Haberler

Bakan Şimşek'in Gaziantep Temasları

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Gelişmiş Ülkelerde Emeklilik Yaşının Türkiye'ye Göre Çok Yüksek Olduğunu Belirterek, Yapılan Reformlar Sayesinde Büyük Atılımlar Yapılabileceğini Söyledi.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, gelişmiş ülkelerde emeklilik yaşının Türkiye'ye göre çok yüksek olduğunu belirterek, yapılan reformlar sayesinde büyük atılımlar yapılabileceğini söyledi.

AK Parti Gaziantep İl Danışma Meclisi Toplantısı'na katılan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Sosyal Güvenlik Reformu konusunda dar açıyla Türkiye'de büyük tartışmaların yaşandığını belirterek, "1950 yıllarında Türkiye'de emeklilik yaşı 55'ti. Şu anda dünyanın en gelişmiş ülkelerinde ki bizde öyle olmak istediğimiz için söylüyorum. Gelişmişlik açısında batıyla arayı kapatmayı düşündüğümüz için söylüyorum. Batıdaki gelişmiş ülkelere bakarsanız ortalaması 60-65'tir. Bu rakam sadece Türkiye için 44-48'dir. Bu yapılan reformla emeklilik yaşını 65'e yükseltiyoruz. Bu reform Genel Sağlık Sigortası'nı da beraberinde getirmektedir. Yani 18 yaşına kadar her vatandaşımız istediği hastanede ücretsiz tedavi görebilecektir. Buda dünyanın çok az ülkesinde bulunmaktadır" dedi.

Bakan Şimşek, günümüzde faizlerin yüksek olmasının sebebi olarak Sosyal Güvenlik Yasası'nın daha önceleri kötü bir şekilde yapılan düzenlemeleri olduğunu ifade ederek, "1990 yılından 2007 yılına kadar Sosyal Güvenlik Yasası'nın açıklarını yani hazineden yapılan transferlerin ve onun faiz maliyetlerini finansman maliyetini dikkate alırsanız 850 katrilyon açık ortaya çıkmaktadır. Bu da Türkiye'nin borcunun 3 katıdır. Bir düşünün bu açıkla 22 adet GAP yapılabilirdi. Bu imkanlar araştırmaya, geliştirmeye, ulaştırmaya ne imkanlar sağlanmazdı ki. Bu yapılan reform yakında da bize bir iyileştirme sağlamıyor. Ama biz ülke kazansın diyoruz. 2040 yılından sonra bu kazançlar insana, alt yapıya daha çok yatırım yapılacaktır. Bu reform yapılmazsa sadece açığından bahsediyorum 2008 yılı ve 2075 yılı arasında 1.8 trilyon dolar olacaktır. Bu reformla bile açıkları kapatamıyoruz. Bunlar beşeri sermayeye harcanmalıdır. Bu reformun manasını bilen bırakın sokağa dökülmeyi, bugüne kadar yapmadığımız için bizi protesto eder" diye konuştu.

(HD-CC-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title