Haberler

Bakan Şener'in Çorum Gezisi

Dünyada ihtiyaçların her geçen gün değiştiğini belirten Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, küreselleşmeye ve değişime ayak uyduramayanların geleceğin dünyasında yaşamalarının imkansız olduğunu söyledi.

Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, AK Parti İl Danışma Kurulu toplantısına katılmak üzere geldiği Çorum'da Anitta Otel'de sanayicilerle buluşarak, Türkiye ekonomisinin 2006 yılı değerlendirmesini ve 2007 yılı beklentilerini konuştu. Toplantıda bir konuşma yapan Bakan Şener, sanayicilere Çorum'da ve Türkiye'de kalkınmanın nasıl sağlanacağı ve işadamlarının kalkınmaya katkılarının nasıl olacağını anlattı. Türk sanayicilerin bu ülkeyi kalkındırmaları için dünyada küreselleşmeyi iyi okumasını söyleyen Bakan Şener, "Küreselleşme olaylarının ne olduğunu bilmek lazım. Bunun için birçok tanım bulunmaktadır. Eğer bizler kalkınmak istiyorsak, pazar payımızı büyütmek istiyorsak mutlaka dünyadaki gelişmelere ayak uydurmalıyız. Eğer dünyadaki gelişen olaylara ayak uyduramıyorsak, yok olmaya yada yerimizde saymaya devam ederiz" dedi.

İnternetle dünyanın cebe indirildiğini anlatan Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, "Eski yıllarda insanlar 'Çocuğumu Amerika'da hangi üniversiteye göndereyim?' diye düşünüyordu ama bu düşünce artık çürüdü. İnternet sayesinde köyde oturma ile kentte oturma arasında çok fazla fark kalmadı. Dünya tamamen ağ topuna dönüşerek, küçük boydan mini boya inmiştir. Sanayici ve işadamlarımız dünyadaki gelişmelere mutlaka ayak uydurmalı ve kendilerini her geçen gün yenilemelidir. Sadece sanayici ve işadamları değil, bu ülkede yaşayan herkes dünyadaki değişime ayak uydurmak zorundadır. Bakan da değişecek, milletvekilli de, köylüsü de, işçisi de, memuru da, herkes değişime ayak uydurmak zorunda. Eğer dünya ülkeleri ile yarışmak istiyorsak, güçlü ekonomiye sahip olmak istiyorsak bu kaçınılmaz" şeklinde konuştu.

Dünyanın mini bir hale geldiğine dikkat çeken Bakan Şener, "İnsanlar da bu dünya üzerinde fırıl fırıl dönmektedirler. Eski engeller bugün artık ortadan kalkarken, dünya üzerinde sadece insanlar dönmüyor. Mallar da artık okyanusun öteki tarafına gitmektedir. Bir mahalle bakkalına bakıyorsunuz dışardan gelen bir çok yabancı ürün burada, veya herhangi bir ülkeye gittiğinizde bizim ürünler orada. Artık herkes dünya ile rekabet ediyor. En ucuz ve en kaliteli malı üretmek zorundasınız. Küresel rekabetin tehdidi altında iseniz, getirdiği fırsatları da değerlendireceksiniz. Dünyanın kuralı, her sabah kalktığınızda daha hızlı koşmanızdır. Biz de her sabah kalktığımızda 'bugün ne yapacağız, dünya nereye gidiyor, en iyi ve ucuz malı nasıl üretebiliriz?' gibi fikirlerle kendimizi yenileyeceğiz. Eski yıllarda ülke olarak ne kadar güçlü olduğumuzu anlatmak için düşmanlarımızı sayardık. Bu düşünce artık ortadan kalktı. Şimdi küreselleşme sürecinde acaba biz ülke olarak neredeyiz? İş yaptığımız ülkelerin sayısı artıyor mu? Eğer bunlar yapılıyorsa ülke olarak iyi yoldayız. Bu, firmalar için de öyle. Eğer her sabah kalktığımızda kendimizi yenilemezsek, internete girip okyanusun diğer tarafındaki firmalar hangi pazar payını kapatmış bunu takip etmezsek, geleceğin dünyasında ayakta kalmakta zorlanırız. Hangi ülkenin dünyadaki satışı daha fazlaysa o ülke daha güçlüdür" dedi.

"DÜNYA PAZARINDAN PAY ALMANIN YOLUNU ARAMALIYIZ"

Dünya üretiminin 2005 verilerine göre, 45 trilyon dolar olduğunu anlatan Bakan Şener, "Bu üretimin 12 trilyon dolarını Amerika Birleşik Devletleri, 3.5 trilyon dolarını Japonya ve 2.7 trilyon dolarını Almanya üretmektedir. İslam Konferansı Teşkilatı'na üye 57 ülkenin yaptığı üretim ise 2.7 trilyon dolar, yani Almanya'nın ürettiği kadar, Japonya'dan az. Dünyanın ihracatına baktığımızda ise 2005 verilerine göre 9 trilyon dolardır. İslam Konferansı Teşkilatı'na üye 57 ülkenin ihracatı 770 milyar dolardır. Bunun çoğu petrol ve doğalgazdır. Onu çıkarttığımız vakit geriye 400 milyar dolar kalıyor. Türkiye'nin ihracatının ne kadar olduğunu biliyor musunuz? İslam Konferansı Teşkilatı'na üye iki ülkenin ihracatı 200 milyar dolardır. Bunlardan biri Malezya, diğeri de Türkiye'dir. Dünya ihracatı 9 trilyon iken, bu oran yüzde 2.5 civarında oluyor. Yani 40'ta 1'i yapıyor. Demek ki dünya ticaretinin zekatını Müslümanlar'a bırakmışlar. Bir adım daha ileriye gittiğimizde '57 ülkenin kendi arasında yaptığı ihracat toplamı nedir?' dediğimizde o da 103 milyar dolar çıkıyor. 40'ta 1'i bile değil. Zekat bile etmiyor. Demek ki dünya fitresini de Müslümanlar kendi arasına bırakmıştır. Bu neden az, çünkü hepsi içene kapanık, kendi cirosunu büyütemiyor, dünyayı pazar olarak görmüyor. Dünyayı pazar olarak gören ülkeler, en ağır silahları okyanusun ta öte tarafına götürüyor. Sen bir gemi bile yürütme. Onun için Çorum'u, Türkiye'yi kendimize müşteri olarak görmeyeceğiz. 6.5 milyar nüfuslu dünyayı müşteri olarak göreceksiniz ve her sabah daha fazla koşacaksınız. 'Biz rahatımızı bozuyoruz' diyorsanız, bunu yapmak zorundasınız. Çünkü rahatını bozmayanlar gelecekte başarılı olamazlar" ifadelerini kullandı.

Geçeyi Çorum'da geçirecek olan Bakan Şener, yarın sabah Velipaşa Konağı'nda düzenleyeceği basın toplantısının ardından Çorum'dan ayrılacak.

(ES-BÖ-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title