Haberler

Bakan Selçuk: Tedavi giderlerinde 8 milyar liralık iyileştirme oldu

BIO Türkiye organizasyonu, bugün Kağıthane'de bulunan Osmanlı Arşivi Külliyesi Kongre Merkezi'nde başladı.

BIO Türkiye organizasyonu, bugün Kağıthane'de bulunan Osmanlı Arşivi Külliyesi Kongre Merkezi'nde başladı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 3 gün sürecek organizasyonun ilk gününde düzenlenen Uluslararası Biyoteknoloji Kongresi'ne katıldı. Selçuk, "Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren, yeni sağlık uygulama tebliği ile tüm sağlık işlemlerinin fiyatlarında 2008'den beri ilk kez kapsamlı bir artış sağlandı ve tedavi giderlerinde 8 milyar liralık iyileştirme oldu. Ayrıca 20 Şubat 2020'de yaptığımız ilaçlara 3 milyar liralık iyileştirme ile de beraber yine tıbbi malzemede yüzde 5 ile 200 arasında değişen oranlarda yaptığımız iyileştirmeler ile sektöre, toplamda son 6 ayda yaklaşık 12 milyarlık bir iyileştirme sağlamış bulunmaktayız" dedi.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) işbirliği ile İlaç, Eczacılık, Sağlık Bilim ve Teknolojileri Vakfı (İVEK) tarafından düzenlenen organizasyona Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yanı sıra Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammed Güven, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Dr. Nureddin Nebati, İVEK Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Necdet Ünüvar, BIO Türkiye Organizasyonu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, Türk Eczacılar Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, Türkiye İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Harun Kızılay, KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir Uzkurt, Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Adil Mardinoğu ve sağlık sektöründen temsilciler de katıldı. 3 gün sürecek  organizasyonda BIOShere ve StartHUB etkinlikleri de düzenlenecek.

SEKTÖRE SON 6 AYDA 12 MİLYAR LİRALIK İYİLEŞTİRME

Konuşmasına İdlib'de şehit olan askerlerimize rahmet dileyerek başlayan Selçuk, "Yerli, milli savunma sanayi ne kadar önemliyse, bugün burada sizlerle beraber yerli ve milli ilaç endüstrisinin de ne kadar önemli olduğunun altını çiziyorum. Sağlık hizmetinin finansmanını üstlenen bakanlık olarak da, sağlık hizmetinin tüm vatandaşlarımıza etkin, eşit, kaliteli ve yeterli düzeyde sunulması bizim birinci hedefimiz. Bu noktada, cumhurbaşkanımızın tezhipleri ile ve Hazine ve Maliye Bakanlığımızın büyük destekleri ile aldığımız önemli bir karardan bahsetmek istiyorum. Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren, yeni sağlık uygulama tebliği ile tüm sağlık işlemlerinin fiyatlarında 2008'den beri ilk kez kapsamlı bir artış sağlandı ve tedavi giderlerinde 8 milyar liralık iyileştirme oldu. Ayrıca 20 Şubat 2020'de yaptığımız ilaçlara 3 milyar liralık iyileştirme ile de beraber yine tıbbi malzemede yüzde 5 ile 200 arasında değişen oranlarda yaptığımız iyileştirmeler ile sektöre, toplamda son 6 ayda yaklaşık 12 milyarlık bir iyileştirme sağlamış bulunmaktayız. Bu iyileştirmeler ile vatandaşlarımızın daha kaliteli bir sağlık hizmetine ulaşmasını hedefliyoruz. Ayrıca sağlık hizmet sunucularının da faaliyetlerini mali baskı hissetmeden sürdürmelerini temin ediyoruz. Bütün bu sağlık uygulama tebliğinde yaptığımız bu düzenlemelerin hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

"YÜZDE 70 OLAN GENEL SAĞLIK SİGORTASI KAPSAMI YÜZDE 99'UN ÜZERİNE ÇIKTI"

5 yıl içinde sağlık sektördeki payın yüzde 30'lara çıkacağının öngörüldüğünü dile getiren Selçuk, "Bizim de ülkemizi 2023'e taşıyacak olan 11. kalkınma planında biyoteknolojiye, AR-GE, üretim, nitelikli insan kaynağı yetiştirme gibi konularda desteklenmesi gereken kritik teknolojiler arasında alıyor biyoteknoloji. Biz de bakanlık olarak, sağlık alanındaki ilerlemelerin her daim yanındayız ve toplumun her kesimini kapsayan hizmetlerimiz ile vatandaşlarımızın huzur ve sağlığı için her türlü adımı atmaktayız. Genel sağlık sigortası, kamu hizmetleri içerisinde kalkınma carisi olarak tanımlanan sağlık hizmetlerinin finansmanını ilgilendiriyor ve bizde sosyal refah devletinin en önemli unsurlarından hatta olmazsa olmazı olarak görmekteyiz. Bir devletin sosyal refah devleti olduğunu gösteren en önemli şeylerden birisi de, genel sağlık sigortasının kapsamı, etkinliği, erişilebilirliği ve kalitesi ile ölçülmekte. ve genel sağlık sigortasını kurup işletmekte 26 yıl sonra hükümetimize nasip oldu.

2002'de yüzde 70 olan genel sağlık sigortası kapsamını bugün yüzde 99'un üzerine çıkarmış durumdayız" ifadelerini kullandı.

"CEPTEN YAPILAN SAĞLIK HARCAMALARI YÜZDE 20'LERDEN 17'LERE DÜŞTÜ"

Konuşmasında sağlık alanındaki bazı istatistiklere de yer veren Selçuk, "Yine ülke genelinde 17 bin eczaneden sadece 3 bin 260'ının SSK ile anlaşması varken ve SSK bünyesindeki 261 eczane ile birlikte ülkedeki eczanelerin ancak yüzde 19'u kamu sağlık sigortasına hizmet veriyordu. Bugün ise 26 bin 221 eczanenin tamamına yakınında vatandaşlarımız sağlık sigortası kapsamında yararlanabilmekteler. En önemli istatistiklerden biri de cari sağlık harcamaları içinde cepten yapılan sağlık harcamaları. Bu oran 1999'larda yüzde 29 iken bugün yüzde 17'lere düşmüş durumda. Cepten yapılan toplam sağlık harcamalarındaki orana baktığımızda ise 2002 yılında yüzde 20'lerde iken bugün yüzde 17'lere gerilemiş durumda. 1999'da geri ödeme listesindeki ilaç sayısı 3 bin 986 iken bugün 8 bin 825 ilacımızın geri ödeme listesinde olduğu bir Türkiye'de yaşıyoruz. 1999'da 1,42 olan kamu sağlık sigortacılık harcamalarının gayri safi yurt içi hasılası içindeki oranı  2018'de 22,5'a yükselmiş durumda" dedi.


- İstanbul
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Selçuk Haberler

Bakmadan Geçme

Merkez Bankası döviz kurları 2024! 1 Amerikan doları ne kadar? Yıl sonu dolar kuru ne kadar olur? Suphiye Orancı kimdir? Metin Akpınar ve Uğur Dündar'dan kızları olduğu iddia edilen Suphiye Orancı kaç yaşında, nereli? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç oldu? MB dolar tahmini için ne dedi? Taksiciyi öldürüp araçtan atan yabancı uyruklu şahıs tutuklandı mı? İfadesinde ne dedi? Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar beklentisi kaç TL? Merkez Bankası enflasyon beklentisi yüzde kaç? TOKAT'TA DEPREM | Tokat depreminin ardından yaşanan hasarın boyutu ne? Noterler Cumartesi günü açık mı? Noterler Cumartesi günü çalışıyor mu, saat kaça kadar açık? ALES/1 sınavı ne zaman 2024? ALES bu hafta mı? ALES sınav giriş yerleri! KIZILCIK ŞERBETİ fragmanı yayınlandı mı? Umut, Nursema'yı aldattı mı? Son bölümde ne oldu? İzmir Cuma namazı saat kaçta? İzmir Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İzmir cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 19 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ || Sandık görevlisi ücretleri ne zaman yatacak? Aşkım Kapışmak kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Aşkım Kapışmak kaç yaşında, nereli? Aşkım Kapışmak biyografisi! DGS sınav yerleri ne zaman belli olacak 2024? DGS sınavı ne zaman? 2024 DGS başvuruları ne zaman? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan ve Engin Polat serbest mi bırakıldı?
title