyi bilmeliyiz ki, 21`inci yüzyıl Türkiye`nin yüzyılı olacaktır.``

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şener ise, GAP Bölgesi`nde 3 kalkınma ajansı kurulacağını, Türkiye`de ise 26 veya 27 bölgesel kalkınma ajansı kurulmasını amaçladıklarını kaydetti. 2007`de 137 milyar dolarlık yatırımın hedeflendiğini ve bunun 105 milyar dolarlık bölümünün özel sektör temsilcileri tarafından yapılacağını dile getiren Şener, şöyle konuştu:

``Artık yatırım ve üretim yapan, küresel rekabette başarı elde eden, pazar payını sürekli genişleten bir ülkeyiz. 2002 öncesi yatırım yapmakta zorlanan bir ülke iken, bugün yatırım ve üretimde korkunç bir artış ortaya çıktı. Bu mevcut potansiyelin ortaya çıkması ve doğru kullanılması ile mümkün oldu.``

2`inci GAP Buluşması Forumu`nun öğleden sonraki bölümünde sektör toplantıları yapılacağı belirtildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title