Haberler

Bakan Şahin Antalya'da

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Sınır Ötesi Harekatın Bitirilme Tarihine Yönelik Ortaya Çıkan Söylentileri Değerlendirerek, "Şu mu Etki Etti, Bu mu Etki Etti, Falan Yerden Talimat mı Geldi Demek, TSK'ya Saygısızlıktır.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, sınır ötesi harekatın bitirilme tarihine yönelik ortaya çıkan söylentileri değerlendirerek, "Şu mu etki etti, bu mu etki etti, falan yerden talimat mı geldi demek, TSK'ya saygısızlıktır. Bunu yapmaya hiç kimsenin hakkı yoktur" dedi. Bakan Şahin ayrıca, sınır ötesi harekatla ilgili her türlü çalışmayı yapmanın; ne zaman gidileceği, kaç kişiyle gidilip, ne zaman dönüleceğine yönelik planlamanın Genelkurmay Başkanlığı'na ait olduğunu söyledi.

Adalet Bakanı Şahin, Turaşlar Yatırım A.Ş. tarafından Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Evrenseki beldesinde yaptırılan 700 yataklı 5 yıldızlı Evrenbeach Oteli'nin temel atma törenine katıldı. Tören öncesinde inşaat alanını gezen Bakan Şahin, yetkililerden bilgi altı. Protokol üyeleriyle birlikte otelin temel atma törenini gerçekleştiren Bakan Şahin, daha sonra gazetecilerin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) sınır ötesi harekatına ilişkin sorularını yanıtladı. Harekatın sona erme tarihine yönelik bazı söylentilerin ortaya çıktığını belirten Bakan Şahin, TSK'nın sınır ötesine gönderilmesine ilişkin yetkiyi TBMM'nin verdiğini hatırlatarak, harekat kararlaştırılırken bazı hedeflerin ortaya konulduğunu, orada ne kadar süre kalınacağı ve ne zaman dönüleceği konularının Genelkurmay Başkanlığı'nca kararlaştırıldığını ifade etti. Öngörülen hedeflerin gerçekleştirilmesi üzerine birliklerin geri döndüğünü ifade eden Şahin, şöyle devam etti:

"Bunun üzerine bir takım değerlendirmeler yapılarak, bunun üzerinden siyaset yapılarak kamuoyunun meşgul edilmesini son derece yanlış buluyorum. Kışta kıyamette, o zor şartlarda sırtlarında 35-40 kilo ağırlıkla gece gündüz şehit olmaya her an hazır silahlı kuvvetlerimizin mücadelesinde, küçük düşürücü ve gölgeleyici söz ve tavırları son derece yadırgadım. Oturduğumuz sıcak odalarda, şöminenin karşısında bir takım değerlendirmeler yaparak silahlı kuvvetlerimiz ve kahraman Mehmetçik'imizin orada gerçekleştirdiklerini eleştirmeye kimse yeltenmemelidir. Bunu gölgelemeye kimse gayret etmemelidir. TSK, terör odaklarına yönelik, tespit ettiği 300 civarındaki teröristi etkisiz hale getirmek için bu harekatı yapmıştır. Teröristlerin 240'ı etkisiz hale getirilmiştir, diğerleri de kaçmıştır. Görev tamamlanmıştır. Genelkurmay Başkanı'nın açıklamasına da atıfta bulunarak söylüyorum; geri dönülmüştür. 'Şu mu etki etti, bu mu etki etti, falan yerden talimat mı geldi' demek, TSK'ya saygısızlıktır. Bunu yapmaya, hiç kimsenin hakkı yoktur. TBMM'den alınan yetkinin daha süresi vardı. Gerek görülürse yeniden buna benzer sınır ötesi harekatlar yapılabilir." Türkiye'nin komşu bir ülkenin toprakları üzerinde gözü olmadığını ve barış odaklı bir siyaset izlediğini hatırlatan Şahin, "Bu harekat, ülkemize yönelik, oradan gelen terörist eylemlere karşı yapılmış olan bir sınır ötesi harekatıdır. Planlanan hedefler vurulmuş ve geri dönülmüştür. Değişik spekülasyonlar yaparak kamuoyunu meşgul etmek doğru değildir. Ben bu operasyonu başarıyla gerçekleştiren TSK, Genelkurmay Başkanımız'ı ve en alt seviyede görev yapan askerlerimizi yürekten tebrik ediyorum" diye konuştu.

Sınır ötesi harekatın bitirilmesine ilişkin, Başbakan Erdoğan'ın bilgilendirilmediği yönündeki söylentilere yönelik değerlendirme yapan Bakanı Şahin, "Sınır ötesi operasyonla ilgili her türlü çalışmayı yapmak; ne zaman gidileceği, kaç kişiyle gidilip, ne zaman dönüleceğine yönelik planlama tamamen Genelkurmay Başkanlığı'na aittir. Gelişmelerle ilgili tabii ki başbakanın bilgilendirilmesi istenmiş. Nitekim Genelkurmay Başkanımız, Başbakanımızı her uygulamayla ilgili bilgilendirmiştir. Bu dönüşle ilgili de mutlaka bilgilendirmiştir. Bu tür işler ulu orta konuşulmaz. 'Biz falan gün döneceğiz' denilmez. Harekat bir anda başlamıştır. Çekilirken de 'falan gün çekileceğiz' denilmez. Bu tür askeri harekatlar bir anda verilebilecek bir kararla da tahakkuk edebilir. Bir kaç saat içinde dönüş kararı da verilmiş olabilir, Başbakan görevlendirmiş olabilir." Bir gazetecinin "Harekatın bitmesi, tehdidin de bittiği anlamına geliyor mu? sorusu üzerine Adalet Bakanı Şahin, "Bir sınır ötesi harekatında terörün kökünün kazındığını, bu işin bittiğini söylememiz mümkün değildir. Nitekim sadece bir bölgeye karşı, orada yuvalandıklarını bildiğimiz bir bölgeye yapılmıştır. Bu zor şartlar altında TSK orada bulunduğu tahmin edilen 300 civarında teröristin aşağı yukarı yüzde 90'ını bertaraf ederek, geri dönmüştür. Irak'ın başka bölgelerinde de bu terör örgütünün mensupları vardı. Onlar ilgili de TSK'nın yürüttüğü projeleri ve programları vardır. Genelkurmay Başkanlığı'nın bu konuda açıklamalarını takip edelim. Bunun üzerinden hiç kimse siyaset yapmaya kalkışmasın. Biz hükümet olarak yapmıyoruz. Özellikle muhalefet partilerine de bunun üzerinden siyaset yapmamalarını öneririm" ifadelerini kullandı.

(ŞT-SÇ-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

title